Не е невъзможно да изпаднем в спирала от непрекъснати избори

Чрез запазване на ключови министерства ще се търси баланс
5 апр 2024 16:38, Инна Ангелова
19

След направените консултации при президента Румен Радев, кандидатът за служебен миниистър-председател Димитър Главчев прадстави и проекта си за кабинет.  От избраните хора прави впечатление, че министрите на четири ведомства ще запазят постовете си. Последваха редица политически престрелки, недоволство сред партиите и напускания на залата, а БСП дори не присъстваха на консултациите.

"Главчев не е могъл да се справи със задачата да избере експертен кабинет и е избрал, както той самият се изрази, балансиран кабинет. Направил е компромис между бивши зам.-министри на сегашното правителство и четирима министри. Това не са малко хора, но виждаме, че с цялото лобиране ще се продължи. Прави впечатление министърът на земеделието, на транспорта, на образованието, ключови министри на ресурсни министерства остават от стария кабинет. Остава и Калин Стоянов, който трябва да се грижи за честните избори, а няма достатъчно авторитет за това, особено след последните събития", каза политологът проф. Мария Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи обаче обществото и анализаторите обръщат твърде много внимание на служебното правителство, имайки предвид, че това е просто една административна функция. "Номинациите очевидно са опит за баланс, но и ключовите министерства запазват своя министър, включително това на МВР, въпреки че Атанасов каза, че са искали оставката му. Тази оставка можеше да бъде поискана и значително по-твърдо през времето на управлението на кабинета "Денков".

Социологът Димитър Живков изрази мнение че най-важно е да имаме честни избори. В ефира на Bulgaria ON AIR експертът обаче не изключи възможността да изпднем в нова спирала на неуспешни опити за съставяне на редовен кабинет и провеждане на избори.

Според него можем да очакваме по-умерена политическа борба по време на предизборната кампания.
"Ставайки свидетели на поредния политически скандал, би следвало да очакваме много напрегната и изострена кампания, но въпреки това тя ще бъде със значително по-нисък тонус на противопоставяне, в сравнение с тази от миналата година, защото политическите сили ще трябва да седнат да преговарят за следващата управленска формула", подчерта Живков.

И двамата анализатори изразиха мнение, че ако обществото не изрази своята гражданска активност, промяната няма да дойде скоро. “Вероятно на есен пак ще се отиде на избори, тъй като предстоят много проблеми, които едва ли ще бъдат решени положително за хората", смята проф Пиргова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Политика
ИТН обвини ПП в партийно влияние, кабинетът бил на Христо Иванов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 седмици
ХОРА,ВИЖТЕ,ОБЕСНЯВАМ ВИ ПРОСТО,НЕ НЕВЪЗМОЖНО,НАПРОТИВ 100% СИГУРНО Е ЧЕ НЕ СПИРАЛА,А ИСТИНСКО ТОРНАДО ОТ БЕЗБРОЙ ЕДНАКВИ БЕЗПЛОДНИ ИЗБОРИ НИ ЧАКАТ И ЗА АБСОЛЮТНОВСИЧКО,ЗА ЦЯЛАТА УЖАСНА ТРАГЕДИЯ Е ВИНОВНО ЕДНО НЕЩО ,НЯКОИ ВЕРОЛОМНИ ХОРА НИ РАЗИГРАВАТПАГУБНИЯ СЦЕНАРИЙ ЗА ОМАСКАРЯВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ВРЪЩАНЕ НА КОМУНИЗМА С НЕПРЕСТАННТЕ ЯЛОВИ ИЗБОРИ.ПОДОЗИРАМ ГЛАВНИЯ КУКЛОВОД ЧОВЕКА С ВДИГНАТИЯ ЮМРУК ИКУКЛИТЕ НА КОНЦИ ППДБ.ТЕЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ВИНАГИ ЗАЩТО ПРИТЕЖАВАТ КОДОВЕТЕ НА МАДУРКИТЕ,СЛЕПИ ЛИСТЕ ЗАТВ
16
0
 
1
 
! Отговори
Магелан преди 3 седмици
Шок и ужас.Точно това направиха всичките псевдополетици в парламента и са видим кой ще плаща обяда .Пригответе се серия избори за парламент поне още 5,6 пъти защото така им в удобно на по голямата част от тези измислени полетици.Разделяй и владей ..Хаус и беззаконие.Полерическата и икономическа мафия ще се възползва да краде още повече българи .Ще изхарчим едни 500 млн. За 5 избора и накрая нищо няма да се получи.На хората ще им писне и ще вземат сопата и ще чупят глави в парламента наред.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Икономическата криза в която ни вкара членството в ЕС води и до политическа криза . Сега много разказват как - ,,Ама Германия ни е най голенмия партньор и затова гълтаме вода и ние ,, Ами ако не бяхме в ЕС щяхме да си дезертифицираме икономиката и нямаше да е проблем това . Защо не е направено ???
14
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
ама то е ясно ако партиите изпратят същите депутати изб активност пада катастрофалнои отиваме на следващите не може по 30 години да се мотаеш в нс и да вършишбезобра-зия така че всички да мислят и партиите и тези които гласуват аз не гласувам
13
1
 
3
 
! Отговори
Спирализация преди 3 седмици
Вече ще сме в спирала от кризи нема ни оставят намира. Ковид,война после пак война после , климатични промени, дигитална самоличност и безкешово робство. Било квото било свиквайте...
12
1
 
3
 
! Отговори
Спирала за всички преди 3 седмици
Ами от 3 години сме в дългова спирала, още една спирала няма да ни закопае повече.
11
1
 
2
 
! Отговори
Да бе! преди 3 седмици
Наистина няма никаква опасност да изпаднем в спирала от непрекъснати избори, защото догодина в ранната есен, когато войната в Украйна свърши мнозина набедени евро-атлантици от путинистките партии ще се изпокрият от ударите на закона, за да не попаднат зад решетките...
10
2
 
1
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 седмици
Но пък к вич ането на пластик П д бастик от това, че нямат достъп до кодчето и страха от реалния вот за тях си заслужава. Калво ли предстои. Такава драма и мъка е, че всеки ден се разкрива някой незадоволен пластик;)
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак "мъдри мисли" от социолого-политилогическия планктон. Хубавото е, че все по-малко хора ги гледат и слушат, а и голяма част от тия дето им обръщат внимание не им вярват!
8
1
 
10
 
! Отговори
аььаьааь преди 3 седмици
Аа това трябва Бойко да се обеси, от 20 години скапва и краде тази държава
7
1
 
4
 
! Отговори
Порно неуморно преди 3 седмици
Отсекъде
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-опасна е дълговата спирала, в която най-вероятно сме вече
5
0
 
6
 
! Отговори
ПолитическиАннализ преди 3 седмици
Възможно е да духате супата но само че без супа.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много е тъъпо да кажеш "не е невъзможно", когато може да кажеш "възможно е".
3
1
 
5
 
! Отговори
Хи преди 3 седмици
С кандидати за ВЛАСТ, като Буци и Кирчо........ще се въртим като вентилатор.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Перфектно! Тъкмо ще стопираме онез, с реформите и промените, дето все нищо не им се получава накрая! Ако е угодно на мафията ей това състъяние, точно така ще стане! Ще се връткат по "домовата книга", точно както са си го предвидили с т.нар. промени в Конституцията, щото президентът им пречел.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
нищо не не разбрах :)))