Министър Тагарев категоричен: Няма да изпращаме войници в Украйна

Според министъра на отбраната е много малко вероятно държава сама да реши такова нещо
28 фев 2024 08:53, Елка Василева
354
Министър Тагарев категоричен: Няма да изпращаме войници в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

„Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна“. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV.

Още по темата
Това се случва след коментар на Еманюел Макрон, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Според Тагарев е много малко вероятно отделна държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО впоследствие, уточни той.

Тагарев допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев.

Министърът на отбраната представи България на международната конференция в Елисейския дворец, на която евролидерите обсъдиха подкрепата за Украйна.

Има държави, които са готови да обсъдят предложението на френския президент Макрон, но не става дума за изпращане на войници на фронта, а за конкретни задачи, обясни Тагарев и повтори, че България няма да изпраща човешка сила.

Запитан на какво се е съгласила като подкрепа България по време на срещата в Елисейския дворец, Тагарев припомни, че страната ни е изразила намерение за включване в подпомагане на украинската отбранителна индустрия.

БТР-те за Украйна още са в София, съобщи министърът. Ще заминат до няколко дни, но няма да казвам датите, допълни той и увери, че помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна. Той направи уточнението, че има и системи С-300.

Изпълняваме всички решения на Народното събрание, но е нужно време. Работим много по-интензивно и много по-решително от служебното правителство, каза още Тагарев и опроверга критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна. „До встъпването на кабинета помощта, която е дадена, е на стойност 13 млн. евро. Към този момент помощта, която сме дали само от складовете на армията, се остойностява на 47 млн. евро“, съобщи Тагарев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко ли е, че хрантутим техните капризни курортисти?! Парите от ЕС изобщо не стигат за тази цел. И затова се харчат десетки и десетки милиони от Държавния ни бюджет. А ние събираме капачки!
281
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това пък и остава - наши момчета да загиват за този мързелив и нагъл народ. Техните бандюги се разбягаха из цяла Европа вместо да воюват за родината си. И по нашето Черноморие е пълно с украински дезертьори, които си джиткат със скъпите коли и наглеят - да си ги приберат тях. Жалко за бедните украунчета, които гинат защото не са могли да си платят за да избягат.
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как си го мислят?
279
0
 
3
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Бълг.народ търпи достатъчно икономически лишения от помощта за Украйна.Според мен тези наистина няма да посмеят да пратят войски там,защото знаят,че тогава народа ще ги измете!
278
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това значи, че в момента тече подготовка за изпращане
277
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще пращаме миротворци. Никой вече не праща войници.
276
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам как не праща помащта на Укрпайна припомням, че е получил висшуто си в Масква...
275
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а това е академик Васел Проданов не Академик Денков ... На никой не му пука, че Европейския съюз отива към дъното докато слугува на тактическите и стратегически интереси на САЩ. а САЩ са си прави, що да дават помощ на Украйна, разиграват циркове в конгреса има будали които ще дсадат мвесто тях.
274
0
 
1
 
! Отговори
цитат от В. Проданов преди 1 месец
Европейският съюз ускорено изостава икономически от САЩ. Средното годишното нарастване на БВП на ЕС през последните четири десетилетия е по-ниско от това на САЩ, 5 пъти по-ниско от това на Китай и 3 пъти по-ниско от това на Индия. Делът на БВП на ЕС по паритет на покупателната способност през 2021 г. е само 14.85 % от световния БВП. По номинална стойност е по-висок, но като дял от световния БВП намалява ежегодно. Страните, които днес са в ЕС, заедно с Великобритания през 1980 г. са произвеждали общо около 34 % от световния БВП, през 2008 г. той е паднал на 30.2 %, а на САЩ е бил 23.1 %. Все о
273
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Тагарев работи единствено за Украйна на наш гръб ,а за българската армия "кучета я яли "!
272
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Ти какво направи за българската армия ?! Само я опоска за чужди интереси !Ако пратиш наши момчета и не се върнат живи ще бъдеш разкъсан на парчета , затова е туй обещание, щото си знаеш какво те чака ! !
271
1
 
3
 
! Отговори
Министър Тагарев преди 1 месец
Няма да изпращаме войници в Украйна.Ама Аз и Роско Плювнев, Паси, Денков става за дрон плшило, и още министри и депутати ОТИВАМЕ, АЙДЯЯЯ
270
1
 
12
 
! Отговори
Изроди сте! преди 1 месец
- Какво да изпращате?! Цял свят видя, че Русия ви надвива! Усвоят едни високи заплати, ходят като някакви манекени с ризи и костюми, цял живот по съвещания и банкети - пък НАТО едно голямо нищо! Нула! Лукавите западняци се чудят откъде на хванат бедни наивници, та да *** другите, а не те! Армия от ЛГБТ! Богопротивни изччадия!
269
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо Тагарчук и сапунджията са още тук? Защо не са в на бойното поле в Украйна? Същото касае гнома, Мирчев, Бойкикев и няколко десетките плазмодии, който са на заплата към НПО-та и стриктно следват "препоръките" от Козяк!
268
0
 
3
 
! Отговори
Пантелей преди 1 месец
Пътнико свиден ...
267
1
 
3
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 1 месец
А защо? България трябва да даде своя дан, за унищожението на нейния враг номер едно, Империята на злото!
266
2
 
11
 
! Отговори
Да попитам: преди 1 месец
Има ли все още някой,който е с всичкия си да вярва на този най-долен и гнусен продажник и предател? От него нищо не зависи,той е слуга на чужди господари и работи срещу нац.интереси на България! Ако искаме да спасим Родината си трябва незабавно да изметем сатанинската сглобка от властта! Оставка,предатели!!!
265
2
 
15
 
! Отговори
Писна ми преди 1 месец
Министър Тагараенко,който най-продажнически е увесил украискито знаме на министерсвото,трябва да бъде съден за държавна измяна!Продажник!
264
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано се махне по-бързо Тагарев
263
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе копейкаджии скапани, какво не му харесвате на Тагарката? Не ще да ви играе по свирката а?