ГЕРБ атакува финансовия министър: "Обезкървил" енергетиката, къде са парите?

БСП пита: А защо го предложихте за министър?
195
ГЕРБ атакува финансовия министър: "Обезкървил" енергетиката, къде са парите?
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ атакуваха многократно финансовия министър в оставка Асен Василев по време на дебата за решение, с което го задължиха да намери средства за стабилизиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Решението беше внесено от ГЕРБ и ДБ, като в мотивите към доклада е записано, че с писмо от 28 февруари 2024 г., председателят на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" информира министъра на финансите за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения съгласно Закона за енергетиката.

Още по темата
"През последните години финансовият министър „обезкърви“ българската енергетика като източни от Българския енергиен холдинг 3,5 милиарда лева и 847 милиона от Фонд „Сигурност на електроенергийната система". Средствата са използвани за покриване на дупки в държавния бюджет в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ", посочиха вносителите на решението Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Според тях сега решенията са две - или КЕВР да повиши цените на тока за битовите и промишлените потребители, или финансовият министър да предприеме мерки по осигуряване на финансовата стабилност за преодоляване на образувания дефицит.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че за последните три години става дума „за над 5,4 милиарда лева, това са пари взети от енергетиката и са похарчени за незнайно какво, но не и за компенсации за бизнеса за ток“.

Това са средства в размер на 3% от БВП, пресметна той.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че всеки финансов министър ще е успешен, ако всяка година енергетиката му дава по 800 милиона, само че тези пари са нужни за електроенергийната система.

Красимир Вълчев от ГЕРБ коментира, че тепърва ще се връщат дълговете на Асен Василев.

"Както каза един колега, никой няма да иска да е финансов министър след Асен Василев като знаем колко дългове има за връщане", отсече той.

"Това е факир, магьосник, който е измислил начин 40 години да плащаме повече от това, което събираме", настоя Вълчев. Според него няма човек, който да е направил повече от Асен Василев за невлизането ни в еврозоната.

Съпартиецът му Радомир Чолаков припомни, че Асен Василев е похарчил 9 милиарда за 9 дни. "Този човек Асен Василев има системно поведение тази държава да я банкрутира и да я направи парий", обвини той.

Левият Георги Свиленски му отговори, че Асен Василев е бил избран за финансов министър с гласовете на ГЕРБ.

"Ние два пъти поискахме вот на недоверие, а вие не ни подкрепихте. Не само това, след като разкрихте тази лудост, само преди три дни го посочихте за финансов министър. Как да обясним на българските граждани това нещо?", коментира социалистът.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ посочи, че тази точка е вкарана извънредно, за да бъде атакуван финансовия министър. "Дисбалансът не е от вчера и не е от това, че някакви средства от фонда са отишли обратно в бюджета", посочи той.

Искрен Митев от ПП-ДБ заподозря, че "цялото това представление е атака срещу Асен Василев".

"Излезте и си кажете, че искате да има предсрочни избори", призова той Делян Добрев от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
8
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Жалко - пп сами си засраха пьтя като се гушнаха с гербОтиват при патреотетеЯвно и посолството ги е отсвирило щом герб се гаври с тях
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен. 87 ..Арести на ПП и ГЕРБ но няма кой....Не се безпокой. Те сами ще се изядат
91
2
 
1
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
При мен са! Кво шъ ми направите?
90
8
 
6
 
! Отговори
ники преди 1 месец
Герберите изведнъж решиха че са изпраниАма Магнитски дебне в засада.Нека да видим...
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Коепйките и ИТН кога ще бъдат съдени за държавна измяна, и бъдат обесени? Заедно с ГЕРБ-ДПС" - Ако си гласоподавател на ПП, забвари ли, че допреди няколко дни ПП управляваха заедно с ГЕРБ? Ако ще съдят ГЕРБ за държавна измяна, значи трябва да съдят и ПП. Ако пък си гласоподавател на БСП не разбирам какво против имаш копейките. Ако не гласуваш за никой, защо пишеш само за ГЕРБ, а не и за ПП? Много кратка памет имате нещо. Прегледайте се. Пийте Гинко Билоба по-често. Имате нужда!
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите минават по различни маршрути и обикновено стигат до Кремъл!
87
2
 
5
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Като предупреждаваха - шарлатанята да не се заиграват с герб , че ще ги сготвятОния се хилехаСега ще им се стъжниОт страната на булката рече бабикян
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алооу герберите. Виййй да не би да не сте чули за оня запис за опаткване на ситуацията и островите в тихия океан? Защото всички го чуха. Или си затраяхте да ви изперат. Сега нападате ама ще ви го върнат. И онея знаят какви сте ги вършили. ище ви го ***. Предателство не се прощава. И ще настане каквото трябва.
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи са циркаджии от подмяната. Два дни се правят на обидени, а днес Сачева пусна записа на Руди, дето беше ги записал и още миналата година е казал Асенчо, че тази Габриел като се кандидатира за премиер и правителството си заминава. Всичко е било планувано. Никаква ротация не са мислили да има. Първо ще сме ние, а после ще се отметнем като Пу...и това е
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Арести на ПП и ГЕРБ но няма кой.
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ сложиха ПП и ГЕРБ, но сега парите са в САЩ.
82
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нещо за пътната карта каза ли, Делчо фактурата?
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може военен преврат на Радев както в 1923 г. и ГЕРБ и ПП бъдат съдени но сега няма и армия за преврат.
80
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даде ги за увеличение на доходите на хората. Не ги даде за олигарсите в енергетиката. За това Делянчо реве, че изтърва кокала. Сега като ви дойде пак Боко само за него ще отиват милиардите. Вашите доходи ще са замразени с години. Ще се индексират само на куките и даскалите - електората на Боко.
79
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ забравиха ли, че благодарение на техните гласове Асен Василев беше министър на финансите? Забравиха ли, че благодарение на техните гласове бюджетът предложен от него беше проет? Забравиха ли, че преди няколко дни го предложиха за финансов министър? Това е манипулация за шар_ани. Ако сте шарани, обвинявайте само ПП. Ако имате глава на раменете ще обвинявате и двете партии (даже и 3-те с ДПС). Хайде у ле_во шара_ните!
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да ви припомня, че сегашните цени на парното са смятани при цена на природния газ със 85% по-скъп. Но всички си траят и продължават да вземат на хората парите за парното. Газът поевтиня с 85% за последната година на международните пазари, но пък парното на българите скочи с 20%. Навън е 15 градуса , по всички новини говорят януари, най топлия месец, февруари най топлия месец, а сметките за парно значително по скъпи от преди година.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да намекна , че ако парите ги няма се води за прстъпление в особенно големи размери .Отделен е въпроса колко бизнеси затвориха
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен не мислеше нищо да връща, взема всичките резерви събрани в енергетиката и беше решил , че юли месец ще вдигнат тока с 20% и ще изтупат джобовете на народа.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Е къде са, да каже асан. Тока ще се качва ли сега. герб ли са виновни, дето от 4 г. не са във финансовото министерство" - А кой е виновен, че Асен Василев беше финансов министър? ГЕРБ или баба Мара от село Марино? Всичко, което са сътворили ПП е благодарение на подкрепата от ГЕРБ. Всичко, което ще сътворят ГЕРБ през следващите месеци (ако има ротация) ще е благодарение на ПП. Изобщо не бягайте от отговорност с такива манипулативни изказвания. И двете партии са в кюпа, всичко друго е лъ_жа!!!
74
2
 
6
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Асенко отде ще сьбира -4 милярдаИ остров да продаде пак ще додаваГерб яко го сготви