Георгиева: Важното е през 2025 г. България да влезе в еврозоната

Това е реалистично според управляващия директор на МВФ
12 мар 2024 11:30, Елка Василева
65
Георгиева: Важното е през 2025 г. България да влезе в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Още по темата
Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, тъй като това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по транзакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на инвестиции в страната, каза Георгиева.

По думите й всичко се прави, за да може България до края на тази година да посрещне всички показатели за членство в еврозоната. Според мен има добри условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната, каза още Кристалина Георгиева.

Ние препоръчваме българското правителство да бъде особено внимателно за тези инструменти, които са в техните ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизането в еврозоната, а защото, всички знаем, инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света, каза управляващият директор на МВФ.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната, Кристалина Георгиева коментира, че на фона на света България изглежда добре. България съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата година, и тази година. За тази година прогнозите са около 2,7 процента, посочи тя и добави, че повече подробности по темата ще има на 19 март при приключването на експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас. В същото време инфлацията също слезе надолу. Очакваме до към края на годината да падне до към под 4 процента, каза още Георгиева.

България стои много добре, с изключение на инфлацията, което не  е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация, отбеляза Георгиева и добави, че тя дойде от двата последователни шока - пандемията, която удари по движението на стоки и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително за България, остава значителен фактор, тъй като много силно повлия на цените на енергоносителите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 1 месец
Пак ни баламосват,и завоалирано ни обясняват че бла,бла,бла.технически влизането остава за 27г
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая нали хвана че била крала ,а се гласи за друг мандат
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз така си мислех за приема в ЕС ето вече ще спре корупцията ще тръгнем напред ще се подобри състоянието на българите а то кво стана още по зле ликвидириха се селата селското стопанство некачествено строителство никакъв контрол и още по Големо крадене настана
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е да да се обеличим още повече и повече докато изчезнем Браво!!!!!
54
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
дошла да иска българия да я подкрепи за втори мандат а тя и борисов какподкрепиха ирина бокова не сме забравили аз не я подкрепям за нищо
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България може да влезе в еврозонана само с ГЕРБ. Габриел направи много, но скритият дефицит на Асен Василев и хаосът в държавата, който създадоха ПП,ДБ, попречи за пълното влизане. Този хаос започна още преди 3 години. При ГЕРБ бяхме преди Хърватия относно подготовката за Шенген. ПП,ДБ се хвалят с неща започнати преди тях и завършени въпреки тях.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За платения слугинаж на САЩ и ЕС е важно. За нормалните хора е важно никога да не влезем в кази кLоака.
51
1
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 1 месец
""""""Положителното от еврозоната ще е рязкото изсветляване на сивия сектор"""""" ------- Ти или не живееш в Европа, или не си живял!!!! Колкото повече се задълбочава спада на икономиката в Еврозоната, толкова повече се повишават данъците, повишава се ръстът на безработицата, унищожава се дребния и среден бизнес и за да оцелеят.... расте дялът на Сивия сектор!!!!!!!!! Еврото не е панацея, напротив!!!! Всъщност "Нищо ново под Слъцето"!!!
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 2-3 банални изречения на година плащат добре и преизбират.
49
1
 
7
 
! Отговори
рендетУ преди 1 месец
И кво му е важното мъъ Сталинке, да нъ удари още повече кризатъ у Еврозонатъ? Икономическия спад у Еврозонатъ продължава да съ задълбочавъ, закриват се производства в машиностроенето, автомобилостроенето, химията и т.н., заради високите цени на енергоресурсите. ЕС дава 60 Милиардъ Евро на уСраинъ, печатницата яко работи, цените растът...
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко дена си живяла в България ?!?На зааплата ,*** ?!?
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как си Сталинке?
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Положителното от еврозоната ще е рязкото изсветляване на сивия сектор с наглите бачкотещи бачкери със заплати в плик там. Край с тоя цирк "осигурявам се на минимална". Поетапно задължиелно безкасово плащане и наглите бачкотещи бачкери, укриващи милиарди месечно под формата на осигуровки и ДОД ще започнат да плащат. Резултат- много по-висока МРЗ и медианна. Няма как само хитрите програмисти да плащаме четирицифрен ДОД на месец и на практика да издържаме държавата.
45
2
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
И сталинка стана верен атлантик като хорага на другаря костов от -дбНормално е цялата икономика на страната отиде в техни ръце
44
2
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Тая застаряваща дама не стига че се е продала а иска и загробването на България. Не ти ли стигат средствата та искаш и златният ни резерв, защото като влезем в еврозоната всичкото ни злато отива в централната европейска банка и за България само оглозган кокал...
43
1
 
10
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 месец
Дъртофелницата с комунистическото име Сталинка
42
1
 
13
 
! Отговори
вили преди 1 месец
Дърт вампир не пускаш кокала.Яко се нагушка и ти ?
41
1
 
12
 
! Отговори
Дядо и баба преди 1 месец
Криста,какво ще получим ние пенсионерите,акъл имаме повече от теб,ама пари ни трябват да изкараме спокойно старините си.всяка твоя изява ни вбесява.скрийсе .
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Koza gledai si tvoite raboti i ne se Sanimavai s Balgaria
39
1
 
15
 
! Отговори
Жоао преди 1 месец
Защо да е важно Кри-сталинке? а да забравих заради дигиталното евро