Йотова: По-честно е да има избори и да се състави редовен коалиционен кабинет

Моделът сега предизвиква кризи и прави страната непредсказуема
95
Йотова: По-честно е да има избори и да се състави редовен коалиционен кабинет
Снимка: БГНЕС

Този модел на държавата за мен е грешен, неработещ, предизвикващ политически кризи и прави страната ни непредсказуема както за вътрешни политики, така и в лицето на партньорите ни.
Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

В предаването "Нещо повече" тя коментира ротацията, предстоящите европейски избори, вътрешнополитическите проблеми, както и българите в чужбина.

"По-честно е да се отиде на избори и да се състави редовен коалиционен кабинет. Нищо не можем да направим и никой не иска да се ангажира с никаква реформа. Виждате ли последиците – вземете случая с липсата на лекарства. Никой не може да ви отговори за причините, но страдат българските граждани. Това не е само заради реекспорта. Вижте какво се случи с това дете Ивана – колко време всички са си затваряли очите. Вижте това със съдебната система, нали трябваше да вземем правомощията на президента. Когато няма стабилност в изпълнителната власт, когато няма време за дългосрочни и дълготрайни реформи и всичко се прави на парче, това са резултатите", каза Йотова.

"Свикнахме с войната между институциите. Иначе те вече дори не носят политически дивиденти на тези, които я водят", коментира тя.

Йотова, в чиито задължения е и работата с българските общности зад граница, поздрави сънародниците ни в чужбина по случай 3-ти март.

Вицепрезидентът каза, че "със сигурност никой не може да предвиди решението на управляващата коалиция".

"Когато има ротация в една държава, членка на ЕС и извън рамките ѝ се е наложило да има ротационно управление, причината за това е тежка политическа криза, невъзможност за стабилно мнозинство в парламент. Ние сме заинтересовани да знаем с подробности какво пише в такъв документ – споразумение и какви са поетите ангажименти", коментира предстоящата ротация Илияна Йотова.

Според нея разликата с други страни с ротационно правителство е, че има "детайлно разписано коалиционно споразумение".

"През изминалите 9 месеца виждам и още един аргумент да няма коалиционно споразумение. То е, че всички те са заинтересовани българите да не знаем какво работи това правителство и какви решения се взимат", заяви вицепрезидентът.

"Не сме видели започната или реализирана реформа. Има много въпроси без отговори. Защо един от приоритетите, с който това правителство дойде на власт, за овладяване на инфлацията, в момента гражданите с тревога виждат сметките. Защо тази инфлация и индекс в официалните документи са едни, а в магазините цените са други? Не са изпълнени и останалите 4 приоритета от петте, с които дойде на власт това правителство“, посочи вицепрезидентът.

"Кой ще е в кабинета, ще се реши не от Денков и Габриел, те са Б отборът, ще се реши от А отбора", настоя тя.

Йотова коментира, че все още "не сме видели този анализ, защото има страх в управляващите да извадят тези оценки".

"Те основателно се страхуват, че в навечерието на тази ротация отново ще отворят кутията на Пандора. Не вземам страна, но за мен е важно не какво ще решат в коалицията, а по-скоро как изглеждаме като държава - в очите на нашите партньори, доколко сме предвидима държава, колко сме политически стабилни", смята Йотова.
Според нея, "ако смятат да правят правителство, а не да ходят на избори, да видим коалиционно споразумение, за да знаем какво ни чака", каза тя.

Тя допълни, че за следващите 9 месеца спешно трябва да се работи за подобряване на стандарта на живот на хората, техните доходи.

"Едно от ключовите неща за следващите 9 месеца са нашите отношения в рамките на ЕС, защото рискуваме втория транш от Плана за възстановяване, а във външнополитически план трябва да продължат за приемане в еврозоната и Шенген", допълни вицето.

За нея е "от изключителна важност фигурата на външния министър, който трябва да има своето лоби и авторитет", предупреди Йотова.

Още по темата

"Няма как да не ме стресне изказването на Кирил Петков, че Тодор Тагарев трябва да остане, защото той се харесва от нашите партньори. Това, казано министър на отбраната, е опасно. Очевидно в последните дни България поема ангажименти, които не стават достояние не само на гражданите, а и на техните партньори в парламента", коментира отношенията в сглобката Йотова.

"Това посещение в Украйна, какво наложи и Денков да отиде и каква ще е съдбата на това очевидно подготвяно двустранно споразумение с Украйна", попита вицепрезидентът.

"Ние не знаехме Денков с какъв мандат отива в Украйна – това демокрация ли е, това парламентарна република ли е?", търси отговори Илияна Йотова.

Тя е категорична, че вървят сериозни процеси "отдолу" и остават скрити от българското общество.

"До края на 2024 г. не виждам да се възобнови преговорният процес по този въпрос. И допълни, че всичко зависи от европейските избори и дали ще се запази сегашната конфигурация в ЕП", коментира вицето относно приемането на България в Шенген и по суша.

Илияна Йотова коментира темата за сигурността в  ЕС и сподели, че тя се преплита с темата за миграцията.
"Тази тема не може да се избегне на български терен, защото и в новия пакт, който ще се гласува в ЕП през април, се казва, че като гранични държави ще поемем отговорността за всички, които за първи път стъпват на европейска територия. И не получавам достоверен отговор кой ги поема тези хора, връщат ли ги. За мен ще е важно да видя отделните играчи в евроизборите и тези, със заявка за евродепутати, как ще развият своите виждания къде стои България", каза вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
2
 
! Отговори
9999 преди 1 месец
Защо България има вицепрезидент ? Нали има парламент ?
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изборите от 9 месеци чукат на вратата,г-жо Йотова. ПП показа пълна некадърност като управляващи, в София се издъниха чрез В.Терзиев тотално,Тагарев гори да вкара БГ във война на страната на Украйна, а про100 Киро и Денков са маниакално лакоми за власт.При едни избори ПП и БСП ги очаква погром - ПП - по обясними причини, а Нинова - заради поредната чистка на несъгласните с нея,този път от столичната партийна организация.ББ се страхува да не влезе в списъка Магнитски и цялата партия ГЕРБ е заложни
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пфу! Ама грозотия а !
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ние не знаехме енков с какъв мандат отива в крайна това демокрация ли е, това парламентарна република ли е?"
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мдааа йотова , най-добре дестабилизирана държава, па най-добре рундево правителство отново нали, някой и друг неизгоден 15 годишен договор с турция, това-онова... далавера да става
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да не се разсърдят и другите баби, освен Честита Баба Марта...Честита Баба Меца, Баба Яга, баба Цоцолина, баба Герга, баба Тонка, бабината ви Трънкина, и не на последно място на баба ти Хвърчилото! Баба Марта се ядосала и хвърлила от балкона 20 000 мартеници на ало-измамници....
69
1
 
11
 
! Отговори
Кармазъ Пюради преди 1 месец
Много симпатична жена. Майтап бе Уили! Отвpaтитeлна е.
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честита баба Украйна! Закачете си синьо-жълти мартеници! Слава на Марс, богът на войната!
67
1
 
6
 
! Отговори
Пейо без колелото преди 1 месец
Никакви коалиции...който спечели най-много гласове той управлява , докато на народа не му писне и не го изгони!
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЛЯ-БЛЯ ДРУГАРКО ЙОТОВА...А ШЕФА ТИ РУМЕН РАДЕВ ТИЧА ПРЕДПРАЗНИЧНО ПРИ СУЛТАНА В АНТАЛИЯ,ЗА ДА ТЪРСИ БЛАГОСЛОВИЯТА МУ!!!
65
1
 
1
 
! Отговори
Ами не носят преди 1 месец
политически дивидент тия войни, защото тия не зная за кого "воюват". Посолството каже "Евро" наще "Атлантизъм", посолството погледне на страни наще почнат да се дъвчат помежду си. Такава пасмина в НС не сме имали никога.
64
1
 
2
 
! Отговори
ало днесааааа преди 1 месец
,,,,,,поздрави сънародниците ни в чужбина по случай 3-ти март. хахаха
63
3
 
15
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Тази червена брaнтия само да е на власт я интересува.
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Йотова, наближава 3-ти март. Време е отново да се мушнеш под расото на руския "патриарх" Гундяев и да му лъснеш жежъла.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък си мисля, че Йотова не е зле да си гледа работата, която не е да съставя правителства. Кое е честно или не определят българските граждани.
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЗОБЩО не харесвам кабинета. Но, ако трябва да се придържаме към фактите, този е хем след избори, хем редовен, хем коалиционен. Просто на дрОгарката не й отърва, ако не е про-руски.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО ПРИ КОМУНИЗМА ЕДИН НЕГРАМОТЕН *** МОЖЕ ДА СТАНЕ ПРОФЕСОР КАТО КРАДЕ ОТ ТРУДА НА ДРУГИТЕ И ЛЪЖЕ УПРАВЛЯВАЩИЯ НЕГРАМОТЕН *** ЗА КОГОТО КРАДЕНЕТО Е ЗАНАЯТ.
58
2
 
8
 
! Отговори
Ех Йотова преди 1 месец
Вълкът козината си мени, но нрава си не.Наистина е много вярна тази наша народна поговорка и ти не можеш да излезеш от кожата си на член на БКП, каквито и усилия за пред публиката да правиш.Мимикрията е толкова видима, та чак е смешна.И с какво едни нови избори ще променят нещата?С това, че мнозинството отвратени(Не без вещата "помощ" и на БКП-БСП) няма да издат на избори и верните "червени бабички" ще спечелят вота ли?Ех, мечти, мечти.
57
8
 
5
 
! Отговори
Ей голям страх!! преди 1 месец
Страха от избори е голям защото управляващата клика ще бъдат изметени от управлението. Господарите на тази клика от посолството правят внушения че нямало алтернатива. ВСЯКО друго правителство е алтернатива на сегашната сглобка, създадена с цел овладяване на служби, регулатори, промяна на Конституцията в цел превръщането на България в подчинена колониална държава.Само дето либерастията, ежроджендъризма и глобализма вече се провалиха в Европа. Излиза че пак сме закъсняли и за кой ли път от грешнат
56
2
 
7
 
! Отговори
лапа и се от софрата преди 1 месец
на йотова и се лаnа от държавната софра. Ама бесепарите друго ще лаnат