Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт

Според него това би се случило при изпращане на войски на ЕС в Украйна
27 фев 2024 13:06, Нели Христова
389
Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да има сигурност и стабилност в Европа.

Около това мнение се обединиха българският държавен глава Румен Радев и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, предаде БГНЕС.

Радев подчерта, че посещението на президента на приятелска Словения е свидетелство за отличния диалог между двете държави, включително и на най-високо политическо ниво.

"Отношенията ни се основават на отлично приятелство, обща отговорност и привързаност към нашите цели", каза той и посочи, че със словенския държавен глава са обменили конкретни идеи за активиране на двустранните отношения.

Радев и Наташа Пирц Мусар са се обединили, че има голям неизползван потенциал и е нужно засилване на сътрудничеството във всички сфери, сред които важни области като търговия, инвестиции, енергетика нови технологии, стартъпи, селското стопанство и др.

Българският държавен глава открои сериозните перспективи в енергетиката. "Двете страни от години развиваме своята ядрена енергетика и имаме амбиции за разширяване на нашите ядрени мощности, и можем да си взаимодействаме много сериозно. България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в ЕК в Европейския съвет за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия", добави той и допълни, че това е бъдещето на нашия регион.

"Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победата на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Напротив, броят на жертвите расте, разрушенията растат; опустошителна демографска криза в Украйна; повишен риск от глобален сблъсък и също така икономически и социални проблеми не само в Русия и в Украйна, а в цяла Европа и по света. Следим с интерес и мога да кажа и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още, и още оръжия явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък; означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт."

Българският президент очаквал и премиерът (Николай Денков) да даде повече разяснения и за това, което той вчера вече изложил като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България.

"И моят призив е наистина за един много внимателно обмислен, балансиран подход. Ние не можем да оставим, да изоставим Украйна сама, защото това означава ние да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право; в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Така че очакваме балансирани решения, разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", добави Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ Теб кво те топли? Децата ти обаждат ли се от Америка?
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков намери кога да отиде в Украйна, пак сме в устата на всички, куца ни външната политика отвсякъде :)))
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е лимита на политиците-военнолюбци и неслучайно са се скрили. Можеше много да говорят, да си правят селфита в Украйна, да пращат оръжия, но хора няма да пратят понеже знаят, че ще ги изритат за 30 мин.
31
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя човек е като някакъв бот. Речите му са някакви изтъркани фрази и шаблони.
30
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никога не съм чувал по -кух български политик.Тоя надсвири Нейчо Неев.и Жорж Ганчев, и Мануил Кухия...
29
18
 
5
 
! Отговори
Коки преди 3 месеца
Чупката чамадан!
28
8
 
9
 
! Отговори
Стих за Зельо преди 3 месеца
Има къща за милиарди във Тоскана а във Киев и Европа се разхожда със фланелката непрана.Под леглото пачки евро истински аскет иначе обаче проси някой самолет.Там във Киев садил жито садил и пипер а уркопа кльопа здраво от зеления хайвер.Сам кат' куче във зайчарник свил се е на две лошо няма от пандиза пак е по-добре
27
1
 
4
 
! Отговори
Кире преди 3 месеца
Е то няма 10 опции- или робство на някоя олигархична система или както е казал левски, аз роб няма да бъда и бой до последно.
26
3
 
5
 
! Отговори
Теодор преди 3 месеца
Къде са миротворческите воиски на запада.Нали издържаме с милиарди миротворци. Айде сега да отидат в украйна и да наложат мир.
25
2
 
8
 
! Отговори
джави преди 3 месеца
Само преговори-никой не вярва в друго вече.
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жужака ще събори всички. Време е нато да влезе във войната. Време е да се лее нагло-сакска кръв. Нека да видим как натовците умират за укро каузата. Като са толкоз отворени, може и да го атом да се стигне. Дъл им се умира за Укристан, а?!
23
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е затова Радев няма да вземе властта никога.Ако имаше дето се вика малко мозък щеше да знае, че тази ТСВ бошува от 2019, когато Китай нападна с ковид, а след това Байдън и ДП фалшифицраха изборите и подпалиха Украйна.ТСВ поприлючва, а Радев не знае това и я чакал още.Боже, като си давал акъл военните.....знаете къде са били.
22
4
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Както винаги мъдро и балансирано изказване на Президента.Войник от НАТО не бива да стъпва в Украйна.Украйна докато може да се бие,да се бие.След това сяда на масата за преговори.Най-вероятно това ще се случи след като Тръмп стане президент.
21
2
 
9
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
За съжаление " великата дипломация" ще спретне 3 световна война.
20
17
 
8
 
! Отговори
Айде преди 3 месеца
Този пак почна с опорките спуснати му от Москва. Трета световна война и ядрен конфликт. Добре го използват господарите му.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев, Украйна сама си се набута между *** и наковалнята, сама да си излиза от там, ако оцелее... Ние не сме ги карали да се бутат за нато и ес, така че не предаваме никого. Денков е позор. Никакви споразумения с фашисти.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, ама ще стигнем до трета световна. Щем не щем. Ясно стана, че западът няма никакво намерение дори за намек на мирни преговори.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен к.5. Мисля, че няма да има време за съжаление.
16
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Празни мисли на един празен путинист...
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цялата планета ще стане негодна за живот, за векове.