Предсрочните избори - нежелана опция, 40% от българите искат ротация на премиерите

Едва около 20 на сто са за бърз вот сега
292
Предсрочните избори - нежелана опция, 40% от българите искат ротация на премиерите
Снимка: БГНЕС

Обществените очаквания не са в посока предсрочни избори, те са нежеланата опция.

Това каза пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова и подчерта, че най-големият дял - 40% от анкетираните в последното проучване на агенцията заявяват, че биха предпочели и смятат, че най-доброто към този момент е да се осъществи ротацията, а едва около 20 на сто са за бързи предсрочни избори.

"Сигналите, които идват от преговарящите страни, са, че правителството ще продължи да действа в ротационния си вариант и с някои съществени промени, които предстои да излязат на сцената", коментира тя.

Боряна Димитрова подчерта, че при предсрочни избори ГЕРБ-СДС са в по-печеливша позиция, което им даде самочувствието на по-острия тон и на поставяне на условия в преговорите.

"При национални избори, дори и да са 2 в1 с европейските, но там, където фокусът ще е върху националната проблематика, позициите на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ са около 5 - 5,5% по-високи, според проучването на "Алфа рисърч", уточни тя и добави, че в преговорите и двете страни се опитват да отвоюват максимално добри позиции за себе си.

По думите на Димитрова ДПС не присъства с "познатото шумно поведение" на Делян Пеевски в медиите в периода на преговорите за ротацията, но не е незаобиколим фактор, защото решенията и оттук нататък ще влияят, тъй като има решения, които ще изискват мнозинство с 2/3 от гласовете в парламента.

Липсата на естествени съюзници в Народното събрание е големият проблем на ПП-ДБ, изтъкна тя и коментира:
"Те се опитват да го решават, включително и с изваждането на БСП от ИТН и "Възраждане", но нямат ходове как да наложат някаква цел, която са си поставили. Искат да поставят друг принцип, ясни механизми за регулаторите, но трябва да имат и инструментите, с които да ги наложат. Ако нямат инструментите, с които да наложат, този силно заявен принцип увисва във въздуха. Изваждането на БСП извън скоба е начин за намаляване на тежестта на ДПС, когато се искат мнозинства от 2/3".

"Когато нямаш решение, прибягваш да най-лесното и най-вредното, каквито са тези емоционални пренатягания по темата с мигрантите, проблеми, които могат потенциално да съществуват", каза ще социологът от "Алфа рисърч".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резултата е приемане на еврото което е антинароден закон. В мътилка с ротация ще го приемат. Което не говори за подкрепа на еврото нали. Едно е 90 % са гласували за ПП и ГЕРБ а друго едва 9.
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затвор!
150
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито избори, нито ротация!!
149
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам да ни ръководи човек, като Путин! За да живеем като руснаци!
148
1
 
8
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Добре че не са посочили че -100% желаят сглобката на трактора
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Изненада Те са в БРИКС, така че не си се излъгал в очакванията си.
146
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 месец
И да има парламентарни избори, аз повече няма да гласувам... Със такъв цирк България няма да се оправи.... Само за кмет и Президент ще ходя.
145
4
 
4
 
! Отговори
Възраждане преди 1 месец
Коцето е българския Лукашенко!
144
2
 
12
 
! Отговори
Алфа Рисърч преди 1 месец
Платен от Сглобката ;)
143
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е фашистка диктатура непозната никога досега на човечеството. Диктатурата на ЛГБТ общностите се оказва най-мръсната и най-кървавата в историята на света досега. В доктрината на тази диктатура е залегнала Малтусовата теория за ограниченият брой човеци, които може да съществуват на планетата без да нарушават екологичното равновесие. Преди дни Оскар спечели не кой да е, а филма носещ името на бащата на атомната бомба, xoMocekcyaлucTa Опенхаймер. OлuroфpeHu, ако не се събудите от овчият си сън, ще завършите на кланицата без даже да сте разбрали за какво иде реч!
142
3
 
10
 
! Отговори
Изненада преди 1 месец
Очаквах Русия да спаси българските моряци, а ги спаси Индия!
141
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протести няма зашото ГЕРБ праща военни и полиция и ги пребиват както 2020. Поткупват и адвокатите Манолова и Генов и сичко е мирно. Но ако се откажат народа от избори и остане ротация, ПП и ГЕРБ ще приемат и антинародни закони и народа губи ако ги остави на ротация.
140
4
 
10
 
! Отговори
Според Алфа Рисърч преди 1 месец
150% от всички българи искат Галя от Посолството за Премиер!
139
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес банедровци e6aT Зеленски, утре ще бъдат кадировци. Кадиров ще е новият първи губернатор на най-новата област в състава на РФ - Европа.
138
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има избори, ще гласувам за Путин!
137
3
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Няма да има предсрочни избори, приемете го най-накрая! Искахте промяна, но получихте подмяна, която сега ще управлява заедно с тези, дето уж трябваше да зачеркне. Сглобка, ротация или други измислени понятия, няма значение те взеха властта и нямат намерение да я изпускат. За вас остава само виенето по форумите, както обикновено.
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за каквоса тези избори пак Служебни пак нищо пак липса на бюджет и пак същите да седнат пак да се разбират
135
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избирателната активност в Русия на днешните президентски избори е 75%. Тук на последните избори е едва 40% и е без значение кой как гласува. Накрая мафията обявява желаният резултат.
134
0
 
5
 
! Отговори
Познавач преди 1 месец
Или ще има правителство, или отиваме на избори!
133
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителство, БФС, Синод, всичко е координирано с руските избори!