МВнР би подкрепило замразяването на активите на Россътрудничество

Това обаче не е в компетентностите на министерството
31
МВнР би подкрепило замразяването на активите на Россътрудничество
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) би подкрепило замразяването на активите на Россътрудничество, включително банкови сметки, от страна на компетентните ведомства в Република България. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на днешния редовен парламентарен контрол. Изказването ѝ бе в отговор на въпрос на "Продължаваме промяната - Демократична България" относно замразяването на активите на Руския културно-информационен център в София и мерките срещу пропаганда от страна на Русия,предаде БТА.

Тя посочи, че МВнР няма компетенцията да приложи санкциите, но е необходимо бързо приемане на нормативен акт.

Външното министерство изразява последователна позиция за необходимостта от приемане на нарочен, нормативен акт, който да уреди в цялост обществените отношения и да регламентира правомощията и отговорностите на отделни институции по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, ООН и на национално ниво върху замразяване на финансови активи, заяви Габриел.

Габриел припомни за създадената Координационна група за прилагане на ограничелните мерки на ЕС, под председателството на Министерството на финансите. Задължението за замръзяване на финансови средства и активи е пряко приложимо в българското законодателство и попада в компентността на съответните крдитни, финансови и други национални институции, посочи Габриел.

България се ръководи и спазва последователно единия подход на Европейския съюз и неговите държави членки спрямо Руската федерация след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Габриел посочи, че този подход се характеризира с ограничаване до минимум или прекратяване на сътрудничеството и контактите с Руската федерация на двустранно равнище, както и в многостранни организации и формати. Ограничителните мерки на ЕС остават един от ключовите инструменти за ефективен натиск върху Русия в отговор на нейната военна агресия срещу Украйна. Габриел заяви, че страната ни се придържа към общата външна политика на ЕС по линия на санкциите и досега е подкрепяла всички санкционни пакети спрямо Русия.

Руският културно-информационен център в София се помещава в сграда, изградена на терен, преотстъпен от правителството на България на правителството на СССР чрез междуправителствена спогодба, подписана на 27 май 1975 г., заяви Габриел. Тя посочи, че сега центърът се ръководи от временно изпълняващ длъжността директор, член на състава на дипломатическата мисия в София, заради което се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Вицепремиерът и външен министър заяви, че в междуправителствената спогодба няма текст, в който да се посочва, че центърът им дипломатически имунитет. Руският културно-информационен център е юридическо лице, със собствен бюджет и банкова сметка в България. Габриел посочи, че Россътрудничество и ръководителят Евгени Примаков фигурират в списъка на ЕС на санкционираните лица. Тя заяви, че на интернет страницата на центъра се вижда връзка с Россътрудничество. Габриел добави, че настоящият управител на Руския информационен център е бил началник на отдел „Документално обезпечение и контрол, стопанско управление и административно-икономическо подпомагане“ на Россътрудничество, като това става известно от публикувани публични документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Мария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази е командирована от Брюксел,за да вмени на простолюдието,че Русия за нас е враг и че трябва да отделяме от залъка си,за да помогнем на "братска" Украйна.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гонете ги от България тия въшкари бе...
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хи-хи! Страх тресе октопода. Хайде, затваряте руски културно-информационен център, и да си заживее пъстроцветно, и звездобройно на син фон, с мигранти, и криворазбрана, но пък доходоносна свобода на словото под формата на дезинформация и липса на достоверна или поне друга такава. Ще заприлича ЕС-ето на концлагер - закриваме, забраняваме, задължително използване на ... Аз разбирам страха - евроизбори идват, а мотото е "устойчивост" /страх да не изпаднете/.
25
2
 
3
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 месеца
След края на СВО ще се гледа кой с какво е помагал и колко репарации ще плаща.До 1-2 години ще фалираме тотално
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мара шалвара широките г.ащи :)))
23
3
 
3
 
! Отговори
ПЪРВО "ЗАМРАЗЯВ преди 4 месеца
...после " национализация"....ЛУД КЕФ.......ПОСЛЕ ---"ДЕЛБАНА" .....ХАХАХА!
22
5
 
4
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 4 месеца
Моментално да се съберат 1000 тира и да се набутат всички политици , чалгаджийки , всеки човек нацапал генетичната си шлака с татуировка без значение каква, всички тротинетки дето са на другия бряг ,всички за които има дописка че са взимали подкупи на държавна длъжност и накрая такива като този. Взводовете на възмездието ще дръпнат спусъците и България ще диша и ще оздравее. Нито крачка назад!
21
8
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ преди 4 месеца
А, Копейкин може ли да докаже, с кви парета построи тия палати....май не са от заплати...ХАХАХАААА...
20
9
 
5
 
! Отговори
КЕФ.... преди 4 месеца
Изгореха руските имоти и пари у банките.....ХАХАХАААА ......
19
3
 
7
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
Тази лама по указание от ЕС подготвя нов ЗЗД ,насочен към българите русофили!Мамка й ***,няма ли кой?
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мария Гаргамел това ли научи от посолството или така и наредиха
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Давайте .. че закъснявате с 3-4 години. Вижте и колко фалшиви сайта има .. по цял ден блещят лъжи . Ударете им брадвата и на тях.
16
6
 
7
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
мкр- министерство на кра-дли.вите работи. Квото каже ес, изпълняват без грам собствена мисъл. Освен това, кой е решил, че всичко руско е собственост на други и че има само руска пропаганда, но не и тази на украйна или ес?
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не се накрадохтте бе, да не се задавите
14
5
 
13
 
! Отговори
&+ преди 4 месеца
Тая Грозната противна муцуна,като я видя и ми се иска да и кажа колко е грозна.
13
7
 
7
 
! Отговори
До Национализация на преди 4 месеца
България има цял промишлен център в Москва с размерите на град, бе крете.ноид сорсоиден...
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая дървена марионетка може и да не се явява в публичното пространство. Няма нужда и смисъл. Просто да се запише един глас, че се подкрепя решенито на ЕК, Европарламента и Съвета на министрите и при всяко такова да се възпроизвежда записа. Друго не е нужно.
11
6
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
никакво замрязаване искам руска газ наи близо до нас и наи евтин стига с вашитепрос-то-тии 21 век спрете оръжието и парите към украина и установете мироставка и нови избори с нови лица вие сте отврат
10
11
 
7
 
! Отговори
Национализация на... преди 4 месеца
ВСИЧКИ РУСКИ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ....ХАХАХА....НИЕ НЯМАМЕ НИЩО В РУСИЯ!!!!....ТОЧНО ТАКА ТРЯБВА!!
9
7
 
6
 
! Отговори
РЕЦИПРОЧНО.. преди 4 месеца
ВСИЧКИ РУСКИ ШПИОНИ - ПРИ НАВАЛНИ..!!