Ако изборите бяха днес: ГЕРБ отново първи, ПП са с много зад тях

3,1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого"
15 мар 2024 09:01, Нели Христова
211
Ако изборите бяха днес: ГЕРБ отново първи, ПП са с много зад тях
Снимка: БГНЕС

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от подадените за партия, коалиция или кандидат гласове, ПП-ДБ – 19,6%, "Възраждане" – 14,8%, ДПС – 14,7%, БСП – 10,6%, ИТН – 5,1%. Останалите гласове щяха се разпределят между различни други по-малки формации.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българската национална телевизия и преди малко част от тях бяха коментирани от Първан Симеонов в студиото на "Денят започва". Изследването обхваща 810 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2% недоверие.

Процентите до сто са за сметка на онези, които не могат да формиран отговор.

Доверието в основните политически фигури на централната власт също показва челна позиция на Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им.

По правило у нас недоверието към публични фигури е много по-високо от доверието. Различна е и степента на запознатост, а винаги има и различна по величина група, която се колебае в отговора си. Изключението напоследък обикновено е президентът – където стойностите на доверие и недоверие са близки.

Доверието в Мария Габриел е 24,9% , а недоверието – 52%. 16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие. Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9%.

Изследването е проведено за БНТ между 29 февруари и 8 март 2024 г. сред 810 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
7
 
! Отговори
Айде преди 2 месеца
Агенция ГЪЛЪБ да вземе да отлита към щатите
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На евро изборите и в България и в Европа, ние националистите ще ви вкараме шестограм в квадратните отвори и ще видите тогава Европа на нациите.А Урсула ще иде да изражда афганистанчета в приютите в Германия.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Математическо Уточнение. Ако ППДБ не подкрепят първия мандат на Герб , Герб трябва да подкрепят втория мандат на ППДБ факт.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудесни хора ни пробутвате да гласуваме за тях... Благодарим!
26
3
 
5
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 месеца
Избирателите на дс-агент Буда са все се.лски интелектуалци и ще прокарат още един Кремълски поток...
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не маниполират волта ПП изобщо няма да са над 3 процента
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко е първи защото много вдигна заплатите на тези на държавна хранилка .Лекари ,учители ,полицаи, писарушки всички го обичат. Нали те са добре майната им на другите ,пак ше гласуват за него
23
0
 
4
 
! Отговори
Галъп интернешънъл преди 2 месеца
То няма смисъл да гласувате всички си е като преди
22
1
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 2 месеца
Отиди и гласувай против всички!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, ако гнома и смешника с правната риформа се явят самостоятелно на изборите въобще няма да помиришат власт.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уточнение. Ако ППДБ не подкрепят първия мандат , Герб трябва да подкрепят втория мандат на ППДБ факт.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой нормален ходи да гласува? Шъ стана рано сутрин да ходя да се редя на опашки в свободното си време за да дам власт на някой да ме краде. 5 секунди няма да отделя за никой. Я се опитайте да стигнете до някой от тия шарлатани да видим те за вас колко ще си отделят от личното време! По- добре същото време което ще загубите за да гласувате го прекарайте с хубава компания в някое кафенце.
18
5
 
15
 
! Отговори
Позор преди 2 месеца
Всеки който е гласувал и гласува за герб, са убийци на бъдещето на свой те деца.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП-ДБ 19,6% не знам от къде ги измислихте. Не знам освен роднините им, кой друг ще гласува за тези мошенници??!?!? При избирателна активност поне 50%, аз повече от 10% не им давам!!!
16
1
 
14
 
! Отговори
Колко? преди 2 месеца
Пп с 20%? Това даже с ала-бала няма как да стане повече. Пп дойдоха на риториката, с която итн спечели. А именно, че са момини сълзи, дошли на ползу роду да ни спасяват от лошите герб. Пп с сб може и да влязат пак в НС, но ако дб ги остави, отиват под бариерата. И защо откакто правите проучвания им дават тези 20%? След куп гафове? Само вие си знаете, но не отразявате реалностите.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Гроб и ППтата, а и другите са шайки престъпници!
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като гласувам цял живот - Какво?! Нито ме интересуват, нито ще гласувам оттук насетне! Достатъчно е човек да тръгне от София до Варна да види, колко е обезлюдена, запусната и жалка държавата! И не говоря само за състоянието на пътя, изоставени села, гета, градове, които приличат на азиатски дупки!
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако живеехме в нормални времена, в нормална държава, в която има работеща прокуратура, тия всичките щяха да бъдат затворници!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя ви излъга за ВСИЧКО, докара ви пастири от близкия изток и Африка и пак 20 % ще гласуват за жендърььете. Явно всеки народ си заслужава съдбата. При герб каквито и неща да е имало, не е било чак такова чудо. Всичко се разпада пред очите ви. До 2 месеца ще видите, че и бюджета ви не излиза (то беше ясно) и че еврозона няма. Няма пътища, няма нищо. Има мигранти и мизерия, а 200 измамници са вече милионери
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При едни нови избори малките шарлатани от ПП са на прага на влизането в парламента,откъде ги вземайте тия 20 процента?