ГЕРБ атакува финансовия министър: "Обезкървил" енергетиката, къде са парите?

БСП пита: А защо го предложихте за министър?
195
ГЕРБ атакува финансовия министър: "Обезкървил" енергетиката, къде са парите?
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ атакуваха многократно финансовия министър в оставка Асен Василев по време на дебата за решение, с което го задължиха да намери средства за стабилизиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Решението беше внесено от ГЕРБ и ДБ, като в мотивите към доклада е записано, че с писмо от 28 февруари 2024 г., председателят на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" информира министъра на финансите за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения съгласно Закона за енергетиката.

Още по темата
"През последните години финансовият министър „обезкърви“ българската енергетика като източни от Българския енергиен холдинг 3,5 милиарда лева и 847 милиона от Фонд „Сигурност на електроенергийната система". Средствата са използвани за покриване на дупки в държавния бюджет в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ", посочиха вносителите на решението Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Според тях сега решенията са две - или КЕВР да повиши цените на тока за битовите и промишлените потребители, или финансовият министър да предприеме мерки по осигуряване на финансовата стабилност за преодоляване на образувания дефицит.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че за последните три години става дума „за над 5,4 милиарда лева, това са пари взети от енергетиката и са похарчени за незнайно какво, но не и за компенсации за бизнеса за ток“.

Това са средства в размер на 3% от БВП, пресметна той.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че всеки финансов министър ще е успешен, ако всяка година енергетиката му дава по 800 милиона, само че тези пари са нужни за електроенергийната система.

Красимир Вълчев от ГЕРБ коментира, че тепърва ще се връщат дълговете на Асен Василев.

"Както каза един колега, никой няма да иска да е финансов министър след Асен Василев като знаем колко дългове има за връщане", отсече той.

"Това е факир, магьосник, който е измислил начин 40 години да плащаме повече от това, което събираме", настоя Вълчев. Според него няма човек, който да е направил повече от Асен Василев за невлизането ни в еврозоната.

Съпартиецът му Радомир Чолаков припомни, че Асен Василев е похарчил 9 милиарда за 9 дни. "Този човек Асен Василев има системно поведение тази държава да я банкрутира и да я направи парий", обвини той.

Левият Георги Свиленски му отговори, че Асен Василев е бил избран за финансов министър с гласовете на ГЕРБ.

"Ние два пъти поискахме вот на недоверие, а вие не ни подкрепихте. Не само това, след като разкрихте тази лудост, само преди три дни го посочихте за финансов министър. Как да обясним на българските граждани това нещо?", коментира социалистът.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ посочи, че тази точка е вкарана извънредно, за да бъде атакуван финансовия министър. "Дисбалансът не е от вчера и не е от това, че някакви средства от фонда са отишли обратно в бюджета", посочи той.

Искрен Митев от ПП-ДБ заподозря, че "цялото това представление е атака срещу Асен Василев".

"Излезте и си кажете, че искате да има предсрочни избори", призова той Делян Добрев от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МЛАДА МОМА С МЕНЦИ ЗА ВОДА НЕНАПИТА В ПАРЛАМЕНТА ПИТА - АМА ВЕРВАТЕ ЛИ, ЧЕ БЮДЖЕТА НЕ Е ЗАКОН,А ПАРЛАМЕНТА Е СПЯЩАТА КРАСАВИЦА, А СМЕТНАТА ПАЛАТА - ЧЕРВЕНИЯТ ПИРАТ, ЧЕ ВСЕКИ ФИНИНСИСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ РАЗИГРАВА ГАМБИТА С ВОДА НЕНАПИТА???!!!... ВЕРВАЙТЕ,ВЕРВАЙТЕ!!!...
132
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Днес Хелга /Асан Василев/ като чул, че зад Габриел застават ЕНП и Европейската комисия е получил спазъм отзад и напълнил гaщити :)))))))))))))))))))))))))))))))) За това се укрива у тях в гардероба и трепери :)))))))))))))))))))))))))))))))))
131
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко, пачките с евро, миската , 8-те джуджета...само те са правилния път за България :)))
130
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Богаташите да се готвят за национализация и нов нареден съд! Нека от сега да знаят че на никой няма да му размине! Всички които съсипваха държавата последните 33 години ще си получат заслуженото. Да не си правят илюзии че ще избягат в други държави и по разни острови. Агентите на новата Държавна Сигурност ще ги намерят ако ще и на Марс да се скрият.
129
3
 
9
 
! Отговори
До 121 преди 1 месец
И аз гледах Ленка, милата с преправен глас се моли на ГЕРБ: викнете ни на преговоритя не иска Габриел, но Денков си иска от Брюксел Габриел. Имал и доверение. ША умра от смех. Новото двайсе от ПП ще е: щом Денков и има доверие, ние сме съгласни!
128
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко морал има в атаката на човек, довчера спряган от теб за министър в предлагания нов кабинет. Много елементарно и първосигнално. Бил обидил... Обиди валят ежедневно, навсякъде, но когато си сбъркал, тласкан от властна и безкомпромисна ръка, обидата е единственото, чрез което да се измъкнеш от ситуацията. Истинският политик, човекът с цел не се поддава на първичния импулс - да тича да се обяснява и жали пред хората. За жалост на съвременния етап ИСТИНСКИ политици липсват на България.
127
6
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Явно Асен Василев е ябълката на раздора. Явно че той не помага а пречи в преговорите.
126
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ ще размажат джeндърите от ПП
125
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Охлюви с оризец колко изядох а ще има и тепьрва да ям жалко че и гьби няма вече
124
7
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейките така плашат от 2 г,че без руски газ тук в България умираме от студ разбираш ли зимата:):):)кАпейки не съм чул още някой да е замръзнал:):):)Са щели сме да ядеме лапад:):):)кАпейки вие сте мързеливи и страхливи!Лапада е за вас:):):)
123
6
 
16
 
! Отговори
Са преди 1 месец
Значи тоя малък красавец асен, ако не върне тия пари, ще ги вземат пак от нашия джоб. Нали беше блестящ финансист? Ако вдигнат тока с 35%, както се очаква, Асен трябва да пътува
122
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко мъка има в България, не е истина просто :))) Тез които обезкървиха България, викат дръжте крадеца... хахахахахах :)))
121
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахаааа, до одеве Лена със свалени га** при Цветанка :))))))))))))) Вика искаме да се чуем с ГЕРБ, да върнем доверието, да довършим задачите :)))))))))))))))))))) Гаврите с ППДБ продължават - гаргари и всякакви експерименти :)))))))))))))))))) Абе къде е Хелга /Асан Василев/ бре? Днес никакъв го няма :)))))))))
120
3
 
7
 
! Отговори
е преди 1 месец
Сега е момента Бойко да изпълни заръките на ЕС и да вкара в затвора тези *** за кражба и корупция по вишите етажи на власта ,а има и да си връща :)
119
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази държава е най добре да се закрие
118
6
 
9
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Какво друго може да се очаква от Василев , освен далавери? Та при встъпването си като министър за 9 дни похарчи , 9 млд лв , сви от ФЕС за три години над 5 млд лв , профаде имот на много висока цена и се съди с американец, непрекъснато тегли заеми! Този въобще става ли за министър?
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мда ///// Аз вече хапнах от пресния лапад. От другия месец минавам на коприва. За охлюви не мечтая ,че ги обложиха с данък. Тяхната +++++++++
116
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко пращай ги на избори ,да ги изметем
115
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Добре , че има около мен коприва и лапад лятотоГражданчетата да му мислят
114
8
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейките цвилят на умрело:):):)Ше набиват лапад и коприва лятото докато ние нормалните Българи набиваме калмари и октоподи в Гърция:):):)кАпейки хващайте се на работа бе:):):)