Окончателно: САЩ ще изгражда VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй"

Цената се очаква да бъде съобщена от "Уестингхаус"
84
Окончателно: САЩ ще изгражда VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира окончателно споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ-Козлодуй.

България и САЩ подписаха през февруари споразумението за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“.

От българска страна договорът беше подписан от министъра на енергетиката, сега вече в оставка, Румен Радев, а от американска - от Андрю Лайт, който е помощник-секретар в Министерството на енергетиката на САЩ.

Още по темата

Тогава Радев каза, че цената на тока от бъдещите VII и VIII на АЕЦ "Козлодуй" няма да надхвърли 65 евро за мегаватчас, а построяването на новите мощности се очаква да струва общо до 14 милиарда евро.

Колко точно ще струват двата блока на АЕЦ би трябвало да стане ясно в края на март от доклада, който ще изготви американската компания "Уестингхаус", с чиито реактори ще работят бъдещите мощности.

"Ние гледаме на блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй" като на държавен проект с наше държавно участие, със самоучастие, което да е в диапазон 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме готови да обезпечим със съответните държавни гаранции", каза тогава Радев.

Предвижда се след влизането в сила на закона министърът на външните работи да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението от Народното събрание, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България.

От „Възраждане“ и БСП се обявиха против споразумението.

Според левия Борислав Гуцанов това споразумение е срамно и е във вреда на страната ни.

„Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава. Перфектно са си свършили работата американските служби и посолство, а управляващите предават страната ни“, отсече той.

„Няма друга страна, която да е съгласна да стане експериментална площадка, защото тази технология не се използва никъде“, обвини още социалистът.

По думите му това ще е черна дупка, в която ще потънат парите, но няма да бъде изградена ядрена мощност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
ПУТИНИСТИТЕ преди 1 месец
Утре на килимчето на Драган Цанков 28....ша им дърпат ушичкичките
78
1
 
0
 
! Отговори
ПУТИН ПРЕЦАКАН преди 1 месец
Не за първи път в България.
77
0
 
0
 
! Отговори
БИЕМ ЯДРЕН ШУТ преди 1 месец
На Путин....след газовия такъв.....
76
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Тая престъпна клика и в оставка,продължава да заробва страната ни с дългове за десетки години напред. Народен съд трябва за тях - сега и без отлагане.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уестингхаус са проектанти, нищо не строят, а и фалираха веднъж. АП1000 имат 2, които строиха от 2009та и заработиха миналия месец за общо над 30 млрд долара. Реактора е опасен, защото икономии. За нов реактор да си платят лиценз за площадка ако че ще е в Козлодуй.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България имвестира в икономиката на САЩ над 55 млрд долара.Колко инвестира САЩ в България?
73
1
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Ко ще изграждат тия некадърници?Технологии от миналия век!
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де не е Русия а сащ все там пак щв ни ушкурят като с еф 16 ,парите предварително и нямане самолети и скроро енергетика ,зашити ПП подариха на Украйна реакторите на белене )
71
0
 
3
 
! Отговори
брекдаун преди 1 месец
тази фирма не става за нищо, както и самолетите ф16,както и бронетранспортйорите.БЪЛГАРИЯ СПОНСОРИРА ЕДНА ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА .
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако кажем същото, което разни *** бързакови от медиите почнаха да брътвежат за "Южнотурскобалкански поток": Изграждаме американски ядрени блокове за наша сметка, за да обслужим американските интереси, по скритата "пътна карта", където е скрито междудържавното споразумение.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белене опасен, защото е руски. Нов Козлодуй е опасен, защото е американски. Най-безопасно е в Африка, където Германия занася слънчев панел за хладилника на бараката-болница и строи колиби от естествена слама за африканците. Екологично чисто и природосъобразно.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наш министър подписва със секретарката на Байдън. Така е правилно.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един враг на балгарите...ИТН.
66
1
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
Рисково е да се залага на нова технология която не е проверена за по-дълъг срок на експлоатация и в повече от един проект. Но на ниското магаре всеки се качва.
65
0
 
4
 
! Отговори
И с неустойки! преди 1 месец
До Анонимен 62:"Ако може без авансово плащане". И не само. С неустойки при неизпълнение в договорените срокове. Видяхме какво стана с тези Ф16, за които сключихме договор с авансово плащане и без неустойки. Прибраха парите, а кога ще получим самолетите не се знае.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от Япония са били изгонени, тази фирма никой не я иска!
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази фирма беше изгонена от Чехия, поради грижа за безопасността и Украйна се отказаха от нея, а вие се опитвате да я пробутате тук? Няма да стане тая работа! Стига сте си продавали задниците ,рискувайки интересите на страната!
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В КРАК С ВРЕМЕТО !!!
61
0
 
9
 
! Отговори
mda преди 1 месец
цената е следната 5-10 млрд по бакалски сметки. 4 млрд за нашите хора, после по 5 млрд за боко, 5 млрд за шиши, абе пишете грубо 20 млрд, и след 5-10 години като се завърши с инфлацията още 10 млрд отгоре. после балъците да инвестират във ФЕЦ-ове, ще купуват по 0.0000001 ст квч, АЕЦ-а за износ да върви печалбата по 100ойро квч навън, после вкарваме по 800квч от комшиите, а крайния потребител плаща на дабъл - 1600квч.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако може без авансово плащане!