Предсрочните избори - нежелана опция, 40% от българите искат ротация на премиерите

Едва около 20 на сто са за бърз вот сега
292
Предсрочните избори - нежелана опция, 40% от българите искат ротация на премиерите
Снимка: БГНЕС

Обществените очаквания не са в посока предсрочни избори, те са нежеланата опция.

Това каза пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова и подчерта, че най-големият дял - 40% от анкетираните в последното проучване на агенцията заявяват, че биха предпочели и смятат, че най-доброто към този момент е да се осъществи ротацията, а едва около 20 на сто са за бързи предсрочни избори.

"Сигналите, които идват от преговарящите страни, са, че правителството ще продължи да действа в ротационния си вариант и с някои съществени промени, които предстои да излязат на сцената", коментира тя.

Боряна Димитрова подчерта, че при предсрочни избори ГЕРБ-СДС са в по-печеливша позиция, което им даде самочувствието на по-острия тон и на поставяне на условия в преговорите.

"При национални избори, дори и да са 2 в1 с европейските, но там, където фокусът ще е върху националната проблематика, позициите на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ са около 5 - 5,5% по-високи, според проучването на "Алфа рисърч", уточни тя и добави, че в преговорите и двете страни се опитват да отвоюват максимално добри позиции за себе си.

По думите на Димитрова ДПС не присъства с "познатото шумно поведение" на Делян Пеевски в медиите в периода на преговорите за ротацията, но не е незаобиколим фактор, защото решенията и оттук нататък ще влияят, тъй като има решения, които ще изискват мнозинство с 2/3 от гласовете в парламента.

Липсата на естествени съюзници в Народното събрание е големият проблем на ПП-ДБ, изтъкна тя и коментира:
"Те се опитват да го решават, включително и с изваждането на БСП от ИТН и "Възраждане", но нямат ходове как да наложат някаква цел, която са си поставили. Искат да поставят друг принцип, ясни механизми за регулаторите, но трябва да имат и инструментите, с които да ги наложат. Ако нямат инструментите, с които да наложат, този силно заявен принцип увисва във въздуха. Изваждането на БСП извън скоба е начин за намаляване на тежестта на ДПС, когато се искат мнозинства от 2/3".

"Когато нямаш решение, прибягваш да най-лесното и най-вредното, каквито са тези емоционални пренатягания по темата с мигрантите, проблеми, които могат потенциално да съществуват", каза ще социологът от "Алфа рисърч".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
3
 
! Отговори
Не преди 1 месец
е вярно! не искам ротация, нито един от тези не ми харесва. искам изриване.
211
0
 
5
 
! Отговори
Тореро преди 1 месец
..а 60% искат нови избори! Слава на Русия!
210
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целия народ се моли за избори за да изритаме сглобката
209
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ги прави тези изследвания?Никой нормален не понася Тагаренко и мигранта Асенчо.Ако пак ще са тея по-добре избори.
208
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и ДСБ си отиват
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така й е наредил Вожда от Зайчарника. ПП-тата не му дават да краде.
206
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко няма шанс да управлява БГ! Избийте си го от главите!!
205
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най голямата лъжа на краварската медия.
204
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що лъжеш бе лельо!
203
0
 
11
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Тиквата се изцепи пред мисирките, че на 8 март или кабинет, или избори! После се скри като *** до новата изцепка за понеделник!
202
2
 
13
 
! Отговори
Мафия! преди 1 месец
Криминални преговори на тъмно!
201
1
 
0
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До klod_si Оди се скрий.
200
3
 
16
 
! Отговори
H преди 1 месец
Гнусна лъжовна статия, не знам в какво общество живея но то няма нищо общо с подобни медийни статии Боже Господи в какъв измамен свят живея не мога да си повярвам
199
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такова нещо!Никой не ви е избирал да управлявате!Сами се сдушихте, заради парите, които ще опоскате чрез ваши хора.ПП пресмятаха, че 8-9 милиарда годишно изчезват.Е сега като бяха на власт къде отидоха тези пари.Бойко само сочеше гьола в Белене, ами къде са му магистралите за толкова години на власт?И Кокорчо за какво тегли заеми на 5%, а държи банките на под 3% - танту за кукуриго."Стабилността" на държавата и инфлация/заплати се държат само от външните заеми. Орешарски си замина за 1млрд!
198
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези 40 % са твърдия електорат на който явно му писна от изброени. Това е и процента избирателна активност. Останалите знаят,че ако изборите променяха нещо щяха да ги забранят и не ходят да гласуват. Съотношението между партиите също се определя от твърдия електорат и за това нагласите са сходни с предишните. Това изследване си е чиста пропаганда.
197
6
 
24
 
! Отговори
Goni преди 1 месец
Всички искат избори, само агенциите и посолството не искат!
196
6
 
13
 
! Отговори
klod_si преди 1 месец
Президентска република!
195
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко давай избори да изметем ПП и ДБ
194
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ти да видиш.. Нека спечели Лойко но той иска да се сглоби с ПП.
193
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите искат да ви няма всички от сглобки, врътки и дпс-та. Да пусне путин 2 кинжала ли са цар бомбаци ли са, квито има и да тресне обединението (сглобяването) прави силата и да ви изпари всичките! Тогаз ще настане всенародно веселие 3 дни яли пили и се веселили, докато им назначат нови сглобки от посолствоТО