Какво следва, ако всички кандидат-премиери за служебен кабинет откажат?

Доц. Христо Христев: Разпоредбата не предписва правило за поведение
28 мар 2024 15:48, Анисия Иванова
116
Какво следва, ако всички кандидат-премиери за служебен кабинет откажат?
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали сме пред конституционна криза, каза пред БНР доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в СУ. "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното правителство. Проблемът ще дойде, ако всички те откажат. Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение", обясни юристът.

Той припомни, че формирането и работата на служебното правителство "бяха използвани като основен фактор в политическия процес и предизборната кампания".

"Аз не бих нарекъл излъчваните през мандата на господин Радев правителства деполитизирани. Нека да не се правят на светци субекти в политическия процес, които имат своя принос да стигнем дотук. Направените изменения обаче са донякъде недомислени. От друга страна  е факт, че начинът, по който беше използван института на служебното правителство в периода, в който господин Радев имаше възможност да формира такива, породи основателни опасения, че се обръща с хастара наопаки конституционната дреха на служебното правителство и се подменя установения модел на парламентарна република".

Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза, в каквато се намираме от години, отбеляза Христев.

"Проблемът не е толкова правен, колкото политически и в по-широк план – проблем на състоянието на демократичната култура и традиции в българското общество. Основната причина за това е тоталната корупция, обладала българската политическа институционална система".

Независимо от гласуваните изменения в Конституцията, за да има шанс да се осъществи нова фаза на съдебната реформа, е необходимо да бъде приет нов Закон за съдебната власт, подчерта още той.

Това, което наблюдавахме и в хода на преговорите за извършване на ротация, и през изминалите девет месеца, е далеч от културата, основана на принципи и ясни правила, посочи Христев.

"ГЕРБ донякъде целенасочено истеризира обстановката, но не съм убеден доколко и другата страна -ПП-ДБ, също е направила всичко, което е необходимо за нормални политически отношения. В цялата ситуация на надвикване и надговаряне е трудно да се ориентираме, но очевидно отиваме към избори", убеден е той.

Според него ПП и ДБ не са в изгодна позиция.

"Те се състояха като политически субекти с основна претенция, че ще осъществат промяна на статуквото и ще намерят изход на политическата криза. Когато управляваш с абсолютния антипод на тази позиция и кауза, отивайкии към следващи издбори, не си в изгодна позиция. Гражданите, които са подкрепили ПП-ДБ, са по-различен тип избиратели, поради което ми се струва ,че основният губещ ще бъде ПП-ДБ. Питам се каква беше стратегията и тактиката на целия този процес през изминалите девет месеца, ако трябва да стигнем дотук", каза още Христев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
СЛЕД КАТО И 3-ТИЯ МАНДАТ ПРОПАДНА ПАРЛАМЕНТА ПРОДЪЛЖАВА ЛИ ДА ФУНКЦИОНИРА ИЛИ НЕ :D ЩОТО АКО Е НЕ ЗНАЧИ РАБОТАТА СТАВА МНОГО СЕРИОЗНА!
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ отива при КТБ
80
1
 
10
 
! Отговори
алоо преди 1 месец
другарю доцент,Радев е действащ Президент на Р. България и е благоразумно,най -вече за такива екземпляри като вас,които дават мнения по политически въпроси,когато говорите за него да говорите правилно-НЕ гоподин Радев,а Президент Радев
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кашата която забъркаха " управляващите" ще стане още по голяма и гъста!
78
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ПРАВИТЕЛСТВОТО В ОСТАВКА НЕМОЖЕ ДА НАСРОЧИ НОВИ ИЗБОРИ ! АКО ПРЕЗИДЕНТА НЕ НАЗНАЧИ СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР В СРОК ОТ 10 ДНИ НАСТЪПВА ВЕЧНА КОНСТИТУЦИОННА КРИЗА :D ЦЕЛТА НА ПП-ДБ И ГЕРБ Е ДА УПРАВЛЯВАТ ВЕЧНО - ДЕНКОВ ЩЕ Е ВЕЧНИЯ ПРЕМИЕР :D КОГАТО НЯМА ИЗБОР НА СЛУЖЕБЕН В 10 ДНЕВЕН СРОК ОСТАВА НАСТОЯЩЕТО В ОСТАВКА ДА УПРАВЛЯВА ВЕЧНО :D
77
1
 
7
 
! Отговори
Хм... преди 1 месец
НОРМАЛНО Е... Държавата затъва все повече и все повече. Задълженията растат с всеки Ден, плащания по дълговете трябва да се правят, плащания за членството ни в ЕС трябва да се правят, натискат ни да даваме разни неща на Украйна и да им издържаме бегълците - БЕЗПЛАТНО въпреки че Европа ни обещава да ни компенсира. НОВИ ДЪЛГОВЕ трябва да правим за да се плащат заплати и пенсии, ВСЕКИ КРАДЕ, данъци НЕ СЕ ПЛАЩАТ. Разходи от грешки поради некадърност... и ВИЕ ИСКАТЕ ЖЕЛАЕЩ ДА ГО УПРАВЛЯВА ТОВА БЛАТО?
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме парламентарна република. Парламентарна! Председателят на Парламента е пръв човек в държавата. Разделение на властите. Борисов ЗАБРАНЯВА на председателя на парламента да става служебен премиер. Не моли, не съветва, не изказва мнение, ЗАБРАНЯВА. Толкоз за демокрацията.
75
0
 
9
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 месец
Следва разпускане на държавата, и кой накъдето му видят очите.....
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЗа съжаление сте прав, много грешки, натиск и липсва на подкрепа. Те сега ГЕРБ станаха по силни, защото много умело политически се дрижеха нешата. Оставиха ПП в кризата да може после да си измият ръцете и сега като се овладява ситуацията и избори.. Да не говоря, че ежедневни слушах изказвания от Герб,че са ги нагрубили, че някои седял в скута на друг, че някои го ощипали, ами не сериозно да коментираш такива неща, когато си в политическа криза и се искат кометари по решения
73
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Винаги има КУ*ВИ и предатели спокойно, нищо не става само работния човек страда.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От ПП можеше направо да запишат в Конституцията, че каквото и да става, ББ ще казва кой ще е премиер на служебното правителство. Като гледам на практика това се случва в момента. После ходят и обясняват, че искали изчегъртване на ГЕРБ (нищо, че управляваха с тях) и всякакви подобни приказки за малки деца. Мен са ме научили така - гледаш действията на даден човек, а не слушаш какво ти приказва. ПП освен, че управляваха с ГЕРБ, направиха така, че сега дори и служебното правителство да е на ГЕРБ!!!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонимеН И продължава наглостта откъде Б ще забранява, ми и на президента почна да забранява. Не казва, съветва, а направо НЕ, НЕ може, Не искам....
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е те такова чудо няма в цялата галактика. Да ходят да търсят със свещ и да калесват с духова музика за министър-председател. Аре бе - не щъ. Ти зад него искаш ли - тц.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахаха - всички варианти са кадри на Герб или ДПС. Дори и тази женица от Сметната, ако се види откъде се е пръкнала, ще замирише яко на Сараи. Докъде ни докараха ***.рите задокеански харвардски.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ ГУБИ ПРИ ВСИЧКИ ВАРИАНТИ.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КС дължи веднага събиране и произнасяне по искането за противоконституционност на ЗИД на КРБ - най-голямата подигравка с правото на държавата, сътворено от най-неграмотното НС, което сме имали в историята си. В противен случайпрезидентът да назначава когото намери за добре и толкоз! Без друго политиците ни, особено през последните 10 години, доказаха, че за тях право, държава и държавни интереси са нищо!
66
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Дойде цар Калоян обаче го изгониха.
65
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
4 души вече се отказаха ! Управителя на БНБ и 3-мата му заместници! ОМБУДСМАНА И НЕЙНАТА ЗАМЕСТНИЧКСА И ТЕ МАЙ НЕМОЖЕ! НАЧИ ОСТАНАХА САМО 4 ДУШИ :D ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И НА СМЕТНАТА ПАЛАТА БОРИСОВ ГИ ЗАБРАНИ! НАЧИ ОСТАВАТ САМО 2-*** ДУШИ ЗАМЕСТНИЦИ В СМЕТНАТА ПАЛАТА ЕДИНЯ Е НА ГЕРБ ДРУГИЯ НА ДПС :D
64
0
 
5
 
! Отговори
До Питащ преди 1 месец
"Интересно ми защо КС продължава да мълчи, да гледа сеир и да не се произнася по оспорените от президента поправки в конституцията?" -- Чакат сигнал от Пеевски. Както ти чакаш началника да ти каже какво да правиш, така и те.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Буци си е наострил дедовия и е готов да ги клати яко отново. Заслужили сте си го.