Вот на недоверие към служебен кабинет е неприложим

Той черпи правомощия не от парламента, а от президента
18 апр 2024 16:52, Инна Ангелова
13

Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев заяви пред Bulgaria ON AIR, че вот на недоверие към служебен кабинет е недопустим. 

"Единият вариант е председателят на НС да не обърне внимание на подписката за вот на недоверие, но ще понесе много упреци. Другият вариант е да го подложи на гласуване. Вотът на недоверие е крайна форма на парламентарен контрол. Но към служебен кабинет това е неприложимо, защото той черпи правомощия не от парламента, а от президента", обясни той пред телевизията.

Преподавателят подчерта, че правителството не е на никого и не може да се играе на опозиционер и мнозинство. Всички персонални и структурни промени в служебния кабинет стават с указ на президента, но не би следвало президентът Радев да дава заръки на Главчев. В отношенията им трябва да има баланс, уточни Колев.

"Няма механизъм за контрол. Президентът може да поиска от служебния премиер да има смяна. Всяка рокада следва да бъде направена след съгласуване между служебния премиер и президента. Президентът не може просто да освободи служебния премиер, трябва да има указ за нов. Конституцията позволява, но това не може да е своеволен акт, трябва да има основателни мотиви", разясни той.

Конституционалистът посочи още, че Даниел Митов отговаря на изискванията за външен министър, но обърна внимание, че критиките са в сферата на политическото, а не на юридическото. По думите му следва да се търси баланс в съгласувателната процедура между служебния премиер и президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво точно е приложимо към служебен кабинет?Пък тая глупост че не бил кабинета на никого само абсолютен ***** може да го изцепи.Пред очите на всички Бойко командери кой да е министър и кой не ,наглеца се изтъпанил да казва че не бил на никой.За бой сте ей!
11
0
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
До вгз Много е ясно? Ясно е, но не точно това. Да, служебното правителство се назначава с указ от президента. Но след промените в конституцията съставът на правителството вече не го определя президента. Служебното правителство се приема от Народното събрание, то е правителство на парламентарното мнозинство, което го е приело. Какво може да направи президентът ако правителството не си върши работата, ако помага за купуване на гласове за изборите например? Нищо.
10
0
 
1
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
Много е ясно: служебното правителство произлиза законово от правомощията на президента. Народното събрание може да гласува вот на недоверие, но това ще е противокоституционно и проява на крайно незачитане на законовата уредба В РБ. И не на последно място - вота няма правни последствия за служебното правителство.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВИДНИ ДРАСКАЧИ ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ БЪРЗО ВЪРВЕТЕ И СТАНЕТЕ КОНСТИТУЦИОНАЛИСТИ ЕКСПЕРТИ БЪРЗАЙТЕ ДРАСКАЧИ
8
1
 
0
 
! Отговори
Чие е правителството преди 1 месец
"Преподавателят подчерта, че правителството не е на никого и не може да се играе на опозиционер и мнозинство". Нещо се е объркал преподавателят. След като служебното правителство вече се одобрява от Народното събрание, то е правителство на парламентарното мнозинство. С какво мнозинство е избрано това служебно правителство? С мнозинството на ГЕРБ и ДПС. Значи това е правителство на ГЕРБ и ДПС. Другите могат да се считат за опозиция. Просто и ясно.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ти разбира Коцето от конституция. Първосигнално му работа.
6
1
 
2
 
! Отговори
Това може преди 1 месец
Да го каже само КС,а не някакъв преподавател.Защи неговото мнение трябва да е меродавно?
5
2
 
3
 
! Отговори
Пеевски Боко преди 1 месец
Още едно доказателство че за тези длъжности трябва да са експерти а не послушковци като Главчев които дори не може да чете. За това искаме България да бъде европейска държава а не *** на Боко тиквата и Пеевски прасето. Да живее България никога повече комунисти ГЕРБ ДПС ИТН БСП бандата на прехода 33 години лъжи и грабежи на народа.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е но реклама преди изборите да откажат и хилядата заблудени които ходят си струва!
3
1
 
4
 
! Отговори
АБСОЛЮТНА ИСТИНА Е: преди 1 месец
"ВОТА"--- Е НЕПРИЛОЖИМ И Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ И ПРОСТОТИЯ!!!!
2
4
 
6
 
! Отговори
КИРЧО НА РАШКОВ преди 1 месец
ЩЯЛ ДА ГЛАСУВА С ВЪЗРАЖДАНЕ И БСП ЗА ДА СВАЛЯТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.... СЛУГИ НА ПУТИН И СРЕЩУ НАТО И ЕС...
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Давайте бе, гласувайте го, нека сеир да става. И без това Конституцията никой не я спазва. Гласувайте вот на недоверие, после ще има обжалване пред Конституционен съд и така няколко месеца няма да се знае има ли правителство, няма ли. А после и изборите ще ги оспорват, защото е нямало правителство.... Веселба. Ще си взема много пуканки