Росен Желязков: Ние разбираме болката на Украйна

Българската делегация трябваше да се скрие в бомбоубежище
7 фев 2024 11:03, Нели Христова
103
Росен Желязков: Ние разбираме болката на Украйна
Снимка: БГНЕС

Рано тази сутрин председателят на Народното събрание Росен Желязков и българската делегация, която оглавява на посещение в Украйна, бяха настанени в бомбоубежище в Киев.

Евакуацията към защитеното съоръжение се наложи заради тревога за въздушно нападение около 6 часа сутринта, местно време.

Тревогата бе задействана освен в Киев и във всички украински области. Военновъздушните сили предупредиха за предстоящи руски удари с крилати ракети. Към 10:30 часа българско време, Украйна отмени тревогата и българските парламентаристи излязоха от бомбоубежището.

Ден по-рано, във вторник, Желязков и водената от него делегация почетоха паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна. Българските парламентаристи поднесоха цветя пред мемориална стена в столицата Киев.

"Трудно е да си представим, че тези руини са били уютен и сигурен дом за много украински семейства, че в близост до тях е имало детски площадки и животът е протичал с нормален ритъм", коментира председателят на Народното събрание Росен Желязков. "Ние разбираме болката на Украйна, ще продължим да подкрепяме страната и всички нейни граждани в стремежа им да изградят свободна, сигурна, независима и просперираща държава", добави той.

По-късно Желязков направи изказване пред депутатите от украинския парламент, които посрещнаха българските си колеги с аплодисменти. "България ще продължи да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и ще съдейства за възстановяването на страната след неоправданата руска агресия", заявиха в Киев българските парламентаристи.

Българската делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на посещение в Украйна почти две години след началото на руската агресия по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ква е разликата между Украйна и Русия. И двете държави си имат върховно божество високо около 1.60. И в двете държави няма избори И в двете държави човешкият живот не струва пукната пара. И двете държави твърдят че другата им избива населението и ги тероризира. 10 милиона руснаци говорят украйнски като роден език и 10 млн ако не и повече укри говорят руски като роден език.Извинете майчин.И ние отново се бутаме да изпъкнем мравки между слонове. Що па некой от Швейцария не ходи да циври в Киев ?
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Росен Желязков: Ние разбираме болката на Украйна".............Така е. И нас ни командват от посолството.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Леле, какво падение е тоя плешивия там, дето целува украински подметки на псевдо паметника!!! Там на дежурни перформанси ходи кой ли не, ама такава сгъната полулегнала поза само тоя демонстрира. Егати долния татегач и бюдолиизец! Тая снимка да я ползват за изборната кампания на сглобката при следващите избори. Могат да добавят и как целува паметника на посолството за техните бомбардировачи сринали София и 16 градове в България
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болката - да, поведението - не! Вместо да ни убеждават, че искат мир е редно да седнат на масата за преговори! Малко прекаляват вече с поведение тип разглезено дете! В един конфликт няма невинна страна.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
там да си остане е най добре - нали им е мила украйна а тия краварски прислужници
20
3
 
15
 
! Отговори
До Алекс преди 3 месеца
Не се притеснявай. Укрите много добре знаят, че България е предимно про-руски настроена, дори Желязков го знае, докато дрънка клишетата, написани от ПР-а му.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това лично мнение ли е? Не помня да съм го упълномощавал да се изказва от мое име.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дали не оцапал гащите с евроатлантическо аки, когато са го вкарали в бомбоубежището?
17
1
 
18
 
! Отговори
Azz преди 3 месеца
Как не падна бомба върху продажната му тиква !!!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя да престане да говори от мое име. Не му пука за урките.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мамаси ли търси у Окрайна :)))
14
26
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Поканата и посещението са доказателство,че България е цивилизована държава. Сибирските дивашки "ценности" са ни чужди.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Господ да пази България ! Половината политици циврят за Турция другата половина за Украйна.И в България умират хора но това няма значение. Има значение че на укрите им липсват 155мм снаряди. Приоритети разбирате ли.
12
2
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
вземаите автоматите и се биите за украина какво чакате в бункера кафе лине се връщаите обратно аз искам мир стига са се избивали млади хора
11
2
 
17
 
! Отговори
j преди 3 месеца
Роска, взеймайте пушките заедно с онази госпожица Митов и ястреба Мирчев и бегом да разпертошините руската орда:) Начи, освен пушките, памперси да не забравите, а за вас двамата с Мирчев и вазелен да си вземете, че не се знае как ще се развие ситуацията. За Митов, няма нужда, той е ясен :) Няма такава циркова трупа, като вас... :)
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лицемер.....
9
1
 
27
 
! Отговори
ПВ преди 3 месеца
Срамота, ще се кланят по команда. Хич да не се връщат. И да махнат българското знаменце от там.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде е Калибъра точно когато ти трябва...
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да беше минал и през Донбас да тури цветя на Алеята на Ангелите....
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 5 И как с въртенето на далавери за сметка на българите ли?