Габриел: НАТО може да разчита на България за защита на общите ценности

Свободата и мирът не са даденост, трябва всеки ден да бъдат защитавани
4 апр 2024 13:51, Елка Василева
245
Габриел: НАТО може да разчита на България за защита на общите ценности
Снимка: БГНЕС

Присъединяването на България към НАТО преди 20 години беше не само външнополитическа, а и благородна цел, защото на първо място то е приобщаване към ценностите на демокрацията, свободата и мира. Това заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел в словото си по повод 75-годишнината от основаването на НАТО в централата на алианса в Брюксел.

Това е и ангажимент за принос към общата сигурност. Това е споделяне на опит. Можете да разчитате на България, че ще продължи да поставя в дневния ред стратегическата важност на Черно море и Западните Балкани, добави тя.

Присъединяването на България към НАТО беше също вдъхновение за важни реформи. Благодаря на всички поколения политици, военни, представители на академичната общност и гражданското общество, които допринесоха за това България и НАТО да бъдат там, където са днес. Можете да разчитате на готовността на България да защитава общите ценности. Свободата и мирът не са даденост и трябва всеки ден да бъдат защитавани, добави вицепремиерът.

Тази година се навършват 20 години от присъединяването на България и още шест европейски държави към НАТО, и 25 години от първото разширяване на пакта след края на Студената война. (кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От всичкото и дето е надрънкала , мога да заключа само едно - МАРА КУХАТА .
155
0
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Пак ценности са й в главата, ама да я попитат какви точно са те ще логорейства клишета за демокрация и евроатлантизма. Сякаш няма други ценности, които интересуват не скъпоплатени па-ра-зити от ес, а хора като обикновения Иван или Пиер.
154
0
 
7
 
! Отговори
бюрократи посредстен преди 1 месец
Марийке , като гледам ценностите дето сте разпилели по територията дето обитаваме все още ние българите , за другаде само дочувам , нямам възможност за придобиване на лични впечатления , ама и това дето дочувам не е на добро , глава ми се върти , или това може би са отенъците на путиниското , на руското , или там като ви е удобно , влияние , нема значение как влияе това влияние , като вие държите " камертона ".
153
0
 
14
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Gargamel може да се надява , че мъжът и ще и защитава интересите, че иначе и за селска секретарка не биха я взели
152
0
 
23
 
! Отговори
MAPA - KЛИШЕT0 преди 1 месец
Габриел: "НАТО може да разчита на България за защита на общите ценности". Отново клишета, досущ като един истински ЕВРОБЮРОКРАТ. На практика думите й означават, че България е "продадена", и НАТО може да разполага с нас, както намери за добре. Или поне така й се иска да бъде предполагам.
151
0
 
14
 
! Отговори
Заеко преди 1 месец
Общи приказки, никаква работа от габриелката
150
0
 
17
 
! Отговори
български избирател преди 1 месец
Альоууу...Мароооо...защитавай си сама НАТО-МАТО-НАСРАТО нас не ни търси ,ние сме за гъби !
149
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма толкова глупав българин , който да умира за интересите на друг !
148
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клишета и пак клишета! Всичките клишета на Мара я правят на мезета. Народът и се подиграва. Те я плюят, тя си мисли, че дъжд вали. Тръгнала да говори от името на България!? WTF!? Алоуууу, алонколкеее, днес си в България, утре те няма. Ще си вдигнеш чуковете и айде, директно при децата си. Кой ти дава право да обещаваш от наше име нещо? Избрана ли си от народа? Била ли си на избори? Някой изобщо бръсне ли те за сливa, че ще даваш обещания, които не можеш да изпълниш? Мъжът ти ли ти каза това?
147
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми НАТО да разчита на евроатлантиците и на трансджендърите, на мен като нормален български мъж и офицер от запаса, моля да не разчита!
146
1
 
18
 
! Отговори
до веднага обяснявам преди 1 месец
Свобода и демокрация? Ти сега ще ми кажеш, че вярваш и в дядо Коледа, нали? Ако си 10 годишен да кажа, че е поради липса на житейски опит, ама да ми проповядваш свобода и демокрация, при положение, че тия дето ги избирате са също толкова авторитарни колкото е и Путин, с тая разлика, че тука лицемерието е по-голямо. Всеки ден предприемат анти-български мерки, но всичко е в името на демокрацията и свободата, нали? Не се излагай с тия детски разбирания за света, нищо не е черно-бяло от мен да знаеш
145
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не познавам българин който ще вдигне оръжие срещу Русия, но знае ли човек. Напоследък има много напушени
144
1
 
19
 
! Отговори
И на мен преди 1 месец
Да не разчитат! Мене ме няма! Който нож вади-от нож у мира! Да не го забравят самозабравилите си наглеци облечени във власт!!!
143
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предполагам,че говори лично за себе си, защото пък на мен не може да разчита
142
1
 
9
 
! Отговори
Бай Х преди 1 месец
нато да разчита на Българиямале мале.....най хубавото предстои
141
1
 
12
 
! Отговори
Костя преди 1 месец
Да хваща пушката и да заминава
140
13
 
1
 
! Отговори
Домошаров преди 1 месец
През 1916 руснята сме ги драли в добруджа, ако трябва ще го сторим пак и в украйна под опеката на съюзниците от НАТО.
139
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 128 "Кой български войник или запасняк иска да се бие за тези на снимката?" - към 2 милиона про'с'така гласували преди година за ЕС и НАТО. Други въпроси?
138
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 132 "И колко от нейните деца ще отидат да умрат? Николко - те са с чуждо гржданство. Продават нашите деца." - и правилно! Генът на про'с'таците като ВАС, дет гласуват за ЕС и НАТО е лош и ненужен и е добре за природата да изчезне.
137
12
 
1
 
! Отговори
Фрапетов преди 1 месец
Стана ясно защо путев остави ачик-ачик да поизтрепят маса народ в крокус мрокус препаратус. За да може да обвини укрите и да набере пушечно месо за фронта, че вече няма меркалии, а пък нова мобилизация ще удари пуйлото по рейтинга.