Денков: Ще бъдат подпомагани само зърнопроизводители, които могат да докажат загуба за 2023 г.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между 2 подотрасъла
Обновена: 4 фев 2024 19:33 | 4 фев 2024 19:05, Красимир Ангелов
121
Денков: Ще бъдат подпомагани само зърнопроизводители, които могат да докажат загуба за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

По отношение на зърнопроизводството ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г., обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. Това стана след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

Премиерът уточни, че подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в Националната агенция за приходите в срок до края на февруари.

Представителите на сектора ще се видят с организациите, ще разкажат за схемата на подпомагане и се надяваме да бъде приета, защото е разумна, коментира Денков.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са предложени различни подходи, тъй като има особености, допълни той.

“По първото перо-зърнопрозиводителите ще докажат загубата си за 2023г. чрез подаване на декларации в НАП. "Срокът ще е до края на месец февруари, като е предложена схема за подпомагане на губещите", обясни Денков, след което уточни, че представителите на сектора ще се срещнат с останалите и ще разкажат повече за схемата.

"Надявам се зърнопроизводителите да я приемат", коментира Денков.

Той подчерта, че са осигурени 150 млн., които ще бъдат разпределени във втория отрасъл-мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. “Тези 150 млн. ще бъдат разпределени отново по съответната формула и тя ще бъде представена на организациите. Тези пари ще са за срока до 30-ти юни, тъй като това е срокът, в който е удължена на европейско ниво помощта свързана с Украйна”, припомни Денков.

Той отбеляза, че ще се борави със средства от националния бюджет и този на Държавен фонд земеделие.

"Искам да обърна внимание, че утре заминават в командировка в САЩ министрите на финансите, на енергетиката и икономиката, аз ще остана тук", посочи министър-председателят.

Денков  уточни, че ще остане в България за довършване на преговорите с аграрния сектор. Няма как да замина за друга държава, която и да е била, и тук да се подготвя протест на зърнопроизводители и на аграрния сектор, заяви премиерът.

Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите, коментира, че тази вечер ще обсъдят със земеделските организации резултатите от срещата с МС.

"До утрешния ден ще имаме резултат дали това, което се предлага се приема от нас. Ако се съгласяваме с това, което ни се предлага, ще подпишем ясно споразумение с ясни ангажименти-законодателни и т.н. Утре ще дадем и пресконференция в 11:00 ч., за да уведомим. Ние сме в стачна готовност, ако има съгласие обаче няма да има такива протести", обясни Проданов.

Той бе категоричен, че е важен за тях механизма, който се предлага, а не самите средства. "За нас бюджетната рамка не е от абсолютно никакво значение. За нас са важни механизма, ставката и културите, които ще се подпомогнат", допълни председателят на Съюза на зърнопроизводителите.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
11
 
! Отговори
НЕКАДЕМИКА преди 3 месеца
НЕкадемик Дрянков на каква позиция се намира в момента? То знае ли? А ние знаем ли? Чии интереси провежда този проводник мисля,че е ясно на всички мислещ хора. Скъп уран, скъп газ, реактори на безценица за Украйня, оръжия подаяния за Украйна, договори за милиарди за Американски оръжия на хартия, затвяряне на ТЕЦовете, затваряне и на проекта Белене. А във външната политика провал след провал! Това са резултатите от свръх здравословната политика на на това недоразумение.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
8,000,000,000лв годишен бюджет на здравната каса. 3,500,000,000 печалба на банките за 2023. 2,000,000,000 селскостопански субсидии, за тези които сега щели да протестират. Сега разбрахте ли защо няма за вас, нито пътища, нито детски градини, нито защита?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Загуби как се доказват? Вдигаш разходите и доказваш загуби.
15
1
 
10
 
! Отговори
отново преди 3 месеца
идиотщини в БГ.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Звучи като заплаха.
13
2
 
9
 
! Отговори
По-НАВЕДЕН преди 3 месеца
най-наведен, НАВЕДЕН-ков
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А банките и моб. оператори кога ще ги наказвате, също и модерната търговия, цялата държава сме им роби, на първо място служителтие които вмето 2к евра както е в ЕС взимат 400 евро заплата и след това всеки един българин които плащаме двойно и тройно и то за ментета като сирене с повишено водно съдържание, натрошен ориз, брашно типо 650 и подобни ментета които вие ги върнахте обратно?
11
2
 
18
 
! Отговори
Потресен съм преди 3 месеца
Потресен съм от ниското ниво в Българската политика. Първо пробиотика Кирчо дето две изречения не може да върже, после Гълъб ли беше врабче ли беше някакво дето кквото му казаха това подписа и направи. И накрая инсталираха на ротационен принцип някаква с мозък на амеба и това безгръбначно Наведенков, което буквално му се виждат конците как ги дърпат. Тая държава запАда пред очите ни.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако се чудите защо са скъпи имотите - зърнопроизводителите си избиват комплексите като изкупуват топ имоти в София. Поне 1000 вече са купили, с парите които НАП открадна от вас, Българи! Сега разбрахте ли защо няма къде и едно дете да отгледате?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ако е мързелива фирмажийка държавата ше плаща. На безработни не дава нищо държавата или трябва да е внесъл 30 г. преди това.
8
1
 
5
 
! Отговори
Тоа па КЪЛВАН ФИТ преди 3 месеца
Къде се навира, къде се изказва! Скрий се бе!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПАРИ ЗА ЗЪРНАРИТЕ, НА БОИКО АВЕРИТЕ А ЗА ЗЕЛЕНЧУКАРИТЕ НАИ ДЪЛГОТО
6
2
 
8
 
! Отговори
Рендето Вьорнер преди 3 месеца
Хубава работа ,ама българска.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уф че цензура амааа...... Изтриха ми и двата коментара наведнъж, при положение, че писах да не ми ги трият, нямаше нищо нередно... България не случайно е на последните места в света по свобода на словото.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе, драги Денков, какво стана с прословутия ви План за възстановяване и устойчивост? Нали щяхме да получим едни милиарди, само срещу две-три национални предателства? Щото май и повечко направихте, а пари очевидно няма?
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя откъде го изковахте бе българи?! Той не става даже за копач, камо ли да мисли.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направо пускайте куките да ги гърбят с палките! Ще ядем щурци и мравки! Така е брюкселско и евроатлантическо!
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега всички земеделски производители и техните счетоводители ще направят така сметките , че са на загуба за да лапнат паричките, а народа ще се гърчи им плаща сметките.