Министър Тагарев категоричен: Няма да изпращаме войници в Украйна

Според министъра на отбраната е много малко вероятно държава сама да реши такова нещо
28 фев 2024 08:53, Елка Василева
354
Министър Тагарев категоричен: Няма да изпращаме войници в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

„Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна“. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV.

Още по темата
Това се случва след коментар на Еманюел Макрон, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Според Тагарев е много малко вероятно отделна държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО впоследствие, уточни той.

Тагарев допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев.

Министърът на отбраната представи България на международната конференция в Елисейския дворец, на която евролидерите обсъдиха подкрепата за Украйна.

Има държави, които са готови да обсъдят предложението на френския президент Макрон, но не става дума за изпращане на войници на фронта, а за конкретни задачи, обясни Тагарев и повтори, че България няма да изпраща човешка сила.

Запитан на какво се е съгласила като подкрепа България по време на срещата в Елисейския дворец, Тагарев припомни, че страната ни е изразила намерение за включване в подпомагане на украинската отбранителна индустрия.

БТР-те за Украйна още са в София, съобщи министърът. Ще заминат до няколко дни, но няма да казвам датите, допълни той и увери, че помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна. Той направи уточнението, че има и системи С-300.

Изпълняваме всички решения на Народното събрание, но е нужно време. Работим много по-интензивно и много по-решително от служебното правителство, каза още Тагарев и опроверга критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна. „До встъпването на кабинета помощта, която е дадена, е на стойност 13 млн. евро. Към този момент помощта, която сме дали само от складовете на армията, се остойностява на 47 млн. евро“, съобщи Тагарев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
от 223 пръста, не пръстта извинявам се
221
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТаЛигарев , айде беж към Украйна , освободи ни от твоето присъствие !
220
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама правите точно обратното на собствения ви интерес- действате бавно с бетеерите и говорите с недомлъвки за изпращане войници на фронта! Това е една неадекватност!
219
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 220 Ами не е "Това е едно" защото тоя Веско казва, че нямал да си мръдне пръстта за България даже, а аз му отговарям , че някоя държава ако ни нападне, а той е полагал клетва като войник ще му се наложи да си мръдне пръстта за България иначе в панделата. Още да обяснявам лииии?
218
1
 
7
 
! Отговори
Учи се момчето преди 2 месеца
Явно взема уроци при Путин -"Няма да влизам в Украйна". Е имаше и условия за това невлизане, ама удобно се премълчават. Бе, тоя Тагарко, не беше ли курсант в КГБ, или се лъжа?
217
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 209 - "Ако някоя държава ни нападне...." - Това е едно, засега никоя не ни напада, а да загивам за Украйна няма как да стане. Тагарев може да и е министър, ама аз не съм украинец.
216
1
 
6
 
! Отговори
:))) преди 2 месеца
До Анонимен 209 Ми като искаш ходи,кой ти пречи!?Ако направят тая щуротия още вечерта съм в Гърция!Пък ти загивай героично за русия или украйна,нямаш проблем!
215
1
 
11
 
! Отговори
Гражданка преди 2 месеца
*** мисли че ще измами системата.То и нямаше как да ни затворят по домовете, да ни сложат маски и да ни дупчат под строй. Те са решили как да ви принудят, да не си помислих те че след корона цирка ще ви оставят на мира. Все едно гледам коте как изтощава мишката. Отпускат малко, после изненадващ удар. Не се отпускайте, няма да ни оставят да живеем както преди.
214
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 215 Ми аз ако се наложа да воювам срещу братушките хипотетично ако ни нападнат, веднага ставам "предател", отивам в редиците им и насочвам калашника срещу Тагаренко, Денков, Тиквата, Пеевски, Козела и там наред.
213
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти, магарев, мислиш ли, че ти е във властта да изпратиш дори 1 българин в Украйна. Много молим - хапчетата.
212
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДО: Веско, ако си положил клетва като войник и ако някоя държава ни нападне ти си задължен да воюваш за страната си. Ако не директно влизаш в затвора...... ПРАВ СИ ТАКА Е ДЛЪЖНИ СМЕ И ЩЕ ВОЮВАМЕ ЗА СТРАНАТА СИ. СМЯТАМ ОБАЧЕ, ЧЕ СЛЕДВА ДА МОЖЕМ ДА СИ ИЗБЕРЕМ НА КОЯ СТРАНА ДА ВОЮВАМЕ.
211
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предполагам в загаливето са пропуснали да напишат цялото изказване, а то сигурно е : "Няма да изпращаме войници в Украйна ТОЗИ МЕСЕЦ"
210
2
 
15
 
! Отговори
Димов преди 2 месеца
Тагаренко взе да го усуква!Явно предусеща че ще падне главата му!
209
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 211 Икономисте, никой не може да накара някой наш войник да се бие в чужда държава. Никой. Но ако се наложи да пращаме войници, то те ще са войници доброволци.
208
3
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 2 месеца
Господин Тагарев, спасите мъжете и децата ни! Не ги давайте!
207
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киропро100-то току що се изока по тв, че не разбира защо искали да сменят министър Тагарев. Украинците казали, че го харесват и Киро недоумява какво искали от БКП, Герб и ДПС. За българите не спомен Явно знае каква любов лелеят към Тагаренкото.
206
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Веско, ако си положил клетва като войник и ако някоя държава ни нападне ти си задължен да воюваш за страната си. Ако не директно влизаш в затвора.
205
2
 
15
 
! Отговори
Веско преди 2 месеца
Тези *** нормални ли са бе, аз за България няма и пръст да си мръдна, ще ида се трепам заради до вчера никому непознатата и ненужна украйна ? Смешници.
204
2
 
20
 
! Отговори
до 203 преди 2 месеца
Не го знам тоя ла.йнарев - тагарев каква професия упряжнява, че чак голям професионалист да е в нея. Но го гредам, че като политик не става - много е краен и непремерен в изказа - това може да е проблем за България.Колкото до патриот да наричаш този оял се мазен чичак, който дрънка празни приказки - айде моля ти се. Под патриот аз разбирам хора като Ботев и Левски.
203
2
 
18
 
! Отговори
Смех преди 2 месеца
Позволете ми да не му вярвам на тоя украинец! Кажат ли му шефовете от атлантизма, ще пратим! Нали бе, лъжец!