За сливане на НАП и "Митници" се говори, когато има лоша събираемост

Владислав Горанов: Такива идеи често са кризисен ПР
20 фев 2024 19:48, Анисия Иванова
24
За сливане на НАП и "Митници" се говори, когато има лоша събираемост
Снимка: БГНЕС

Темата за сливане на НАП и агенция "Митници" винаги излиза, когато има някакво разочарование от работата на приходните администрации.

Това каза пред БНР Владислав Горанов, бивш министър на финансите, един от санкционираните българи по глобалния закон "Магнитски".

Според него по тази логика лесно може да се стигне до извода, че "критиките към правителството, че не се справя със събираемостта, вероятно са повод за отваряне на този дебат отново".

"Голямата тема е дали е възможно бързо да се получи подобна реформа в приходните администрации и какви са плюсовете и минусите от едно подобно решение", уточни той.

Горанов подчерта, че обикновено подобна сериозна реформа, свързана с дълбочинни промени - както в организационната, така и в нормативната база на работа на приходните органи на държавата, може да се направи извод, че подобно действие би било рисково, особено в контекста на потенциална политическа криза, което наблюдаваме всеки ден:

"Причината е, че администрациите в период на политическа несигурност изнемогват, планът за приходите в Бюджета е доста амбициозен и подобни идеи се раждат, те се раждат често и като кризисен пиар".

Не изключвам идеята за подобно обединение да е просто повод да се смени директорът на агенция "Митници", което вече е факт, подчерта бившият финансов министър и коментира:

"Друг е въпросът дали смяната на директора на агенция "Митници" е повод за анонс на такава сериозна реформа. Подобна реформа не е невъзможна, но тя в никакъв случай не трябва да е в състояние на политическа несигурност. Тя изисква изключително сериозна подготовка, изключително сериозна парламентарна подкрепа, защото трябва да бъдат променени много закони и след тях много подзаконови и нормативни актове".

Той изтъкна, че смяната на шефа на агенция "Митници" не е станало без знанието на премиера Николай Денков.

"Защо една толкова сложна като характер и време реформа се анонсира две седмици преди потенциална смяна на персоналния състав на правителството?", попита Владислав Горанов.

Повече рискове, отколкото ползи има в този анонс за необходимите поне 6 месеца упорита работа по предварително начертана стратегия, смята той.

"Нали си представяте няколко хиляди души в двете администрации, когато получат този анонс, с каква перспектива ще започнат да изпълняват своите задължения", добави Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ВЛАДАЙКО,АЙДЕ СТИГА преди 2 месеца
20
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 16: при внос, подаваш документи + платежно в митницата, а те чакат от НАП да им потвърди, че си платил. Кажи сега кое точно не им е дублирането след като митницата има платежно, плащаш по сметка на митницата, но видиш ли от НАП трябва да потвърдят. Това е дублирана дейност! Има неща които не им се дублират, но се допълват. Като се слеят все ще има резон за съкращение на щат и по малко хрантутници и готованци на държавната софра!
19
0
 
2
 
! Отговори
sd преди 2 месеца
вярвам на влади - той разбира от приходи. беше дълги години "зам-главатар" по финансите на главатаря тиквун. после като се оказа намагнитен, главатаря се сети че почти не го познава ....
18
0
 
3
 
! Отговори
под наем преди 2 месеца
ли си, земляче, вземи и нас
17
0
 
1
 
! Отговори
Розови другари, преди 2 месеца
Розови другари, коментиращи по-долу, не се безпокойте Асен Василев и доста около него са в списъка, който се очаква всеки момент да бъде разписан!
16
1
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 2 месеца
До озлобен Да, Асен Василев трябва да бъде съден!
15
2
 
2
 
! Отговори
До Радослав преди 2 месеца
Работата е там, че двете агенции не са дублиращи!
14
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Крайно време е всички дублиращи се агенции да се слеят, да се съкрати щата с поне 20% и ето там е голямата болка на герберите, че ще се съкращават техни роднини на сладки службички! За това е целият гербав вой, че се съкращава електората им!
13
0
 
4
 
! Отговори
Мери преди 2 месеца
Пълна тъпотия.
12
0
 
7
 
! Отговори
озлобен преди 2 месеца
Крадец и лъжец долен !!! В бяла страна ти щеше да си осъден на 1000 години затвор без право на обжалване !!
11
1
 
7
 
! Отговори
още малко преди 2 месеца
да те подстрижат и да те прибират при бай Ставри
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този е не в затвора и дава акъли, това може да стане само в България.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този пък защо се появява? Журналистите са много странни, и него ли се опитват да изперат като му дават думата?
8
1
 
8
 
! Отговори
э преди 2 месеца
Този защо въобще го питатие и показвате?Свидетел пряко твърди,че е прибирал десетки милиони лева чрез рекет,санкциониран от САЩ по "Магнитски",и вместо да не го поглеждате,вие ни "навирате" в лицето.КОЙ ви нарежда да правите това?
7
3
 
1
 
! Отговори
тоти преди 2 месеца
Жсички неграмотници се обединете срещу умника Василев,че ви вкара в малкия си джоб всички образовани финансисти...ХАчварт драги...
6
2
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
Смениха и директора на Агенция за държавна финансова инспекция. Сглобката се прегрупира за нова порция щавене
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
в горната статия тъкмо Василев казва, че са събрани над 650млн повече до момента за тази година, защо да е зле събираемостта?...
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
какво събрахте по ваше време?
3
6
 
17
 
! Отговори
Главчо преди 2 месеца
а като си в Магнитски не трябва ли да си съден и в затвора за корупция?само питам.
2
5
 
18
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
А по Магнитски как е събираемостта?