Министър Тагарев категоричен: Няма да изпращаме войници в Украйна

Според министъра на отбраната е много малко вероятно държава сама да реши такова нещо
28 фев 2024 08:53, Елка Василева
354
Министър Тагарев категоричен: Няма да изпращаме войници в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

„Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна“. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV.

Още по темата
Това се случва след коментар на Еманюел Макрон, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Според Тагарев е много малко вероятно отделна държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО впоследствие, уточни той.

Тагарев допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев.

Министърът на отбраната представи България на международната конференция в Елисейския дворец, на която евролидерите обсъдиха подкрепата за Украйна.

Има държави, които са готови да обсъдят предложението на френския президент Макрон, но не става дума за изпращане на войници на фронта, а за конкретни задачи, обясни Тагарев и повтори, че България няма да изпраща човешка сила.

Запитан на какво се е съгласила като подкрепа България по време на срещата в Елисейския дворец, Тагарев припомни, че страната ни е изразила намерение за включване в подпомагане на украинската отбранителна индустрия.

БТР-те за Украйна още са в София, съобщи министърът. Ще заминат до няколко дни, но няма да казвам датите, допълни той и увери, че помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна. Той направи уточнението, че има и системи С-300.

Изпълняваме всички решения на Народното събрание, но е нужно време. Работим много по-интензивно и много по-решително от служебното правителство, каза още Тагарев и опроверга критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна. „До встъпването на кабинета помощта, която е дадена, е на стойност 13 млн. евро. Към този момент помощта, която сме дали само от складовете на армията, се остойностява на 47 млн. евро“, съобщи Тагарев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тоя надупен уррррод не може да се вярва и дума. Утре ще му свирнат нещо козяците и ще смени плочата.
261
3
 
5
 
! Отговори
Има над 5000 преди 2 месеца
Джамии за взривяване във България.
260
1
 
18
 
! Отговори
войн преди 2 месеца
240 бойци сте в парламента бе , дайте личен пример. Вземете Урсула и Макрон. Байдън НЕ. Той завалията докато му дадете пушка в ръцете ще забрави в коя посока да стреля. А , да не забравите и Радев- той ни натресе тия Шехерезади.....
259
1
 
18
 
! Отговори
Конфуций преди 2 месеца
Всъщност се пробвали да набират доброволци от армията но никой не изявил желание.
258
2
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
После пак ще има възмутени от новия народен съд,и от "несправедливите" му присъди.
257
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоя ресайкъл бин що гледа от високо долния му еуропродажник, не ти отива бе нахойник само отдолу нагоре трябва да гледаш докато облизваш краварските за*ници
256
2
 
20
 
! Отговори
Паметлив преди 2 месеца
Да се изпратят сега войски в Украйна е същото, като пращането в Русия СЛЕД Сталинградската битка, когато е ясно, че Русия ще победи. Ясно е също, че ще има Народен съд за хиперактивните за Украйна.
255
2
 
22
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 2 месеца
леле за какви слуги иде реч начело на държавата ни
254
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Течо мама Май друг е закъсал за месо, нали си гледал хилядите клипове как TЦК влачи xoxли в бусове? Направо да ти дожалее. Чакай от такъв да воюва. Дръжки.
253
5
 
22
 
! Отговори
Справедлив преди 2 месеца
Този ако го набара някъде Народа не ми се мисли.
252
2
 
17
 
! Отговори
Две могили преди 2 месеца
Не са ни заповядали, не сме изпратили. Считате ли, че тези слуги могат да покажат гръбнак?!
251
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз нямам против Тагарев да заеме поста и в мвр. Поне да прочисти всичко.. Калин Стоянов, защитаван от ГЕРБ, уби гражданин докато разхожда кучето си и трябва да си плати за това!
250
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 254Ако толко ти се ходи на война заминавай, аз не ща. Нито за Байдън нито за Путин, нито за Зеленски еле па и за тоя чехъл американски по- горе. Който толко много иска да заминава, укрите нема да го върнат.
249
16
 
3
 
! Отговори
Течо мама преди 2 месеца
Аз предлагам да изпратим войници на страната на путин. Ще мобилизираме всички копейки и ще му ги пратим, братушките тамън са закъсали за пушечно месо, че това от непал , сърбия и ерирея е напривършване. Те така настъпват в момента - пращат некви дет не знаят на кой свят са за да привелкат огъня и после настъпват по опитните салдатики.
248
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До РУССКИЙ ОККУПАНТ_по колко копейки ти плащат ве?.. точно словашкия премиер май не е важно какво е казал май, ако го е казал изобщо
247
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ривети лииии, чакати ли F16 спазарени от далавераджиите от герп?...
246
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и на марсиански да им го кажеш, русоробите не разбират, може би на руски, ама кой иска да го говори вече тоя език, благодарение на фюрера им
245
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За това му вярвам, вече ни подариха всичкото въоръжение. Сега ако нещо стане наще ще сгъват ракетки от хартишките на всички договори с Хамериката за оръжия (на 6 - рна цена разбира се) и тях ще мятаме по враговете Още малко ако се постарае и като дойде време за екзекуция няма да имаме с какво да го застреляме.
244
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Според министъра на отбраната е много малко вероятно държава сама да реши такова нещо" ??????????? А кой решава? Щом не решава държавата - кой, бе??? Кой решава? Само отвлечена държава не може сама да решава. България отвлечена държава ли е????? Или сме колония?
243
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За смъртна присъда е. Не за затвора.