Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия

Русия е готова да води изтощителна война, каза бившият ни посланик в НАТО
29 мар 2024 11:01, Елка Василева
173
Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

"НАТО още в началото на войната ясно заяви, че няма да бъде страна в конфликта, няма да се намесва директно и не цели по никакъв начин война с Русия. Можем да бъдем спокойни – решенията се взимат правилно и хладнокръвно, без излишни рискове, които могат да доведат до ескалация по отношение на страните членки". Това каза пред bTV Драгомир Заков, съветник на премиера по външната политика, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

Още по темата
По думите е малко хипотетично натовски армии да се включат във войната срещу Русия.

"Макрон каза, че не е изключено да се наложи войски да бъдат разположени в Украйна, което е различно от започване на война. Много е различно в какъв контекст се говори и в кой момент ще се случи – дали по време на активна фаза на война или в един период, в който има резултат от някакви мирни преговори. НАТО няма как да води бойни действия по собствена инициатива. Това обикновено се случва в защитна фаза", допълни Заков.

Според Заков тази година България би трябвало да покрие критерия на НАТО от 2% разходи за отбрана за БВП.

"Важно е това да бъде продължителна политика, тъй като армията ни има нужда от ускорена модернизация на база на уроците и, разбира се, войната в Украйна. Не може да говорим за съюзниците ни като чужди войски. Самата българска армия е натовска армия. Като граждани трябва да търсим къде е истинската информация. Необходимо е критично мислене", каза бившият посланик в НАТО.

По думите му войната в Урайна ще бъде продължителна и изтощителна.

"Трудно е да се каже как ще се развие тази война в следващите месеци и години, но определено готовността на руското ръководство е да води изтощителна война. Всъщност Путин не води война срещу армии и някаква въображаеми натовски войски в Украйна, той води война срещу европейските демокрации и демократичния път на Украйна. Едно е да водиш война по чисто военни причини, а друго е да я водиш по идеологически. Тук вече говорим за хибридна война, дезинформация, разделение в западните общества, целта е много по-широка", коментира Драгомир Заков.

А заради войната в Украйна ролята на европейските съюзници в НАТО се увеличава.

"На източния фланг имаме седем бойни групи, някои от тях вече са до равнище бригада, други предстоят да станат както и в България. Само в една от тях има водеща роля на САЩ, във всички останали – на европейските съюзници. Една от дезинформациите в общественото пространство е как НАТО е доминирано от САЩ. Това не е вярно", обясни той.

Днес отбелязваме 20 години откакто страната ни стана член на НАТО. По думите на Драгомир Заков Алиансът ни дава сигурност.

"В ситуацията, в която се намираме около нас с една пълномащабна война, която се води срещу Украйна от страна на Русия на няколкостотин километра от България, как би изглеждала България, ако не е член на НАТО? Как бихме се чувствали ние като държава, която няма тези гаранции за сигурност, които имаме в момента, гаранции за суверенитет, териториална цялост и възпиране на който и да било агресор? Сигурността води до всичко останало", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
9
 
! Отговори
2 преди 1 месец
ВС на РФ атакува позиции на зомбитата и от юг. През изминалото денонощие ВС на РФ се опитаха да пробият позициите на зомбакнацистишена по ул. Тимирязев, но попаднаха под обстрел от касетъчни снаряди и бяха принудени да отстъпят. Зомбакнацистишена се е вкопчил във всяка къща и се защитава яростно, използвайки касетъчни боеприпаси и FPV дронове.
50
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 месец
ВС на РФ продължава настъплението към Новомихайловка. Руските войници се укрепват в наскоро заетите позиции в центъра на н.м.. Дворецът на културата и училището преминаха под техен контрол. Водят битки за сградата на селсъвета. От ферма в североизточната част на Новомихайловка ВС на РФ се придвижват на запад - към дружество "Машиностроител".
49
1
 
9
 
! Отговори
Левски преди 1 месец
НАТО и България вече участват във войната с подарените оръжия, военна техника, оборудване, планиране, информация и т.н.!!!!
48
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Също така в Херсон, контролиран от киевският наркокартел, представители на ъндърграунда са открили кутии с боеприпаси, чието кодиране и маркировка също показва български произход. Вероятно са стигнали до Украйна през Одеса по "сиви" схеми. Западът не реагира по никакъв начин на атаките на зомбитата на киевската хунта срещу етническите малцинства, българските власти също мълчат - иначе ще трябва да признаят, че убиват сънародниците си с ръцете на бандеровските фашизоиди.
47
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът има технология за превръщане на покорили се и завладени земи в цъфтящи провинции. Но в България русофилите пречат страната ни да се превърне в цъфтяща провинция.
46
0
 
6
 
! Отговори
Бай Кор преди 1 месец
Четейки още първото изречение, за не намесата на НАТО във войната между Русия и Украйна има някакво недоразумение ?!? Ми то НАТО стоварва за сега цялото въоръжение на ВСУ и отделно ЕС. Значи, Украйна е член на НАТО и ЕС. Обаче, не се намесва във войната. И разполагането на войски на НАТО в Украйна, която подчертавам не е член на НАТО, да не се брои за претекст за започване на война. Т.е. НАТО ще окупира Украйна или как да го разбираме. ООН нямат ли "сини каски" ? Заигравате се опасно с Русия.
45
9
 
0
 
! Отговори
Хайде стига преди 1 месец
Хайде стига моля ви се. Русия никога не може да победи обединения Запад в Украйна. Западът е многократно по-богат. Разполага с няколко пъти по-голям потенциал за производство на оръжие. Западът спечели световното обществено мнение, целият свят мрази Русия. Путин и кликата просто не си направиха добре сметката. Хайде стига!
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не са намесва - нали дава бомби танкове и самолети на Зеления еврей :)))
43
0
 
11
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Един от любимите певци на Путин, Григорий Лепс, трябваше да свири в Крокус на 8 март", пише вестникът. Статията също така казва, че решението на САЩ да не споделят информация "извън необходимото" е повлияно от враждебните отношения между страните.
42
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 месец
NYT: САЩ скриха част от информацията от Русия за заплахата от терористична атака в Крокус. Съобщава се, че американските разузнавателни агенции не са предали всички данни за заплахата от терористична атака на РФ поради опасения от разкриване на техните "източници и методи на разузнаване". И, очевидно, за да не разкрият информаторите и изпълнителите. "Не е известно дали американското разузнаване неправилно е определило времето на терористичната атака или екстремистите са решили да ударят по-късно поради засилена бдителност.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не иска да умира за Зефюрера и бандата му, за Байдън и шайката му и за Урсула и вертепа й: В района на Полтава около 30 хиляди души се крият от ТЦК - украински СМИ. МоГилизаторите се обърнаха към полицията за помощ за залавянето и изпращането на фронта на бегълците. Предимно това са хора, които са пренебрегнали призовките. В района на Ивано-Франковск служителите на реда издирват около 40 хиляди уклонисти.
40
7
 
2
 
! Отговори
НАТО vs БЛАТО преди 1 месец
Така е! Цялото НАТО няма да влиза защото само една четвърт от НАТО стига да натика блатарите там от където са дошли
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното русофилче посланик в НАТО се изказа... :) То като оназ дето краде парфюми в Полша комсомолка, дето била некаква веща във въпросите за нещо си :)))
38
0
 
6
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Най-смешното е, че ислямистът се "изгуби" в украинския фронтов хаос: следователите просто не могат да намерят Нурин и дори не могат да кажат дали той сега е в Украйна. Всъщност никой все още не може да каже какво е причинило убийството на Бърк.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин Даже и ти долавяш колко си жалък в безсилната си злоба! Айдеее, евраотлантическото правителство в депото за 0тпадъци!
36
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Наемниците в киевският наркокартел се избиват взаимно. Според The Daily Telegraph радикалният ислямист Абделфета Нурин, е обвинен в убийството на британският наемник Даниел Бърк. Бърк дойде да се бие в Украйна през 2022 г., а тялото му беше открито миналия септември. Обичайна ситуация по време на война, но Бърк беше убит на украински позиции с изстрел в тила. Основният заподозрян по случая е Нурин, който има австралийско и алжирско гражданство. Той вече призна, че е "замесен в стрелбата", но се опитва да го изкара като нещастен случай.
35
1
 
7
 
! Отговори
Костя преди 1 месец
Ти не си човекър, който знае или диктува дневния ред на НАТО. Вие сте cлуги и изпълнявате
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина ли?! Боже,колко сме малкоумни,че не вярваме на такива като заков,тагарчо,пасито ***,минжу,киро-кокоро,гномчо,лодкаря,бочко,кремче ленче и сие "умници" Народе,вервайте им!!! Те никога не лъжат!!!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нато и ЕС отдавна са в конфликта . Оръжия пари снряди и дори войници . ЕС иска територията на Украйна ама май ще делят с Русия . Украинците никой не ги пита както и нас никой не ни пита искаме ли в нато и ЕС . Един вид западна недемократична ,,демокрация,,
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой, по дяволите, е този???