Денков: Ще бъдат подпомагани само зърнопроизводители, които могат да докажат загуба за 2023 г.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между 2 подотрасъла
Обновена: 4 фев 2024 19:33 | 4 фев 2024 19:05, Красимир Ангелов
121
Денков: Ще бъдат подпомагани само зърнопроизводители, които могат да докажат загуба за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

По отношение на зърнопроизводството ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г., обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. Това стана след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

Премиерът уточни, че подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в Националната агенция за приходите в срок до края на февруари.

Представителите на сектора ще се видят с организациите, ще разкажат за схемата на подпомагане и се надяваме да бъде приета, защото е разумна, коментира Денков.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са предложени различни подходи, тъй като има особености, допълни той.

“По първото перо-зърнопрозиводителите ще докажат загубата си за 2023г. чрез подаване на декларации в НАП. "Срокът ще е до края на месец февруари, като е предложена схема за подпомагане на губещите", обясни Денков, след което уточни, че представителите на сектора ще се срещнат с останалите и ще разкажат повече за схемата.

"Надявам се зърнопроизводителите да я приемат", коментира Денков.

Той подчерта, че са осигурени 150 млн., които ще бъдат разпределени във втория отрасъл-мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. “Тези 150 млн. ще бъдат разпределени отново по съответната формула и тя ще бъде представена на организациите. Тези пари ще са за срока до 30-ти юни, тъй като това е срокът, в който е удължена на европейско ниво помощта свързана с Украйна”, припомни Денков.

Той отбеляза, че ще се борави със средства от националния бюджет и този на Държавен фонд земеделие.

"Искам да обърна внимание, че утре заминават в командировка в САЩ министрите на финансите, на енергетиката и икономиката, аз ще остана тук", посочи министър-председателят.

Денков  уточни, че ще остане в България за довършване на преговорите с аграрния сектор. Няма как да замина за друга държава, която и да е била, и тук да се подготвя протест на зърнопроизводители и на аграрния сектор, заяви премиерът.

Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите, коментира, че тази вечер ще обсъдят със земеделските организации резултатите от срещата с МС.

"До утрешния ден ще имаме резултат дали това, което се предлага се приема от нас. Ако се съгласяваме с това, което ни се предлага, ще подпишем ясно споразумение с ясни ангажименти-законодателни и т.н. Утре ще дадем и пресконференция в 11:00 ч., за да уведомим. Ние сме в стачна готовност, ако има съгласие обаче няма да има такива протести", обясни Проданов.

Той бе категоричен, че е важен за тях механизма, който се предлага, а не самите средства. "За нас бюджетната рамка не е от абсолютно никакво значение. За нас са важни механизма, ставката и културите, които ще се подпомогнат", допълни председателят на Съюза на зърнопроизводителите.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А за ресторантьорите няма ли да има помощи ако са на загуба? А на производителите на каучукови муфи ще има ли помощи ако са на загуба? Изобщо ако някоя фирма докаже загуба, ще и даде ли държават помощи?
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като всичко в Бг.Награждават се двойкаджиите, а свестните се унищожават.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи лятото реваха да не вкараме евтино зърно от Украйна , за да си продавате тяхното скъпо.. сега искат и пари ? Че то на нас ни излиза двойно по скъп хляба значи ? Един път плащаме вашето скъпо зърно и втори път ви плащаме помощи :)Ами че фалирвайте. Ще купуваме от Украйна. Отворковци с комбайни за милиони .
55
2
 
6
 
! Отговори
Kuncho преди 3 месеца
Много тъпо решение!Счетоводната година 2023 се различава от стопанската!Чисто счетоводно може да се проиграе загубата използвайки се различен начин на заприхождаване , което ти позволява да изкривиш финансовия резултат позволявайки отчитане на приход от една стопанска година в друга. Зоров е на коня!Отделно земеделци с големи инвестиции в техника и големи амортизации, ще изглеждат счетоводно на голяма загуба и на положителен паричен поток, а дребните ползващи услуги ще са с по добри резултати
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ocтaвka нa nocoлcтвoтo!
53
2
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
До Анонимен 53 Аз много искам да се развива промишлеността. И условията в БГ са разкошни - ниски данъци, евтин труд, има кадри в много отрасли. И накрая как излиза че пак трябва да вадят пари от бюджета за зърнопроизводителите? Хлябът стана 2.30лв и пак са на загуба сигурно, ама само по документи.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС са бедни като мишки, нямат нищо, нито ресурси, нито енергии, нито могат сами да се изхранят, без субсидии селското стопанство не работи. Добрите времена за ЕС свършиха.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябваше уволнение на земеделския министър вместо да му плащаме за поразиите и масраф. Сега всички ще плащат от джобовете си за да му гледат муцуната още.
50
3
 
6
 
! Отговори
в Русия преди 3 месеца
В Русия никой не дава помощи и субсидии на фермерите. Супермаркетите в Русия изобилстват от продукти местно производство.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
43 Във Франция дотират всички и то в пъти повече. И ти продават замразена багета тук на 5 лева. Защото си опоркаджия и не вдяваш че има условия за да започнеш нещо. А тук условията са доста повече. Хич не ви харесва да българина да произвежда, а?
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 43 Това ще си на загуба не значи , че държавата трябва да им помага ? Ами ти може да си някой пацулл, който няма акъл и да фалираш 20 години ? Като си на загуба се махай от пазара .. друг щи вземе мястото. Това е естествен път в бизнеса и икономиката. ПРОТИВ съм постоянното биене на инжекции на някакви фермери и ресторанти и хотели. Цяла зима златни пясъци затворени ? ЗАЩО? Лежим върху минерална вода, защо не се съберат да пуснат минерална вода, басейни, балнео туризъм и тн? Мързеливци
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A бе, фермерите в целия ЕС защо протестират за субсидии, бе? Нали на запад е пазарна икономика, бе, нали пазарът е най-добрият регулатор, бе, какви субсидии, бе? Като не могат да произвеждат конкурентоспособна продукция на запад при пазарната икономика, да затворят бизнеса бе, защо държават да ги субсидира, еми айде тогава всички да субсидира, защо само фермерите, бе?
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Академик, ама дръжки! Денков откраднал дисертацията, с която сам се провъзгласи за академик. Всъщност като учен, Денков няма нито един научен труд, но сега дава акъли и ръси мозък по всичко. Който не вярва да провери в НАЦИД!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Миналите години са имали добри печалби а сега държавата ще им покрива загуба.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вдигай се народееее
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Протест къде и кога -блокиране на укр.внос.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
41 ти откъде пък изскочи с тая опорка като не правиш разлика между редосеялка и фурна и магазин?
41
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Защо държавата не дотира ВСИЧКИ, който могат да докажат загуба. Значи утре всеки може открие магазин в село с 2,3 жители и да реве ,че работи на загуба и държавата е длъжна да го дотира.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
долу молеца и сглобката
39
2
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Помните ли опита да се намали цената на хляба като се премахне ДДСто? Зърнопроизводителите и хлебопроизводителите се изсмяха. ДДСто е 20%, ама ако се било премахнело щяло да има разлика само някакви жълти стотинки, едва ли не щял да поскъпне даже, защото ала-бала ами то така излизало накрая сметката. Колко измами стават с ДДСто - сами се правете извода.