Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт

Според него това би се случило при изпращане на войски на ЕС в Украйна
27 фев 2024 13:06, Нели Христова
389
Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да има сигурност и стабилност в Европа.

Около това мнение се обединиха българският държавен глава Румен Радев и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, предаде БГНЕС.

Радев подчерта, че посещението на президента на приятелска Словения е свидетелство за отличния диалог между двете държави, включително и на най-високо политическо ниво.

"Отношенията ни се основават на отлично приятелство, обща отговорност и привързаност към нашите цели", каза той и посочи, че със словенския държавен глава са обменили конкретни идеи за активиране на двустранните отношения.

Радев и Наташа Пирц Мусар са се обединили, че има голям неизползван потенциал и е нужно засилване на сътрудничеството във всички сфери, сред които важни области като търговия, инвестиции, енергетика нови технологии, стартъпи, селското стопанство и др.

Българският държавен глава открои сериозните перспективи в енергетиката. "Двете страни от години развиваме своята ядрена енергетика и имаме амбиции за разширяване на нашите ядрени мощности, и можем да си взаимодействаме много сериозно. България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в ЕК в Европейския съвет за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия", добави той и допълни, че това е бъдещето на нашия регион.

"Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победата на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Напротив, броят на жертвите расте, разрушенията растат; опустошителна демографска криза в Украйна; повишен риск от глобален сблъсък и също така икономически и социални проблеми не само в Русия и в Украйна, а в цяла Европа и по света. Следим с интерес и мога да кажа и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още, и още оръжия явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък; означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт."

Българският президент очаквал и премиерът (Николай Денков) да даде повече разяснения и за това, което той вчера вече изложил като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България.

"И моят призив е наистина за един много внимателно обмислен, балансиран подход. Ние не можем да оставим, да изоставим Украйна сама, защото това означава ние да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право; в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Така че очакваме балансирани решения, разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", добави Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАДЕВ, ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН. БЪЛГАРИЯ Е ГОРДА ЧЕ ИМА ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ.
314
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОМИСЛЕТЕ СИ КОЙ ЛИ ЩЕ Е ТРЕТИЯ ЗАПОЧНАЛ ВОЙНА СЪС РУСИЯ И СМАЧКАН. СЛЕД НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР. НА НАПОЛЕОН КАКТО И ЗА ХИТЛЕР ПАК ПОМАГАШЕ ЦЯЛА ЕВРОПА. А РУСИТЕ ВЕЧЕ СА НА КИЛОМЕТЪР ОТ ЧАСОВ ЯР.
313
1
 
0
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Матей /7-20/ ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ..Аз бих добавил освен по делата и по имената ПУтин женски полов орган, МЕДВЕДев див горски звяр,ПЕСков куче което лае, КОНашенков кон бе кон.
312
0
 
3
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Президента има повече инфо от нас. Особенно опасен е и Макрон, който пак както преди войната нещо се размърда и вършее из райоа. Иска да напада чрез НАТО руснаците заради загубените преди няколко месеца африкански "колонии" поради руски преврати. Преди му бях фен на Радев , но след ПП тата , дето им се даде да го кенсълнат по доста наивен начин вече не съм ... Та риск от ядрен взрив/бонба има има и 15 АЕЦа единия даже най-голям в Света в Украйна и тия стари ракети на по 50 г са си руска рулетка!
311
2
 
4
 
! Отговори
Грую преди 1 месец
Гадев, евтин червен слугинаж - продължаваш с лицемерната си завоелирана и страхлива пропоаганда в полза на началниците ти от Кремъл! Всички знаят, а и Дойче Веле даже написа - агент на Кремъл сред натовските генерали. Срам за България и национален предател, добре заплатен, разбира се.
310
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Ми да се почват с ядрените оръжия и който остане - остане. Какво ни занимават по вестниците.
309
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев стига със завоалирани изказвания в полза на Русия. Ако искаш да си по-полезен за Русия и Путин заминавай с Миг29 за Масква. Там има недостиг на пилоти, не могат да се справят с Патриотите. Трябва да отидеш и да им покажеш как се унищожава Пейтриът с Миг29.
308
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корумпираните и търговците на оръжия плащат за пропаганди да се оплюва всеки,който говори за мир.Не мислят,че ако това се продължава наистина може да стане ТСВ и ще им изгорят виличките,яхтичките и паричките където са взели под масата.Радев е прав.
307
1
 
3
 
! Отговори
Ти добре ли си? преди 1 месец
До Хаха, тази война не е наша! Нашите мъже, братя, татковци нямат работа там! Байдан да отива на бойното поле. Той я забърка тая помия, той да я оправя! Техните украинци избягаха из Европа да не се бият, нашите да ходят! Вие в час ли сте?
306
11
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Радев да сваля гаши и да заминава за Кремъл да се предлага като *** и да *** шнура там ... докато не ги умилостиви !
305
11
 
14
 
! Отговори
ъхъъъ преди 1 месец
Радев казва, по добре да не се бием за свободата си а да станем роби на Кремъл .....Ето такива беззгръбначни ни управляват !
304
13
 
13
 
! Отговори
Този преди 1 месец
Нещастен измислен генерал, случайно президент, заприлича на Тодор Живков. Но тато беше " президент" на поробена от руските болшевики България, и все пак удържаше. Този Радев, не знам дали ще удържи дори на стомашно разстройство. Крем прилича на Тато, а всъщност прави като при рязко стомашно разстройство.
303
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той риска си е налице. Слугата на банкерите, в лицето на зависим, бездетен президент го изказа вчера.
302
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Радев - истински политик (човек, който мисли за хората) а не слугите на Послоството от Сглобката - роби на Анфло-саксите без следа от себеуважение, гордост и родолюбие! Боко, Киро, Пеевски позорят България! Пожелавам им всички пари, които крадат сега за лекарства да не им стигнат! Страх от закон и правосъдие нямат, но Бог забавя но не прощава - питайте ЛГБТлетеца-предател в Испания!
301
19
 
18
 
! Отговори
Х преди 1 месец
Подкрепям Радев !
300
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички хора на Путин и самия Путин по същия начин говорят , както и аншия президент. Всички ни плашат с трета светована война. А в Русия , когато даже мислят нещо по-различно ги вкарават в затвора и там умират..Всяко зло завършва зле. Радеф за колко си се продал на Путин?
299
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е мекотело ,а аген на Путин. Това е Путинисто ..В ъв всички държави в Европа е наричан про- Руски президент на България.
298
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румен Радев Путинов
297
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците с украинското театро ще запалят трета световна война.
296
13
 
24
 
! Отговори
Хей преди 1 месец
Радев ти си най лигавото чудо във България. Най нещастно мекотело появило се на българска земя. И отгоре на това те наричат "генерал". Ти си за мен срам за България и едно човешко недоразумение.