Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно
Обновена: 6 май 2024 13:03 | 6 май 2024 11:30, Камелия Цветанова
113

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Днес българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени в пагони желая  здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия“. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Той честити Гергьовден на всички българи и пожела здраве на имениците.

„Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия. Процесите по модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно“, заяви държавният глава.

„Помните, че ми отне свикването на няколко последователни Консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи най-сетне процесът по модернизация“, посочи още той, цитиран от bTV.

Румен Радев поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат" - така Румен Радев коментира промените в Закона за хазарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: армиярадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
3
 
! Отговори
Емо преди 1 месец
ГЕРП откакто дойде на власт, почна да руши армията. Нямало сега хора за войници, ами нормално, по време на герберското робство българите намаляха с 1 млн. души. Хора няма, скоро няма и да има - когато герберската олигархия е на власт и руши и граби е така.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Генерале много но нема армия. Бг е чека свети Гиорги да слезне ако стане война. Една държава без население и без земя е отписана. Положението е както 1423 г. без армия и турците влизат
54
2
 
4
 
! Отговори
Примирен преди 1 месец
Е, жалко, че вече няма как да имаме военен парад, понеже няма какво да покажем... всичко е в Украйна, тъй да се каже...
53
1
 
0
 
! Отговори
С главнокомандващ преди 1 месец
като Радев няма да позволим България да стане фронтова държава. Въпреки напъните на сглобени с грантове *** и протозаври.
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...като България може да стане част от Русия след като Путин ни изпари.
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Или Путин ще ни изпари или ще се сбъдне прорчеството, че България ще стане част от Русия.
50
3
 
4
 
! Отговори
Хе хе преди 1 месец
НАТО напада само доказано по-слаби държави.
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой няма да прави световен апокалипсис заради вас, просто ще ви оставят на Путин да ви унищожи с ракети и артилерия, като Украйна.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една от причините ЕС и САЩ елитите да са "старчески домове"е фактът, че младите европейци и американци не стават за елит.
47
0
 
1
 
! Отговори
Йеп преди 1 месец
Мейк Гданск и Вроцлав Данциг и Бреслау агейн.
46
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен44 ако нато нападне, възможността на ерефия за ответен удар ще е под 10 процента.за момента великая и могучая няма средства с които да се противопостави на масиран конвенционален удар от страна на нато, камо ли с употреба на стратегическо оръжие
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ вече са в етнически прелом, защото цветните американци са мнозинство в групата до 18-годишните и това е чудесно, защото сбъркания нордически ген ще изчезне. Те много добре знаят, че славяните могат да ги изместят генетично в Европа и за това е войната в Украйна, която няма да свърши поне по план до 2027година.
44
2
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Преди 25 години евроатлантически лектори от напедналите държави идваха тук и ни обясняваха, че на държави като България не е нужна армия, само полиция за поддържане на реда! По границите не било хуманно да се движат граничари с камуфлажни дрехи, защото мигрантите ги въприемали като военни и се плашели и така не можели да упражнят правото си на свободно придвижване, определено в Европейската конвенция за правата на фауната, състояща се тогава от 14 точки! И сега - нет парад, нет даржава - нет нам
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герои на Чалгария, Слава Макарена кака Лена Макарена, еее Макарена!
42
2
 
4
 
! Отговори
Долан Тръм преди 1 месец
мейк калининград кьонигсберг агейн
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На някои хора явно им е скучно и си мечтаят апокалипсис. Но такъв ще има само ако НАТО първо нападне. НАТО има доста опит в тези неща.
40
0
 
1
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 38. Ти сега ли стана мало умен или така си се родил? Втората по сила в НАТО-Турция, била проблем на НАТО. Хахахаха
39
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
фронтът ще е във всеки московски супермаркет, щото бутчетата на буш тоя път няма да дойдат.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още по-точно фронтът Е от Рафа до Калининград.
37
1
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
До Анонимен38 викаш в задунайски татарстан 2050 няма да е преобладаващо население латиноси и афроамериканци, а :))) надявай се шошана да не напраи пролапс, а за колапс на сащ ще почекаш