Окончателно: САЩ ще изгражда VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй"

Цената се очаква да бъде съобщена от "Уестингхаус"
84
Окончателно: САЩ ще изгражда VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира окончателно споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ-Козлодуй.

България и САЩ подписаха през февруари споразумението за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“.

От българска страна договорът беше подписан от министъра на енергетиката, сега вече в оставка, Румен Радев, а от американска - от Андрю Лайт, който е помощник-секретар в Министерството на енергетиката на САЩ.

Още по темата

Тогава Радев каза, че цената на тока от бъдещите VII и VIII на АЕЦ "Козлодуй" няма да надхвърли 65 евро за мегаватчас, а построяването на новите мощности се очаква да струва общо до 14 милиарда евро.

Колко точно ще струват двата блока на АЕЦ би трябвало да стане ясно в края на март от доклада, който ще изготви американската компания "Уестингхаус", с чиито реактори ще работят бъдещите мощности.

"Ние гледаме на блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй" като на държавен проект с наше държавно участие, със самоучастие, което да е в диапазон 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме готови да обезпечим със съответните държавни гаранции", каза тогава Радев.

Предвижда се след влизането в сила на закона министърът на външните работи да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението от Народното събрание, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България.

От „Възраждане“ и БСП се обявиха против споразумението.

Според левия Борислав Гуцанов това споразумение е срамно и е във вреда на страната ни.

„Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава. Перфектно са си свършили работата американските служби и посолство, а управляващите предават страната ни“, отсече той.

„Няма друга страна, която да е съгласна да стане експериментална площадка, защото тази технология не се използва никъде“, обвини още социалистът.

По думите му това ще е черна дупка, в която ще потънат парите, но няма да бъде изградена ядрена мощност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Нов народен съд е задължителен! За да я има България.
38
4
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Я кажи къде Япония и САЩ правят блокове, че виж за Рудки и Китайски бая примери има, най близо е Турция, пазара е показателен, да не говорим за цената на блоковете
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То не се знае цената тия щели да строят ми да ви я плати Козяк.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия не могат да построят централа само ще им даваме пари без нищо
35
10
 
9
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Ъъъ, най-модерните централи са японски и америакански (съвместно сътрудничество). Русия не може да произведе 1 модерен изстребител, ядрени централи ще ти прави...
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 27 До 21, Това споразумение има силата на договор защото изпълнителят е избран законно от парламента и ни е не можем да му откажем каквато и цена да поиска.
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците имат технология за 99% отработено ядрено гориво . Къде ще слагаме нашето питам аз ? На Витоша ли ще го закопаваме ? Имаме неуки и некадърни политици за последните 34 години .Като кажеш нещо за технология или напредък те замерят като русофил и комунист , луда работа ..............
32
7
 
4
 
! Отговори
Е, разгеле. преди 1 месец
Сега остава и да доживеем завършването на тоя проект. Айде, нека да е безаварийно и скоростно и дай боже - евтино.
31
4
 
7
 
! Отговори
До Зозо преди 1 месец
Евала, един язовир за 30 години, супер сме, и една прецакана ПВЕЦ, плюс 4 затворени здрави ядрени реактора, плюс предстоящо затваряне на ТЕЦ, големи сме, бъди горд от господарите си
30
3
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Дзивко... Стига рева! Язовир има - "Цанков Камък" с централа ВЕЦ.
29
9
 
11
 
! Отговори
До Зозо преди 1 месец
Ако щеш вярвай, но най новите технологии в ядрената енергетика са в Русия и Китай, за това те правят централи по цял свят, американците почти никъде не правят централи освен в САЩ
28
7
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Айде сега да спрат да канят руски енергийни експерти по ТВ. Например Р.Овч. си изгледа децата и внуците с проекта Белене. Ай сиктир!!!
27
1
 
8
 
! Отговори
Дзивко преди 1 месец
Един от кусурите на демокрацията в страна каро нашата, дето политиците са марионетки е 4 годишния цикъл на управление, за всеки голям проект са нужни 8-10 години, а при нас като се смени властта и новите спират всичко на старите, за тва пропадна и Белене, за това последните 30 години има един язовир направен, и един газопровод към който нямаме връзка, всичко пропада, защото политиците ни нямат самостоятелно мнение, а ги командват външни сили, плюс пари естествено
26
3
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
До АнонименКакъв рекет? Има СПОРАЗУМЕНИЕ! Няма ДОГОВОР!В споразумението пише, ще те ще го правят, ако се договори цената.
25
1
 
5
 
! Отговори
стига сте пискали преди 1 месец
Нали ВИЕ ги избирате и ВИЕ гласувате за тях!?Сега какво ревете,се рсе ми!?
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на тройната коалиция:))) бяха наляти 2 милиарда в една дупка, бетон и блокове за общежития в Белене. Познавах един от изпълнителите на общежитията, близък до БСП. Какво стана с парите и къде изчезнаха всичките така и не стана ясно. Та и тоя път така
23
1
 
16
 
! Отговори
Гол преди 1 месец
Т.е. министъра бърза да подпише без да има крайна цена!? Браво! Само така - промяна, чрез подмяна ;-)
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не стане като с Ф-ките...
21
14
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Евала!!! Това са нови технологии. Не руски реактори модел 1950г. Хахаааа, ще се черпиме довечера :))))))))))))
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рекет сключен без цена и сега тепърва САЩ ще го определят по техен кеф? Лудост!