Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт

Според него това би се случило при изпращане на войски на ЕС в Украйна
27 фев 2024 13:06, Нели Христова
389
Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да има сигурност и стабилност в Европа.

Около това мнение се обединиха българският държавен глава Румен Радев и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, предаде БГНЕС.

Радев подчерта, че посещението на президента на приятелска Словения е свидетелство за отличния диалог между двете държави, включително и на най-високо политическо ниво.

"Отношенията ни се основават на отлично приятелство, обща отговорност и привързаност към нашите цели", каза той и посочи, че със словенския държавен глава са обменили конкретни идеи за активиране на двустранните отношения.

Радев и Наташа Пирц Мусар са се обединили, че има голям неизползван потенциал и е нужно засилване на сътрудничеството във всички сфери, сред които важни области като търговия, инвестиции, енергетика нови технологии, стартъпи, селското стопанство и др.

Българският държавен глава открои сериозните перспективи в енергетиката. "Двете страни от години развиваме своята ядрена енергетика и имаме амбиции за разширяване на нашите ядрени мощности, и можем да си взаимодействаме много сериозно. България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в ЕК в Европейския съвет за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия", добави той и допълни, че това е бъдещето на нашия регион.

"Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победата на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Напротив, броят на жертвите расте, разрушенията растат; опустошителна демографска криза в Украйна; повишен риск от глобален сблъсък и също така икономически и социални проблеми не само в Русия и в Украйна, а в цяла Европа и по света. Следим с интерес и мога да кажа и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още, и още оръжия явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък; означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт."

Българският президент очаквал и премиерът (Николай Денков) да даде повече разяснения и за това, което той вчера вече изложил като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България.

"И моят призив е наистина за един много внимателно обмислен, балансиран подход. Ние не можем да оставим, да изоставим Украйна сама, защото това означава ние да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право; в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Така че очакваме балансирани решения, разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", добави Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До от БАН като тебе
13
21
 
10
 
! Отговори
расия агресор преди 2 месеца
Да не оставяме фашистка росия да напада всяка съседна страна
12
19
 
6
 
! Отговори
путьо мазен преди 2 месеца
е рундьо нещастника
11
3
 
13
 
! Отговори
Подкрепям, но... преди 2 месеца
1. Риск > 0 винаги има; 2. Последната страна, която Русия би обстреляла с ядрена ракете е... България! 3. При все това, и някоя друга европейска страна да си го получи, защото дразни мечока - и съседните страни ще пострадат, а вероятно и БГ-то (( Ето защо горещите глави (предимно бритнски) тр. овреме да бъдат силно охлаждани
10
14
 
3
 
! Отговори
от БАН преди 2 месеца
Аз нямам нищо против да стигнем. Това е явно нужният катарзис за човечеството, изпепелителния всепречистващ огън, който ще ни отърве веднъж завинаги от пидарюги, корупционери, предатели, продажници и прочие *** безподобна.
9
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако руснаците ни нападнат, той *** ще ни предаде "за да няма риск от ядрена война". Всички на света, трябва да се предават когато русия ги напада "за да няма риск от ядрена война"
8
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рундьо, шат ъп енд го хайд ъндър йор вайф пуси
7
25
 
11
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 месеца
И този е бил военен генерал. По времето на генерал Иван Колев този щеше публично да бъде убит. Значи всеки луд, койтомпойск може да ни открадне земя, защото не бива да стигаме до трета световна. Руски пудел
6
31
 
15
 
! Отговори
пРезидент копейка преди 2 месеца
Нашия продажник пРезидент е срам за честните българи!
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако започнех ядрена война ще съжалите че сте се родили.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпросът е Бг - малка и бедна как ще оцелее.
3
29
 
19
 
! Отговори
А ти предлагаш? преди 2 месеца
Да сваляме ***, щом джуджето го надърви? Нали, рундьо. Това ли ни съветваш? Ти с твоите си готов.
2
35
 
19
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Срам ме е всеки път, когато този зелен чорап представлява държавата ни някъде
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, да не стигаме до Трета световна война