Денков: Ще бъдат подпомагани само зърнопроизводители, които могат да докажат загуба за 2023 г.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между 2 подотрасъла
Обновена: 4 фев 2024 19:33 | 4 фев 2024 19:05, Красимир Ангелов
121
Денков: Ще бъдат подпомагани само зърнопроизводители, които могат да докажат загуба за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

По отношение на зърнопроизводството ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г., обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. Това стана след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

Премиерът уточни, че подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в Националната агенция за приходите в срок до края на февруари.

Представителите на сектора ще се видят с организациите, ще разкажат за схемата на подпомагане и се надяваме да бъде приета, защото е разумна, коментира Денков.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са предложени различни подходи, тъй като има особености, допълни той.

“По първото перо-зърнопрозиводителите ще докажат загубата си за 2023г. чрез подаване на декларации в НАП. "Срокът ще е до края на месец февруари, като е предложена схема за подпомагане на губещите", обясни Денков, след което уточни, че представителите на сектора ще се срещнат с останалите и ще разкажат повече за схемата.

"Надявам се зърнопроизводителите да я приемат", коментира Денков.

Той подчерта, че са осигурени 150 млн., които ще бъдат разпределени във втория отрасъл-мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. “Тези 150 млн. ще бъдат разпределени отново по съответната формула и тя ще бъде представена на организациите. Тези пари ще са за срока до 30-ти юни, тъй като това е срокът, в който е удължена на европейско ниво помощта свързана с Украйна”, припомни Денков.

Той отбеляза, че ще се борави със средства от националния бюджет и този на Държавен фонд земеделие.

"Искам да обърна внимание, че утре заминават в командировка в САЩ министрите на финансите, на енергетиката и икономиката, аз ще остана тук", посочи министър-председателят.

Денков  уточни, че ще остане в България за довършване на преговорите с аграрния сектор. Няма как да замина за друга държава, която и да е била, и тук да се подготвя протест на зърнопроизводители и на аграрния сектор, заяви премиерът.

Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите, коментира, че тази вечер ще обсъдят със земеделските организации резултатите от срещата с МС.

"До утрешния ден ще имаме резултат дали това, което се предлага се приема от нас. Ако се съгласяваме с това, което ни се предлага, ще подпишем ясно споразумение с ясни ангажименти-законодателни и т.н. Утре ще дадем и пресконференция в 11:00 ч., за да уведомим. Ние сме в стачна готовност, ако има съгласие обаче няма да има такива протести", обясни Проданов.

Той бе категоричен, че е важен за тях механизма, който се предлага, а не самите средства. "За нас бюджетната рамка не е от абсолютно никакво значение. За нас са важни механизма, ставката и културите, които ще се подпомогнат", допълни председателят на Съюза на зърнопроизводителите.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе сопри корумпираните субсидии към ГЕРБ и ще развиеш земеделие, остави ги 2 години да мислят!
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хвала тебе, Денков!! Изпълни и преизпълни планът за петилетката.
96
2
 
1
 
! Отговори
Минувач преди 2 месеца
Менте-премиер , затова никой не иска ни да се среща ни да си говори с него, даже за пари, сламен човек !!! Какъв истински ПОЗОР !!! Докъде се докарахме !!! А вие не гласувайте - ПОЗОРЕН НАРОД - ПОЗОРЕН премиер !!!
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно сега се правят отчетите, гаранция 99 процента или са на загуба или ще станат на загуба. Какво пак лъжат тия и се опитват да показват зъби. То е ясно, че ще плащаме на всички зърнари ние. Само до 3 месеца ще има благи новини - бюджета всъщност е на по-висок дефицит, не ни приемат в еврозоната, в Шенген сме по въздух само, трябва да се теглят нови 10 милиарда кредити. Само още малко до новата Аржентина в Европа, с любезното съдействие на ония дето ядяха кибапчита по площадите с маяма и пр.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обаче за вноса на украинското зърно двоумения нямахте. Там нищо не искахте да се доказва. Ако е за Украйна душа даваме.
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уж ЕС беше хубаво нещо, а то всъщност е един троянски кон за разбиване на икономиката. ЕС е тотално отвлечен от радикални фанатици глобалисти.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наведенков е истински защитник на българите. Пари за изманиците не трябва да се дават
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Исканията са защита на българските производители, а не глупотевините на Денков и американското посолство, което не плаща данъци. Протести ще има.
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
еми няма как, трябва да се финансира укрофашизма така че горите, пари нема действайте и повече да не съм чул да се оплаквате. Скоро ще трябва да продавате ГМО
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хахах, как ги нае6а само... айде протестирайте сега
88
1
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 2 месеца
Разделяй и владей. Ще подхвърим малко пари, но само на някои - игрите за парата може да започват!
87
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Олиото е палмово, рапицово и какво ли не. А зехтина от Гърция е шашма. "Всичко е лъжа", перефразирам филма "Всичко е любов". А млякото, маслото изследват ли го за ракови клетки.
86
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кскво ства с тракторите и протестите пред европарламента в Брюкзел нищо не пишете.И по телевизиите нищо. Голям страх.
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудно, щом толкова народ знае, че е лесно да яхнеш майбаха и да хукнеш по почивки на Малдивите, защо още не са го направили, а пишат ли пишат по сайтовете?
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как, един два майбаха, пет почивки на Малдивите и в Тайланд и ето, какво има да му доказваш!
83
3
 
7
 
! Отговори
А такачка преди 2 месеца
Само наще и ваще!!!
82
7
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
никакви субсидии да фалират чушки и домати отвратителни от турция чесън откитаи картофи от египет ябълки от полша хаиде стига вече сега пък уж нямалослънчоглед за олио което пък се изнася навън
81
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Използват и кризата за да грабят. Съсипаха българския производител с рестрикции и изисквания, които оскъпиха производството, оттам и продукта, а после внесоха евтин, за да залъжат народа, че нямало инфлация и да угодят на големите батковци: сега уж загрижени за производителя, ще приберат пари, ще ги разпределят помежду си и свои мутри.
80
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отново ли ще ме блокирате Днес, големи сибирняшки русофилчета сте :)))
79
4
 
9
 
! Отговори
Чико преди 2 месеца
А да попитам другите сектори които претърпяха загуби било заради пандемията или войната? Колкото зърнопроизводителите толкова и производителите на меки плодове или обошките Ние на кого да оплачем трябвали целия бизнас да заплашва правителството и чак тогава да се вземат някакви мерки. Ето защо очилатко шенген и евро за нас ще е още мечта. Некадърници!