Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Главчев дължи обяснение защо иска толкова скоро смяна на двама министри
Обновена: 17 апр 2024 16:07 | 17 апр 2024 16:00, Анисия Иванова
24
Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.

Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Наталия Киселова.

Още по темата

"Всъщност исканията на опозицията са 2 - президентът да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и дали е възможно на служебно правителство да се упражни такъв вид отговорност като вота на недоверие. Вотът е опит на опозицията да свали правителството. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство", обясни доц. Киселова.

Тя припомни, че органът, който назначава, е органът, който уволнява - в случая президентът.

"Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до великденската ваканция вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на 2 от парламентарните групи", каза доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер, каза още Наталия Киселова. Тя припомни, че когато бе съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти.

Доц. Киселова допълни, че премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на 2-ма от министрите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Народен Представител преди 3 месеца
Ами вие достатъчно се изложихте всички които уж сте политически грамотни.Когато служебно правителство очевидно обслужва интересите на мафията изпълнява поръчки и работи против държавата това действие не е ли записано в Конституцията като национална измяна.
21
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Трябва да си политически грамотен, за да не се излагаш с подобни инициативи.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И за какво точно ще е Недоверието като нищо не е направило това служебно правителство, назначено само за 2 месеца? На криви пп - Космосът им пречи!
19
2
 
1
 
! Отговори
Сладков преди 3 месеца
"Вотът е опит на опозицията да свали правителството." --- На какво е опозиция, след като няма редовен кабинет? На президента ли? И какъв е този парламентарен контрол на служебното правителство? Може би парламентарен контрол на президента? Как контролират правителство, когато не са го избрали и не могат да го свалят?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като видиш промените в конституцията, направо става смешно и жалко. СМешно ми е, че когат Плвнелиев излизаше от залта и не даваше, да се назначи очевдно корумпиран конституционен съдия, всички пляскахме. Когато някой го предложи за Деса, Киселоква изкочи и каза - не не не ... не може! Няма такова нещо! Тя ще стане, така или иначе! Аххх двоен стадарт :)
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До баба мара - Малко ще им е зор. Армията ни не е особено функционална и ... твърдо против ПП, ДБ и ГЕРБ ...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 6 - Нито ДБ, нито Тиквун си избрахме ама ... е па на!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киселова каза, че кандидат премиерът на ИТН бил плагиатствал от нея, когато му била преподавател, но защото некъф си студент я заплашел, тя нямала, милата, какво да направи ... тя е била само работеща под президента с НСО охрана :)
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гербалова пак на повикване!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само, че кабинетът не е служебен, а назначен по заобиколен начин от сглобката в Народното събрание.
12
3
 
2
 
! Отговори
val преди 3 месеца
Абе нали обясни! Колко пъти да обяснява и на кой? Всеки иска да му се обяснява персонално!Главчев е министър-председател и той преценява кой ще сменява! Който иска да назначава и да сменява да спечели изборите след два месеца и да прави каквото ще! всеки има претенции! Претенции- след изборите!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не може да има правителство което никой да не може да го свали, нито парламент, нито президетн и не е избирано от никой. Това е дъражвен преврат
10
1
 
4
 
! Отговори
Цък преди 3 месеца
Няма "не може" лельо Наталия. Щом може конституцията да се окепази до това й състояние може всичко - не само вот на недоверие, а даже и нов закон за гравитацията да се напише! Върти сучи, куче влачи - диря няма!
9
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Защо? Значи служебния кабинет може да си прави каквото си иска, така ли? Да обяснят какво наложи смяната на двама мистри за 3 дена!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вот не но президента може да го уволни когато поиска. Така че Нина е права.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
защо да не може, след като се закле пред парламента, може и парламента да му иска вот за недоверие!
6
1
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 3 месеца
Абе 9 месеца управляваха ПП и ДБ. Това всичко е по закон, за който е виновен ДБ, какво ревете. Изберете си ги пак и пак викайте, че тиквун и шишун са виновни. Те просто си ги чакат на гюме.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киселова, напротив виждаш че всичко може. Даже жена да роди от мъжа си. Анархията стана пълна, а народа безпарично и гладно скимтящ. Ето ви ГЕРБ и ДПС вечната управляваща коалиция
4
2
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Те са едно такси чалгари и един бус възтаннии. За толкова им е платено. На повикване и знал за гласуване са
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Народен Представител Защото по дефиниция "служебно правителство" има само тогава, когато парламент не може да състави редовно правителство!!! Или са проведени избори, ама още не могат да се "сглобят". Недей да пращаш никого на село!