Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия

Русия е готова да води изтощителна война, каза бившият ни посланик в НАТО
29 мар 2024 11:01, Елка Василева
173
Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

"НАТО още в началото на войната ясно заяви, че няма да бъде страна в конфликта, няма да се намесва директно и не цели по никакъв начин война с Русия. Можем да бъдем спокойни – решенията се взимат правилно и хладнокръвно, без излишни рискове, които могат да доведат до ескалация по отношение на страните членки". Това каза пред bTV Драгомир Заков, съветник на премиера по външната политика, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

Още по темата
По думите е малко хипотетично натовски армии да се включат във войната срещу Русия.

"Макрон каза, че не е изключено да се наложи войски да бъдат разположени в Украйна, което е различно от започване на война. Много е различно в какъв контекст се говори и в кой момент ще се случи – дали по време на активна фаза на война или в един период, в който има резултат от някакви мирни преговори. НАТО няма как да води бойни действия по собствена инициатива. Това обикновено се случва в защитна фаза", допълни Заков.

Според Заков тази година България би трябвало да покрие критерия на НАТО от 2% разходи за отбрана за БВП.

"Важно е това да бъде продължителна политика, тъй като армията ни има нужда от ускорена модернизация на база на уроците и, разбира се, войната в Украйна. Не може да говорим за съюзниците ни като чужди войски. Самата българска армия е натовска армия. Като граждани трябва да търсим къде е истинската информация. Необходимо е критично мислене", каза бившият посланик в НАТО.

По думите му войната в Урайна ще бъде продължителна и изтощителна.

"Трудно е да се каже как ще се развие тази война в следващите месеци и години, но определено готовността на руското ръководство е да води изтощителна война. Всъщност Путин не води война срещу армии и някаква въображаеми натовски войски в Украйна, той води война срещу европейските демокрации и демократичния път на Украйна. Едно е да водиш война по чисто военни причини, а друго е да я водиш по идеологически. Тук вече говорим за хибридна война, дезинформация, разделение в западните общества, целта е много по-широка", коментира Драгомир Заков.

А заради войната в Украйна ролята на европейските съюзници в НАТО се увеличава.

"На източния фланг имаме седем бойни групи, някои от тях вече са до равнище бригада, други предстоят да станат както и в България. Само в една от тях има водеща роля на САЩ, във всички останали – на европейските съюзници. Една от дезинформациите в общественото пространство е как НАТО е доминирано от САЩ. Това не е вярно", обясни той.

Днес отбелязваме 20 години откакто страната ни стана член на НАТО. По думите на Драгомир Заков Алиансът ни дава сигурност.

"В ситуацията, в която се намираме около нас с една пълномащабна война, която се води срещу Украйна от страна на Русия на няколкостотин километра от България, как би изглеждала България, ако не е член на НАТО? Как бихме се чувствали ние като държава, която няма тези гаранции за сигурност, които имаме в момента, гаранции за суверенитет, териториална цялост и възпиране на който и да било агресор? Сигурността води до всичко останало", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тоя от къде знае ?Кой спазва договорите които е подписвал , дали Хитлер , Зеленски , или най-вече САЩ ?Когато ги притиснеш до стената , с въпросът -ЗАЩО , то те се измъкват с израза --- ИМАМЕ ИНТЕРЕСИ !
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е. НАТО не напада директно Русия, защото ще е изгодно на Путин, ще му развърже ръцете. Чака нервите на кухолейковото кремльовпче първи да не издържат. :)
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът е в истерия от предстоящата победа на Русия на територията на Украйна. Става дума, че не просто Украйна губи. Става дума за това, че западния либерален проект губи от традиционния проект на Русия. И това го вижда целия свят, целият свят вижда, че либералния модел който обезпечава смартфони и глобално доминиране, сега се руши защото страна с традиции предлага по-ефективни оръжия, технологии, и освен това Русия предлага модел за социална консолидация който е по-ефективен от западната либерална демокрация. Това предизвиква истерия у запада.
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краят на Украйна ще бъде печален.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро по инициатива на президента на Франция Макрон, на среща в Германия Макрон, Шолц и президентът на Полша подписаха споразумение при необходимост да проведат съвместна сухопътна операция в Украйна. Това си е парекселанс готовност за участие във война срещу Русия. Франция участва като държава с наличност на атомни бомби в нея.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми Украйна умре.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След загубата на НАТО в Украйна ЕС се разпада.
64
7
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Сега трябва да вдигаме залозите с Русия и да се готвим за война. НАТО е 2 пъти по силно от Русия, не го забравяйте, Русия няма никакъв шанс когато започне войната.
63
3
 
4
 
! Отговори
заеби го НАТО преди 1 месец
Я кажете тука сега, а как е меката сила на ЕС? Zara, Макдоналдс, BMW, айфон, Старбакс, Холивууд терминатори властелини на пръстени - меката сила на ЕС свали ли вече Путин, технологията която вече 30 години безпроблемно работи и убеждава, развърза ли меката сила на ЕС майдани и протести в Русия, излизат ли, излизат ли вече милиони руснаци да свалят Путин?
62
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Абе,момченце,кой си ти БЕ,на тебе ли ще ти каже,големия БЯЛ брат,какво ще прави?
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заков лъже дипломатично за заблуда на врага. Само преди ден заяви друго: "НАТО ни дава сигурност";). Някоя мамашка (жена му?) му е издърпала ушите.
60
3
 
3
 
! Отговори
Целта е преди 1 месец
ресурсите на украйна ,ама русия си взе богатите на ресурси територии за америка и европа само КЪР остана
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВС на РФ консолидират позиции в северната част на Бердичи. По-нататък руските бойци трябва да атакуват позициите на зомбитата в Семьоновка от север. Атаката срещу Семьоновка засега идва изключително от юг - от територията на Орловка, контролирана от ВС на РФ. Засега не е успяват да постигнат значителни резултати в този сектор. Зомбитата на киевският наркокартел продължават прехвърлянето на резерви за задържане на позиции в н.м.. ВС на РФ напредват на запад от Тоненькое, като постепенно се придвижват към друг важен укрепен район на киевската хунта, разположен в н.м. Уманское.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво да очакваш от възпитаник на УНСС, където над половината преподаватели са от БСП? Глей на какво ги учат!
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи НАТО пак дава заден ход. Логично - това не е наведена България, нито малка Сърбия, Сирия, Ирак и Либия. Опита в Украйна - видя че не се получава и бие отбой.
56
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 1 месец
а ВС на РФ се опитват да пробият още по-на запад. Други източници съобщават, че на територията на н.м. все още се водят боеве и зомбитата продължават да държат позиции на югозапад. Във всеки случай зомбитата на киевският наркокартел все още държат височините на запад от Красное, които трябва да бъдат взети, за да се контролира напълно н.м. и да продължат напред.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заков не позна ни веднъж. Защо сега да му вярвам? Пък и НАТО вече се намеси. Този извън времето ли живее?
54
1
 
5
 
! Отговори
какво е НАТО преди 1 месец
влиза ти в къщата и почва да те отбранява ама правилата ги определя ,НАТО демек ти взима къщата е мерси от такава отбрана
53
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 месец
В Богдановка ВС на РФ освободиха централната част на н.м.. Зомбитата на киевският наркокартел, противно на съобщенията от редица източници, държи позиции в югозападната част на Богдановка и няма намерение да отстъпва без бой. Продължава настъплението на ВС на РФ към източните покрайнини на Часов Яр (микрорайон Канал). Руските бойци напредват по жп линията през горския пояс. В района на Красное ситуацията продължава да остава несигурна. Някои източници твърдят, че боевете се водят на западните подстъпи към селото, където зомбитата на киевската хунта се опитват да си върнат загубените позиции, а
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Тя краде кремове, но то няма как да си зам председател на Атлантическия клуб и да не си крадец. Те там всички са крадци и мошеници.