Росен Желязков: Ние разбираме болката на Украйна

Българската делегация трябваше да се скрие в бомбоубежище
7 фев 2024 11:03, Нели Христова
103
Росен Желязков: Ние разбираме болката на Украйна
Снимка: БГНЕС

Рано тази сутрин председателят на Народното събрание Росен Желязков и българската делегация, която оглавява на посещение в Украйна, бяха настанени в бомбоубежище в Киев.

Евакуацията към защитеното съоръжение се наложи заради тревога за въздушно нападение около 6 часа сутринта, местно време.

Тревогата бе задействана освен в Киев и във всички украински области. Военновъздушните сили предупредиха за предстоящи руски удари с крилати ракети. Към 10:30 часа българско време, Украйна отмени тревогата и българските парламентаристи излязоха от бомбоубежището.

Ден по-рано, във вторник, Желязков и водената от него делегация почетоха паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна. Българските парламентаристи поднесоха цветя пред мемориална стена в столицата Киев.

"Трудно е да си представим, че тези руини са били уютен и сигурен дом за много украински семейства, че в близост до тях е имало детски площадки и животът е протичал с нормален ритъм", коментира председателят на Народното събрание Росен Желязков. "Ние разбираме болката на Украйна, ще продължим да подкрепяме страната и всички нейни граждани в стремежа им да изградят свободна, сигурна, независима и просперираща държава", добави той.

По-късно Желязков направи изказване пред депутатите от украинския парламент, които посрещнаха българските си колеги с аплодисменти. "България ще продължи да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и ще съдейства за възстановяването на страната след неоправданата руска агресия", заявиха в Киев българските парламентаристи.

Българската делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на посещение в Украйна почти две години след началото на руската агресия по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
пипал по ръката убица, крадеца и мошенника. За два дена тамошен престой с каквито се е събрал-такъв ще ни се яви.
84
1
 
2
 
! Отговори
ТъгаиРеф УКРминисър! преди 2 месеца
Най решителната подкрепа на България , в разразилата се ментало милитърна война м/ъ Зеленски и Залужни е да ексопртираме нашият единствен българин воювал по неговите думи с Руската Армия е Министър в стремително приближаваща оставка Министър БГ-МНО Г-н Тъгарев за единствената воено специализарана особа и по силата на НАТО правилата да бъде експедиран в командировка за УКР Министър Съветник, нашият славен Търец,чийто смразяващ поглед през тънката апертура на очитему дефакто парализира противника
83
0
 
5
 
! Отговори
Тоя дали е поднасял преди 2 месеца
някой път цветя на паметника на незнайния войн у нас?
82
1
 
10
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Народни предатели.
81
2
 
16
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Нямаше ли за тях един "кинжал" бре Вова?
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я, стига ГЛУПОСТИ!
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Говори само от свое име. Мнозинството от българския народ НЕ е съгласно с изказванията ти.
78
1
 
21
 
! Отговори
Защо баш преди 2 месеца
Фашагата, закрилник на Укрите- Тагаренко не е в срамната делегация?Май го изритаха от всички кучкарници, затова пък тоя рошав лешояд Росчо го заместя 100%
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това в мавзолея на Хо Ши Мин ли го осъзна?
76
1
 
11
 
! Отговори
2 годишно посещение? преди 2 месеца
Българската делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на посещение в Украйна почти две години . . . Тия друга работа нямат ли си, на са напендрили на бедната белуга да ядът и пият на аванта
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе имам жилище на Америка )
74
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти и господарите ти сте причината за болката на Украйна.
73
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива gynegaвци е най-добре изобщо да не се връщат в България.
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие хубаво я,разбрахте, но гледайте да не я пренесете и в Майка България! Правете, струвайте, но пазете мира в Родината! Не се изхвърлят много!
71
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 72. Голите и боси руски пенсионери изкупиха нашето черноморие. Ти имаш ли жилище на морето?
70
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Г-н Желязков не споменавайте ,България като,общо понятие ,160 човека не са българия ,до кого с тая Украйна
69
1
 
24
 
! Отговори
Нова мода: преди 2 месеца
На екскурзия в бомбоубежище в Киев....язък за парите на данъкоплатеца.Сега ще има да разказват в Парламента как са се крили кат мишки в мазетата от льиошьия Путин и неговите ракети.Льиошь Путин...мнОООго льиошььь...!
68
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, разбираме болката на Украйна и как Зеленски им го вкарва дълбоко, извършвайки геноцид над населението там! Кога ще махнете Зеленски и нацистката хунта и олигарсите?
67
1
 
19
 
! Отговори
Шиши преди 2 месеца
Кои вие, бе?
66
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТЕ И В ЗАТВОРА МНОГО ЩЕ ТИ СЕ РАДВАТ ВИОЛЕТОВИТЕ... ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.