Кризи във властта: От ултиматум до ултиматум може да стигнем до избори

Играта ще бъде кой ще е най-малко виновен, посочи Първан Симеонов
27

За пореден път видяхме ултиматум между партньорите в (не)коалицията. Бойко Борисов обяви - ако до 8 март не се разберат с ПП-ДБ, отиваме на избори. Опозицията пък е повече от категорична - изходът от политическата криза са избори 2 в 1.

"От ултиматум до ултиматум може да стигнем до избори. Играта ще бъде кой ще е най-малко виновен. И ГЕРБ, и ДПС се успокоиха. ДПС ясно избра Делян Пеевски за председател. "Демократична България" постигна промени в Конституцията. "Продължаваме промяната" усещат, че губят рейтинг, вероятно искат бързо да се прелегитимират. Най-вероятно, ако отидем на избори, ГЕРБ ще бият. "Продължаваме промяната" понася най-много негативи и ГЕРБ разчита на това. Проблемът е, че не съм сигурен как ще убедим обществото, че това има значение. И аз, ако се страхувах от Радев, щях да отида на избори, за да му попреча да направи каквото и да било", коментира социологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му ГЕРБ и ПП-ДБ са свикнали един с друг и са се напаснали, но е дошло времето да официализират връзката си и са се изплашили.

"Цялата работа с Нотариуса започна да показва политически зависимости и стана непоносимо между тях. Ще се търси ГЕРБ и ДПС имат ли някакви връзки. За регулаторите може да се разберат, но съдебната власт ще ги сблъска. Не виждам едни избори с какво ще променят картината. Част от "Продължаваме промяната" харесват ролята си във властта. Част от тях получиха възможност да упражняват финансовата си философия като министър Асен Василев", заяви социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него всички страни губят, а избирателят започва да се оглежда за нещо трето и отвръща поглед от управляващите.

"Доверието на този кабинет не е високо. Това, което може да върне доверието, е да вършат работа. Има редица мерки, които не са популярни в България, включително въвеждането на еврото. Смисълът на този кабинет е да свърши черната работа", каза Симеонов.

По думите му предвидимостта на евроизборите е много ниска и дори "Възраждане" не бива да се отписва. Първанов уточни, че имат много силен социален патос и са направили кампания по учебник, която обаче се е оказала слаба.

Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" нишата в центъра става привлекателна, затова се говори, че президентът Румен Радев може да направи партия. Социологът прогнозира, че моментът не е удобен и това няма да се случи сега.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Калин преди 1 месец
Демократична България са вредни за България, тъй като са полезни само за олигарсите около тях
21
1
 
3
 
! Отговори
Силвия преди 1 месец
А бе може ли да се разчита на такива лъжци,рекетьори като ППДБ.Това са хора на, които не може да се има никакво доверие.А без доверие нищо не става.С тия никой няма да иска коалиция,защото не се знае какво може да ти сервират.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП под диктаторското и самоубийствено ръководство на К.Нинова вече лети без спирачки към пропастта. В това самоубийство й помагат двамата С-С, ИБ и НС. Р.Овч. побърза да заклейми 'предателите', зер той доведе Импексовата в БСП и й беше съветник. Но да се разправиш с най-голямата партийна организация в такъв критичен период се иска ярко изразено желание за политическо самоубийство. Нинова-Свиленски-Симов го притежават.Така че тръгвайте на счупи-глава! ПП-ДБ с ината си и наглостта ще ги последват
19
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Много негативизъм, много запетайко-точкови коментари...И...малко факти, разбира се...манипулациите у нас нямат край!..БСП и СИЕ вън от политиката!
18
0
 
3
 
! Отговори
Лили преди 1 месец
След издънката на Иванов с турското кафе е време за нови избори
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чул те Господ, Първане! Избори! Избори! Избори!
16
0
 
1
 
! Отговори
Даринка преди 1 месец
Те всички са за ***, лошото е че няма скоро да има изход
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 3, к.5 Електоратът на София+Варна е по-малко от 1/4 от гласуващите в България. Можете да сте сигурни, че този на София ще намалее поне с 20% заради демонстрираната некадърност като кмет на Васил Терзиев и ината на 'Спаси София'. Ако ББ пак демонстрира поредната екзотика за София, отново ще загуби столицата. Този милиционер колкото по-стар става, толкова по-неразумен и страхлив става. А е жаден за власт, банкянският шоп! Дай път на младите, г-н Борисов, не бъди като Гнома, ще сбъркаш!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На наглостта на ПП отговорът на ГЕРБ трябваше да бъде искане оставка на кабинета и подледващи избори. Уверен съм, че по-младите депутати на ГЕРБ, изключвам Петкова и Сачева, също искат това. От останалите ПГ само Нинова и антуражът й са да няма избори, защото ще лъсне все по-намаляващият брой на негласуващите за Нея, СВиленски+Симов, Р.Овч. и Явор Гечев хора. А лидерът на ГЕРБ само вдига шумотевица, но се страхува от Козяк 16 да не го включи в списъка Магнитски. Борисов, поне веднаж бъди мъж!
13
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 1 месец
изборите за пп дб не са оферта толкова ли не го схващат
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. КП, АВ, ББ и ДП. Много букви, но обединени в КК - Коалицията на Кокала. Няма да има нови парламентарни избори скоро. Ще има театро, разводи и накрая - всички отново заедно. Ще му кажат мъдра постъпка. А то просто е кокала.
11
1
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Че какво им е лошо на изборите - дават кепабчета, кифтета, пари. Политици се гънат и сучат като макарони само и само да изкарат някой глас. Цирк!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде пак набедения за политолог, щом той каже нещо, това е сигурен знак, че ще стане обратното. Вече съм сигурен, че няма да се стигне до избори.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закачете си синьо-жълти мартеници! Честита баба Украйна! Слава на Марс, богът на войната! Зиг Зеленски и Зиг Зиг Кирчо и Тапирчо!
8
1
 
2
 
! Отговори
Лили преди 1 месец
Щото ПП-ДБ се правят на интересни...
7
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Няма и месец откакто Европейската комисия заяви, че правителството у нас е стабилно. Факт.
6
0
 
7
 
! Отговори
Лекотата с която преди 1 месец
водещата патица повдигна въпроса за изпращането на български войници в Украйна е потресаващ. Все едно говорим за два чувала с картофи. Иначе съм съгласен със Симеонов, хората у нас искат нещо някакъв по-среден вариант и странят от крайностите.
5
2
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Българският народ ще накаже ПП,само ако гласува масово.Ако гласува пак само твърдият електорат,няма да има съществено разместване.Защото и те си имат твърди ядра.Все пак спечелиха София и Варна,това е една трета от България .
4
2
 
7
 
! Отговори
Асенчо преди 1 месец
Не могат да се разберат за кокъла.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и неграмотен човек, може да,десети че рано или късно че има избори ,защото Борисов удари по масата след мълчание 9 месеца ,явно е разбрал нещо нередно което вършат ПП ,тай е нъл 15 г на власт и на негово хора които го инфирмират Ко се случва в държавата ,и рано или късно ПП вече няма да са на власт ,българския народ че ги накаже как наказа итн преди време казаха