Честит 3 март! Отбелязваме 146 г. от Освобождението на България

Вижте какви ще са проявите в страната
784
Честит 3 март! Отбелязваме 146 г. от Освобождението на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес отбелязваме 146 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за почит към загиналите за свободата на родината.

3 март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор.

За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.
Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си.
Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.
С тържествено честване край Паметника на свободата на връх Шипка ще бъде отбелязан днес Националният празник . Домакин на тържествата тази година е Община Казанлък. Те ще започнат в 9:30 часа с благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприна в храм-паметника “Св. Рождество Христово” в Шипка.

В 11:00 часа в подножието на Паметника на свободата ще бъде прожектиран филмът “Опълченците на Шипка”, след което ще започне церемонията по тържествено отбелязване на 146 години от Освобождението на България. Отслужена ще бъде заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента в знак на признателност към саможертвата на героите. Програмата ще завърши с концерт на квартет “Армейска песен”.
В церемонията ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. В честванията ще участва и председателят на Парламента Росен Желязков, информират от пресцентъра на Народното събрание. Той ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника в Шипка, след което ще се включи в тържествата на историческия връх и ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

Във връзка с Националното честване на Трети март в региона е въведена временна организация на движението. Транзитното движение през прохода “Шипка” е ограничено и ще бъде пренасочвано към Прохода на Републиката до 18:00 часа днес. За всички участници в празненствата движението се осъществява еднопосочно от Казанлък и Габрово към върха в часовете от 6:00 до 12:30 ч., като паркирането се извършва по разпореждане на органите на МВР. От 12:30 до 18:00 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и Габрово.
Организаторите от Община Казанлък са осигурили безплатни автобуси за всички желаещи да се включат в честването. Те ще тръгват от центъра на града към паметния връх в часовете от 7:00 до 9:00 ч. Организиран транспорт има и от площад “Възраждане” в Габрово. Автобусите тръгват от площада в 8:30 ч. и ще стигнат до предела на прохода “Шипка”, съобщиха от администрацията.

По повод Националния празник Паметникът на свободата ще работи днес с вход свободен и с удължено работно време. Той ще отвори врати за посетители след края на тържествената част и ще работи до 19:00 часа, информираха от Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


784
Още по темата: празник3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
534
0
 
0
 
! Отговори
Руснак преди 1 месец
Братушки! Честито Освобождението! Много поздрави от руснак! Мисля че всичко ще стане на ред, защото няма друг исход! Победа будет за нами!
533
0
 
0
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 1 месец
Еми добре си беше по време на Присъствието.
532
1
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Освобождението на България от Русия!!! Не са ни освободили ното Германия или Австро-Унгария. Такава е историята неуважаеми ми=си-ки. Но после са ни рапокъсали на пачерта и днес ЗЕ по риководството на САЩ завършват ненеправеното тогава! Три дена се носи гадна западна пропафганда!
531
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 542Хахаха кво злато бе?С каруцата са минали 3 хил.километра ей така кара злато и никой не го е откраднал.Русия заплаща всичко,дори по соца ни даде милиони рубли за да строим България.Само режима на соца да се върне и милицията и яко бой и Белене.Тогава всичко ще си дойде на мястото.
530
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РадеФ натовския който искаше Зелен сертификат няма място на Шипка.А този народ защо не е пред МС и НС както и на летището срещу мигрантите които заселват в БГ.За 1 ден патриоти а после същите и-диоти.Когато скочим да защитим България тогава ще имаме право да отидем на Шипка.А като гледам анархията и малоумието на "народа",мисля че само милицията и режима на Соца може да ни запази като нация и държава.
529
2
 
5
 
! Отговори
деменцията джо преди 1 месец
Историята на България трябва да се напише отново като Освободител не Русия ( агресивна и зла Русия не може да бъде ----- а демократично и свободна Америка може, ) че тя е наша Освободителка . Новото и следващите поколения ще повярват това е само въпрос на време .Ще поднасяме на 3-ти Март цветя пред паметника на Американските пилоти като Освободители .
528
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мдааа, освободили сме се от 32тона злато, платено на русия за въпросното "освобождение", чудя се само кой празнува, че бодигардът му е свършил половин работа?....
527
0
 
9
 
! Отговори
Като пишете преди 1 месец
освобождаване, пишете и от какво сме се освободили.
526
0
 
6
 
! Отговори
НЕ преди 1 месец
РАЗБРАХМЕ ОТ КАКВО СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ
525
5
 
3
 
! Отговори
Психодиспансера преди 1 месец
Лудия фълшив поп анатемосваше всички , които не са червени на Шипка . Фейк поп Косьо стана известен с това, че прави икони на Путин и ги яде после изпада в транс и пише псалми... Другото страно е , че тълпата следваше този пациент в расо. Косьо е бил едно време попошник на свешенник , но са махнали като лабилен (луд бе) . Няма право по каанон да анатемосва-така върши грях де факто...
524
0
 
2
 
! Отговори
ПЕВЕЦ преди 1 месец
За неговия приятел с бидоните от Герб ги пее МАРКОВ. Аз пък си ги пея на тези, които ме познават. Но пък, микрофоните им ги дават все на т тези от политиците и лидерите им. За да си ги просят субсидиите със закони в НС. ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ на обикновените и богати българи.
523
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
..."загиналите български и руски войни..."! Български войни не са загинали там, защото тогава българия изобщо не е имала армия. Загивали са опълченци. А сега "благодарните им" правнуци изпращат помощ на враговете им за благодарност, че сме получили възможност изобщо да се съхраним като държава. И преди да цъкате минуси, се разходете първо сами до Шипка, Пещера, Батак, Плевенската Панорама, Шейново и т. нт. за да разберете истината, а също и колко жалки са съвременните лъжци - пропагандатори.
522
6
 
4
 
! Отговори
Влака с критиката преди 1 месец
Национален празник е от 1990г. БСП го обявява за такъв. Боевете в Шипка са Август. 3 Март датата на освобождението на крепостните роби в Русия ...
521
5
 
2
 
! Отговори
ТО И ЗАТОВА преди 1 месец
Са толкова ядосани де - източна европа си беше спечелена честно с бой понякога няколко пъти и последно и през втората световна война от пр СИЯТА пък всички и избягаха на запад. Сега си ги иска обратно. Всички източноевропейски нало-жнички обратно в роския харем.
520
4
 
5
 
! Отговори
МАШАЛАХ преди 1 месец
Ашколсун булгарлар! Да ви е честито прехвърлянето от една империя в друга! *** си ви спечелиха честно с бой.
519
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От статията не се разбира от какво СМЕ СЕ освободили. От свръхтегло ли, от неверна съпруга ли, от ниските заплати ли? Все си мислех че братушките СА НИ освободили, а то какво било.
518
5
 
3
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Нищо чудно, ако в един ден, след войната в Украйна, в Европейска България 3-ти март бъде обявен за анти-празник като ден на руските ни шпиони. Иначе, на 22-ри септември- Денят на независимостта /дума, мразена от комунистите/ си остава най-подходящата дата за Националния ни празник. А 24-ти май може да бъде пожелан за национален празник и от всички държави, които ползват нашата азбука кирилицата.
517
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КукуНямам търпение в отговор към теб да полетят Кинжали, Сармати, Топол М и Ярс!
516
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината е че24 чай не може да обединява, защото турци и помаци пишат на латиница и славянската азбука им е чужда. Трети Март обединява повече.
515
0
 
6
 
! Отговори
Дишам свободно преди 1 месец
Супер сме свободни. Свободни сме да не караме коли, които са платили данък и регистрирани в центъра на столицата. Свободни да не се ваксинираме, свободни да провеждаме референдуми, свободни да водим собствена външна политика, свободни да решаваме съдбата на страната сами, свободни да правим собствена вътрешна политика и да решаваме колко пола има. Свободни сме да решаваме кого да пускаме в страната. Свобода от всякъде.