Какво следва, ако всички кандидат-премиери за служебен кабинет откажат?

Доц. Христо Христев: Разпоредбата не предписва правило за поведение
28 мар 2024 15:48, Анисия Иванова
116
Какво следва, ако всички кандидат-премиери за служебен кабинет откажат?
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали сме пред конституционна криза, каза пред БНР доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в СУ. "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното правителство. Проблемът ще дойде, ако всички те откажат. Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение", обясни юристът.

Той припомни, че формирането и работата на служебното правителство "бяха използвани като основен фактор в политическия процес и предизборната кампания".

"Аз не бих нарекъл излъчваните през мандата на господин Радев правителства деполитизирани. Нека да не се правят на светци субекти в политическия процес, които имат своя принос да стигнем дотук. Направените изменения обаче са донякъде недомислени. От друга страна  е факт, че начинът, по който беше използван института на служебното правителство в периода, в който господин Радев имаше възможност да формира такива, породи основателни опасения, че се обръща с хастара наопаки конституционната дреха на служебното правителство и се подменя установения модел на парламентарна република".

Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза, в каквато се намираме от години, отбеляза Христев.

"Проблемът не е толкова правен, колкото политически и в по-широк план – проблем на състоянието на демократичната култура и традиции в българското общество. Основната причина за това е тоталната корупция, обладала българската политическа институционална система".

Независимо от гласуваните изменения в Конституцията, за да има шанс да се осъществи нова фаза на съдебната реформа, е необходимо да бъде приет нов Закон за съдебната власт, подчерта още той.

Това, което наблюдавахме и в хода на преговорите за извършване на ротация, и през изминалите девет месеца, е далеч от културата, основана на принципи и ясни правила, посочи Христев.

"ГЕРБ донякъде целенасочено истеризира обстановката, но не съм убеден доколко и другата страна -ПП-ДБ, също е направила всичко, което е необходимо за нормални политически отношения. В цялата ситуация на надвикване и надговаряне е трудно да се ориентираме, но очевидно отиваме към избори", убеден е той.

Според него ПП и ДБ не са в изгодна позиция.

"Те се състояха като политически субекти с основна претенция, че ще осъществат промяна на статуквото и ще намерят изход на политическата криза. Когато управляваш с абсолютния антипод на тази позиция и кауза, отивайкии към следващи издбори, не си в изгодна позиция. Гражданите, които са подкрепили ПП-ДБ, са по-различен тип избиратели, поради което ми се струва ,че основният губещ ще бъде ПП-ДБ. Питам се каква беше стратегията и тактиката на целия този процес през изминалите девет месеца, ако трябва да стигнем дотук", каза още Христев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изходът е Конституционният съд да се произнесе в рамките на една седмица, че измененията в Констуцията, направени в частта за служебно правителство, са противоконституционни. Дано да се произнесе и за противокинституционнаст *** внесеното право чужди граждани да заемат висши позиции в държавата. Ще им се вдигне авторитетът.
61
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще плачете за академика, ама ще е късно! Този народ си заслужава Буци и Гуци!
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми, ако никой не ще, аз викам да извикаме Кейт Мидълтън да ни поеме. Докато се отпушат нещата.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като откажат ще си стои правителството на Денков. Щом парламента няма да се разпуска да променят конституцията като запишат, че по жребий премиер ще стане един от 240 народни представители. И ако късмета се падне на Тошку ще видите какъв сеир ще стане. Впрочем Мравояда още ли не е потънал в земята? Къде е този велик конституционалист?
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Монархия за 800 дни , и сглоПка , за 180 дни ... !
57
0
 
3
 
! Отговори
иванова преди 1 месец
и какво следва, ако всички откажат, не стана ясно....
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво следва - ще ядат бой и ще кандисат. Няма да изкарате Пеевски, че не е домислил поправките, я! Срамота!
55
0
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Няма всички да откажат, ще има служебен премиер и това ще бъде Горица Кожарева, която е зам.-председател на Сметната палата.
54
0
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Заповядвам на Сакскобургота,които докараха кафявият и червеният фашизми в Майка България да се обърнат към Светият Български Народ с признание,че са роми! Измолвам от Законният Потомствен на Българските Канове Род Ротшилд да разобличи ромите,които смучат кръвта на Нашият Род от Родовете в Потомствеността на Първият Кан Български Патриарх Ашкеназ Из-Рая-Ил ! На колене!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тия пари дето ги пръснахме за избори, щяхме да направим един реактор на АЕЦ-а. Дайте го по-кротко. Който както и да гласува, накрая винаги ДС брои и всичко излиза същото. Няма нужда от толкоз харчове. По-добре вземете направете нещо, че ще седим без ток. Не че няма да има ток, ама цената няма да е възможна. Като бентлитата - не че да няма, ама кой да си купи? Не щат хората с 1000 лв заплата да купуват бентли.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иде довръшката
51
0
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Естествено че ще иткажат ! Този цирк трябва да продължи още ! Така имат голяма файда да си вършат задкулисните игрички .....заемчета , това продай , онова ....ето някаква фирма щяла да копа злато на 3 км дълбочина .....Накрая да не се окажем с още 5 американски бази и сменено име ! Така както продължават НЯМА ДА ИМА НИКОЙ ВИНОВЕН ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО ! Честито на депутатите ! Умен ход !
50
0
 
16
 
! Отговори
Питащ преди 1 месец
Интересно ми защо КС продължава да мълчи, да гледа сеир и да не се произнася по оспорените от президента поправки в конституцията? Много бързо всичко може да си дойде на мястото! Или всички отиват при Иванов, хващат го за ушите и питат, ако всички откажат, какво правим бре? Нали той е архитекта на всичко това!
49
1
 
2
 
! Отговори
Какво значи преди 1 месец
Ама не искам!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Монархия , пак за 800 дни !
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом и Тошо Свинара не иска да ви е премиер, дайте мандата на Мишо Шамара.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следва Денков пожизнен премиер на отчет при Пеевски и без повече ротации и избори. Като дойдат руснаците, вече те ще наредят кое как нататък.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече 30г. Бг е в НАТО , и файдата е на лице !
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 37, в България часовника се бута напред от 1894г.! Прочети внимателно годината! Да, в края на 19 век, когато на власт е още Стефан Стамболов! Прекрасна инициатива между другото
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идва цар Калоян