Юлий Павлов: Нови избори ще увеличат "отвращението от политиците"

Точно политическа дестабилизация не трябва на България
26 мар 2024 11:51, Красимир Ангелов
103

На извънредно заседание парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател, а от ПП-ДБ дадоха уверение, че ще се опитат да реализират втория мандат, заедно с ГЕРБ. Има ли път назад или предсрочните избори са неизбежни?

"Започнаха да вадят кирливите ризи. Точно това не трябва на България - една политическа дестабилизация. Предстоят европейски избори, за България е важно да докаже, че може да изпълнява шенгенските критерии. Трябва да има стабилно правителство", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той напомни и тежкото положение в Украйна: "Нормално е нашите партньори да се притесняват какво се случва в България. Комуникацията в една партньорска структура не е намеса във вътрешните работи", увери той.

Събеседникът му - социологът Юлий Павлов, е на мнение, че вотът е 2 в 1 ще се отрази на избирателите в посока увеличаване на "отвращението от политиците".

"Интересът към политиката ще продължи да намалява. По отношение на външната политика сигналите са еднопосочни - и от страна на ГЕРБ-СДС, и от страна "Продължаваме промяната - Демократична България", и от страна на подкрепящите - ДПС. Забравя се, че партньорите в (не)коалицията не са политически алтернативи. Различия в политическите приоритети няма", коментира Павлов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога е важно политиците да си изяснят каква кампания ще водят и с кого ще преговарят след изборите.

"Видима е разликата във външната ориентация на президента Радев и министрите, назначавани от него. Европейските избори ще бъдат сериозно изпитание за сегашната политическа система в Европа и ЕС. Вълната от национализъм и антимигрантски настроения завладява европейските държави. Тази вълна достигна и до България", анализира бившият зам.-министър на външните работи.

"Продължаваме промяната" са в неизгодна позиция, защото при следващи избори ще загубят повече от ГЕРБ и ДПС, подчерта Керемедчиев:

"Възможно е самият сблъсък на лидерите в "Продължаваме промяната - Демократична България" да доведе до разнопосочни сигнали и да изнерви Бойко Борисов. Има опиянение на "Продължаваме промяната" с власт. Делян Пеевски потвърди, че "Продължаваме промяната" се оляха с власт и разбиха всички възможности за съставяне на правителство".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
7
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 1 месец
Ето ви една идея, защо не си останете без правителство и без Кукубенд парламент? Изобщо не избирайте ново, тамън няма да ви дадат всичките оръжия и бронирана техника на Зеленски и няма да ви направят на пушечно месо. Бойкотирайте изборите масово, това е единственият ви шанс да оцелеете и да запазите неутралитет.
18
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Ами въвеждане на правило 10% праг, за да може дадена партия да влезе в парламента. Тогава ще се види съвсем ясно кой с кого е. :) . И избирателна активност на населението под 40% да не легитимира парламента. :)И присъствие на даден депутат не повече от 3 мандата. В противен случай стават абонати. :)
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Павлов, ние отдавна сме отвратени от теб. ти си *** и *** на хараКиро!
16
1
 
6
 
! Отговори
Божеее преди 1 месец
Борисов трябва да се махне от политиката и нещата ще се успокоят
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отлично! Да изметем всички, които по-рано са управлявали! Повръща ми се от тях.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то има ли на къде повече да се отвратим? Дъното и това под него е ударено много отдавна!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народна Република България българите сами го разрушиха още 90те години. А бегето изобщо не се състоя.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаххаха ето го пак киримидчиев...тоя човек е ваздесъщ
11
2
 
10
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Наблюдавайки на трибуната на НС едно от най - послушните ни палета, лидер еднорог, целият подут ( кицко) виждам лицето на страха, страха от това, че знае точно колко НИКОЛКО си свършил за България, и че роската желязков ще нареди изборите. Това е лицето на съпротивлението, отказът да приеме, че вече и уличните котки не може дс излъже. И се моли. И лази. Заслужава си гледката :)
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кво всъщност предлагаш , отвращението да се твори от сглобкаджиите , да не е толкова голамо , а да е толкова дълбоко . Изборите са право на народа при нефелност , некадърност и обобщено , престъпност и никой не може да си заиграва с това .
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 5 години не съм гласувал, нямам и никакво намерение да го правя скоро. В моите очи политиците безвъзвратно стигнаха абсолютното дъно. Нито глас повече от мен!
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е много глупаво изказване. Ново правителство съставено от подобни недоразумения с глупави мечти да краднат кинти,и да избягат на частен остров, определно би довело до по-голямо отвращение.
7
3
 
9
 
! Отговори
Какви избори бе преди 1 месец
Защо Румен Николов Пашата управлява МВР и дава заповеди на някакъв Стоянов кой да бъде ударен и кой сготвен!?
6
2
 
10
 
! Отговори
Тагарев преди 1 месец
Всички ме обичат... дайте ми още малко време, че не успях всичко да подаря!!!!
5
0
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Разбира се, че сме отвратени от българската политика. Да се въведе праг за гласуване. Примерно под 45-50 процента гласуване, изборите да се смятат за невалидни.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тече отвращение изобщо към народа български вече.А политиците са такива каквито народните маси.Зли, безчестни, крадливи. невежи и безверници.Светът се увеличава като население, а България изчезва.Не е случайно, да знаете.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не новите избори, а цирковете до момента увеличават отвращанието. Изборите може само да намалят това отвращение, и затова са абсолютно задължителни в такъв абсурден момент!!!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Щом изям един Домат, Аз готов съм за Дебат, щом изям един Картоф, Аз за Битка съм готов" и настана Мутренска война, стогодишна ръкопашна борба по ресторантите, докато не се изтепаха в ръковимите, кой да заеме место на изполините. Там без образование се стига, само да има кой на масата да ти намига. Но не Щеш ли, нови избори дошли и отново онанистичен цикъл се завихри със лозунг профилактичен. "Слава, тЦици, Меч и Кръв си протегнали ръце. Прах и въздух на Земята започнали да сеят те."
1
3
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
заглавието изобщо не е вярно! НОВИ ИЗБОРИ ЩЕ ВЪРНАТ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА КОЕТО В МОМЕНТА Е НАПЪЛНО ИЗГУБЕНО!