При предсрочен вот изборите нямало да се лесни и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ

Борисов продължавал да играе от по-силната позиция
Обновена: 18 мар 2024 11:02 | 18 мар 2024 11:02, Камелия Цветанова
93
При предсрочен вот изборите нямало да се лесни и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Градусът на напрежението е вдигнат много високо. Това е потенциал за взимане на по-емоционални решения", коментира пред БНР политологът Димитър Ганев, изследователски център "Тренд", по повод последните изявления на преговарящите партньори от управленското мнозинство.

ГЕРБ-СДС ще върне празен мандат на президента, ако до 12 часа не се разберат с "Продължаваме промяната - Демократична България" за споделена отговорност в управлението. Това стана ясно по време извънреден брифинг снощи - на преговарящия екип на ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за ротационен премиер Мария Габриел.

"Борисов продължава да играе от по-силната позиция, защото при евентуални избори дистанцията с ПП-ДБ вероятно ще бъде по-сериозна, отколкото през април 2023 г. Лидерът на ГЕРБ имаше една основна цел - влизане в сглобка с ПП-ДБ и излизане от политическа изолация, в която беше  през 2020 година.  Това, което постигна ГЕРБ през юни 2023 година, го направи легитимен и приемлив партньор. В никакъв случай не искам да звуча категорично - че ще има ново правителство, оглавено от Габриел или че отиваме на предсрочни избори. И двете опции са отворени. Изборите няма да бъдат лесни нито за ПП-ДБ, нито за ГЕРБ, отбеляза политологът.

"С каква теза се отива на избори? С кого ще си партнират след изборите? Социологическите проучвания през последните няколко месеца показват, че структурата на вота няма да бъде категорично различна. Би могло Борисов и ГЕРБ да са в по-силна роля в преговорния процес, но те и сега са в такава", посочи Ганев.

Отсъствието на Борисов от преговорите беше знаково, обясни Ганев.

"Вероятно се е търсел ефект той да има последната дума. И вероятно ще я чуем в оставащите часове преди 12. Не изключвам да има ключова позиция на Борисов в следващите няколко часа", добави той.

"Продължаваме промяната - Демократична България" разпространи проекта на коалиционно споразумение, върху което са работили съвместно с ГЕРБ.

"Не видях нещо коренно различно от това, което бяха предложили в меморандума си ПП-ДБ и в коалиционното споразумение на ГЕРБ. Това е типично коалиционно споразумение. А във всяко едно коалицонно споразумение се фиксира механизъм за взимане на решения. Това обаче не означава, че някои от народните представители не могат да гласуват знаково в една или друга посока, въпреки договорката на своите лидери. Ние получихме текста на споразумението, но не получихме приложението към него, което означава, че то е проблемно",каза политологът.

Не мисля, че темата "ДПС" е била кой знае колко спорна през последните няколко месеца, обясни още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: избориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
Поп Станчо преди 1 месец
Избори не се правят, за да са лесни на някого, а за да реши Народа, след като политиците не могат или правят безпринципни коалиции, против електоралните нагласи! В момента сме в ситуация ЗАБРАНА НА ИЗБОРИ! Това ли е Демокрацията и откога всичко е в ръцете на един едствен човек, изпран и изгладен, с ореол около главата и със Светото име Св. Бойко Борисов ?...
40
2
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
Да се посмеем отново на пиеската- всички знаем, че това са кеч циркове пред хората, отдавна е ясно, че правителство ще има :) Сет Фрикин' Ролинс (Боко) така отиде в къщата на Острието и гледаше заплашително снимки на жена му Бет Финикс и децата му, като гледах последно преди около година :D
39
10
 
3
 
! Отговори
38, преди 1 месец
Социологията сочи друго,Драгойчо.ПП пак ще са втора политическа сила и ГЕРБ пак ще им се молят за коалиция,защото никой друг не ги иска.Освен ДПС.
38
3
 
17
 
! Отговори
Възраждане преди 1 месец
Пределно ясно беше, че всичкия този театър е Пунта мара! Изобщо не са и помисляли за избори, защото при такива отиват в седма глуха!!
37
0
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Лельо,ти врачката на Боко ли си?
36
2
 
8
 
! Отговори
Драгойчо Цолов преди 1 месец
Ганев, за ПиПеТо и Дъи Бъ ще е катастрофален. Ще се борят с ИТН за влизане. Кажи на спонсорите да се поуспокоят малко и да търсят другаде...
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е това го гледахме рано сутринта.Дайте по-нова информация.Някакво движение около партийния дом или всичко е ясно.
34
3
 
14
 
! Отговори
Валя преди 1 месец
Не няма да са лесни, а направо ще са пагубни за ПП и ДБ
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо трябва да са лесни? Да бяхте свършили нещо, да си "улесните" изборите. Ама то само слугинаж... и каквото се спусне. Жалкото е, че все още има достатъчно балъци да ви се връзват и ще прескочите 4%. Айде вън...
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези много добре знаят, че ще се борят с Български Възход за влизане в парламента хахаха
31
1
 
13
 
! Отговори
Посолството преди 1 месец
Така го изхлузиха на избирателя, такава подигравка с хората, направиха ги на пълни о.фени.Ама нали знаете, не е грешен тоя дето яде баницата а тоя дето седи и гледа ХАхаХ.Сега още 9 месеца циркове и никаква работа....после ВОЙНА.Посолствотто каза.
30
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ГАБРИЕЛ ОБЯВИ, ЧЕ В 12 ЧАСА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ВРЪЩА ЛИ ПАПКАТА ПРАЗНА ИЛИ ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ 7 ДНИ ЗА ДА УТОЧНЯТ НЕЩАТА С ПП-ДБ. АКО ВЪРНЕ ПАПКАТА ПРАЗНА ЗНАЧИ БОРИСОВ ИСКА ДА СЕ ОТИДЕ НА НОВИ ИЗБОРИ. ОТ ПП ИСКАТ ДА НЕ ВРЪЩА ПАПКАТА ПРАЗНА ,А ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ 7-ТЕ ДНИ ЗА ДА СЕ ДОУТОЧНЯТ!
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изборите само за една партия винаги са лесни и без пари - Това е дпс . Няма нужда от агитация . Другите да приготват пачките и постовете .
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ББ и ДП решили България да не я дават на друг. Само ако Путин и Ердоган я поискат на тях ще я дадат.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долу Кукавел!! *** ЖАБА!
26
4
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Всъщност последните социологически проучвания са фалшиви и целят да убедят хората, че статуквото се запазва. Обаче реашно рейтингът на шарлатаните е драстично спаднал и второто място им е проблемно. Ако не и третото.
25
2
 
3
 
! Отговори
DEPM преди 1 месец
Оо да никой няма да гласува вече ... край
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя влево и в Австрия и във Франция като са го инструктирали и обиждали е гледал по същия начин. В топ 100 в света лелелле
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямало да е лесно за "приключи промяната" :))))) Ристьо реформатора дето изобщо не се познава с Маджо и той отече в канала. Мисията изпълнена, тиквундера е върнат на бял кон
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо точно до 12 часа?