При предсрочен вот изборите нямало да се лесни и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ

Борисов продължавал да играе от по-силната позиция
Обновена: 18 мар 2024 11:02 | 18 мар 2024 11:02, Камелия Цветанова
93
При предсрочен вот изборите нямало да се лесни и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Градусът на напрежението е вдигнат много високо. Това е потенциал за взимане на по-емоционални решения", коментира пред БНР политологът Димитър Ганев, изследователски център "Тренд", по повод последните изявления на преговарящите партньори от управленското мнозинство.

ГЕРБ-СДС ще върне празен мандат на президента, ако до 12 часа не се разберат с "Продължаваме промяната - Демократична България" за споделена отговорност в управлението. Това стана ясно по време извънреден брифинг снощи - на преговарящия екип на ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за ротационен премиер Мария Габриел.

"Борисов продължава да играе от по-силната позиция, защото при евентуални избори дистанцията с ПП-ДБ вероятно ще бъде по-сериозна, отколкото през април 2023 г. Лидерът на ГЕРБ имаше една основна цел - влизане в сглобка с ПП-ДБ и излизане от политическа изолация, в която беше  през 2020 година.  Това, което постигна ГЕРБ през юни 2023 година, го направи легитимен и приемлив партньор. В никакъв случай не искам да звуча категорично - че ще има ново правителство, оглавено от Габриел или че отиваме на предсрочни избори. И двете опции са отворени. Изборите няма да бъдат лесни нито за ПП-ДБ, нито за ГЕРБ, отбеляза политологът.

"С каква теза се отива на избори? С кого ще си партнират след изборите? Социологическите проучвания през последните няколко месеца показват, че структурата на вота няма да бъде категорично различна. Би могло Борисов и ГЕРБ да са в по-силна роля в преговорния процес, но те и сега са в такава", посочи Ганев.

Отсъствието на Борисов от преговорите беше знаково, обясни Ганев.

"Вероятно се е търсел ефект той да има последната дума. И вероятно ще я чуем в оставащите часове преди 12. Не изключвам да има ключова позиция на Борисов в следващите няколко часа", добави той.

"Продължаваме промяната - Демократична България" разпространи проекта на коалиционно споразумение, върху което са работили съвместно с ГЕРБ.

"Не видях нещо коренно различно от това, което бяха предложили в меморандума си ПП-ДБ и в коалиционното споразумение на ГЕРБ. Това е типично коалиционно споразумение. А във всяко едно коалицонно споразумение се фиксира механизъм за взимане на решения. Това обаче не означава, че някои от народните представители не могат да гласуват знаково в една или друга посока, въпреки договорката на своите лидери. Ние получихме текста на споразумението, но не получихме приложението към него, което означава, че то е проблемно",каза политологът.

Не мисля, че темата "ДПС" е била кой знае колко спорна през последните няколко месеца, обясни още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: избориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
Тачо преди 1 месец
Всеки който формулира изречение като: "Според социологическите проучвания". е жалък и.брикчия и трябва да бъде остракиран от обществото,затворен в клетка и изучаван от екип светила в психиатрията като рядък патологичен случай.
20
4
 
8
 
! Отговори
YUV преди 1 месец
И за ГЕРБ няма да са лесни, но за ПП-ДБ ще са гарантирана катастрофа! Такива подледци като тях. . . А иначе, ИЗБОРИ!!! От тия измислени сглобки тип Орел, Рак и Щука. . . само народа страда и държавата от зле по-зле.
19
0
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
А за хората кое е по добре или те не са важни!Всички избиратели да си сложат по един червен нос още от сега и да се намажат като Рибновска булка с крем здраве.Такъв цирк правят и снощи чак извънредно......кое е извънредното на тия лица от 30 години.Лапачката и постовете.....
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пепе ще се свие под 5%
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви предсрочни избори като едни и същи хора дърпат конците и на киро, и на бибитко. До обят ще обявят че "преговорите" ще продължат и след една седмица тихомълком пак ще са се сгодили. Толкова ли не го виждате, овце.
16
1
 
3
 
! Отговори
Е, как!? преди 1 месец
Нали голяма статистическа компания беше предрекла, че ГЕРБ ще са първа политическа сила на нови избори? Или пак уйдурма?
15
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Изборите няма да са лесни, докато тези от АСБ /Атлантически съвет на България/ се правят на госпожици, като отказват да участват във властта. Те не си дават сметка, че българите европейци просто няма за кого да гласуват, защото всички партии в парламента са или откровени путинисти, или фалшиви евро-атлантици. Докато господата от АСБ не излязат на политическата сцена и не поемат властта, просто няма за кого да се гласува...
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЗБОРИ!!!!!!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дреме му на Баце, преизбраха му шефа на БНБ, туриха му изгоден на него гл. прукорор, избраха му негов човек за шеф на сметната палата, дет се вика изпраха го, изсушиха го и накрая го колосаха:(г
12
0
 
0
 
! Отговори
дo 3 преди 1 месец
И кви ще ги дириш там?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бързайте да избирате правителство, седете си без власт, за да сте неутрални във войната. Без правителство няма кой да ви вкара във война с Русия, а пък и Путин няма на кого да обяви война, ако нямате правителство. Нали схващате?
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте сега всичко това снощи беше просто един цирк, видиш ли колко много ни е трудно да се разберем ама в името на Бългрия ............... дрън дрън дрън. Отдавна са се разбрали и разпределили баницата, просто ни изиграха един цирк снощи в неделя вечер в най-гледаното телевизионно време
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разходете се малко навън!
8
0
 
7
 
! Отговори
Мечтата на преди 1 месец
Борисов е да управлява с ДПС и ПП да ги няма.Не случайно двамата Шишковци са като сиамски близнаци.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко го качи на въртележката, играта е преиграна вече!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Амет Доан пак се е разпоредил да няма избори, зер неговите читаци от Турция нямат права да гласуват на Евроизбори.
5
0
 
17
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Шубето е голям страх да знаете! За това сватба ще има, нищо че булката и младоженеца не се понасят.
4
0
 
10
 
! Отговори
посолствоТО ? преди 1 месец
Ще се разберат.Иначе ще обърнем другия край на кайша.
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При предсрочен вот всички евроатлантици в коша! Поемаме курс към Русия!
2
10
 
2
 
! Отговори
Кукловода преди 1 месец
За предсрочен вот може да си мисли само една овца.