Управителят на БНБ: Все още можем да влезем в еврозоната през януари 2025 г.

Освен инфлацията, изпълняваме останалите критерии
14 май 2024 12:33, Инна Ангелова
53
Управителят на БНБ: Все още можем да влезем в еврозоната през януари 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Управителят на БНБ Димитър Радев сподели, че страна ни незабавно трябва да се присъедининкъм еврозоната. Радев участва в конференцята “България в еврозоната, кога?”. В нея участват още служебните министри на икономиката и на финансите Петко Николов и Людмила Петкова, бившите премиери на Малта и Румъния Джоузеф Мускат и Адриан Ньстасе, както и други официални лица.

Според управителя на БНБ страна ни възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция. На откриването на конференцията Радев допълни, че забавянето на пълната интеграция на страната ни в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава. Той посочи, че мащабът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди.

Радев допълни, че изпълняваме абсолютно всично номинални критерии за присъединяване към еврозоната, с изключение на този за инфлацията, цитира Нова ТВ. “Отрицателната разлика по отношение за критерия за ценова стабилност намалява, включително и през последния месец, но се очертава да остане над изискванията на критерия към датата на предстоящата оценка, която ще бъде направена на база данните към края на месец май", допълни управителят на БНБ.

Според него подготовката на търговските банки също върви по план. Има и още работа, свързана с небанковия финансов сектор, несъстоятелността и мерките срещу избирането на пари. Българският лев е част от европейския валутен механизъм - ключово условие за приемането ни, каза още той. Финализирали сме и процеса по правна конвергенция с приемането на законовите промени в Закона за БНБ.

В изявлението на Радев става ясно, че монетният ни двор също е готов и преминава към тестово отсичане на 8 млл. евро монети. “Шансовете ни остават силни и реалистични да се присъединим към еврозоната през 2025 година”, каза още управителят на БНБ.

"Нужда е само стабилна политическа позиция", допълни Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: БНБеврозонаевровалута
Още от Политика
Шулева за увеличението на пенсиите: Буря в чаша вода
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
ALF преди 1 седмица
Още един химик, заедно с дЕНКОВ, който ми задава вектор на... С какво, този, ми е направил живота по-добър, за изразява мнение?!
47
1
 
1
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 1 седмица
Я си помислете защо Дания, Чехия, Швеция, Полша, Унгария не са приели еврото! Защото са по-глупави от нас, може би!
46
1
 
1
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 1 седмица
А бе за чий хей ни е тая еврозона, бе! За да забогатеят богатите ли? Ей, който не успее да избяга ще виси, да си го знаете!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гладна кокошка просо сънува
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До преди две седмици тоя говореше че не сме готови за еврото сега вече сме готови )))))
43
1
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 2 седмици
Хайде, посмали ***, както казават братята роми. Не редно да ни приемат политически и юридическки и тогава в да се извършат техническите неща. Може би са рещили да прилапат нещо предварително.... То все така се случва. За всеки случай да ходят на танци по казачок, че не се знае...кога, какво...!
42
2
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 седмици
ОПЛЕШИВЯВИКУС -ФИНАНСИСТУС -- ПАРТИЙНИЙ --НЯМА КАК ДА СТАНЕ !!!!!!!!!!!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не им ли писна да лъжат?! Няма да стане, България не е изпълнила критериите за Еврозоната и приемането на еврото се отлага за неопределено време - току що го съобщиха в новините на БНТ. Неопределено време би трябвало да означава, че Европа ни няма доверие,без стабилно и трайно ориентирано прозападно правителство.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чехия Полша Унгария Румъния Сърбия Русия Турция Великобритания Швеция и Дания защо не влязат те ами ние ?!?
39
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
ИСТИНАТА отдавна лъсна,но агитаторите на "ЕЗ" се правят на "паднали от Марс"...Целият ЗОР да ни набутат в "еврозоната" е САМО за едно:..-Чуждестранните монополи,които изсмукват българския народ и трупат големи печалби,просто ДА БЪДАТ УЛЕСНЕНИ да превеждат заграбеното тук в европейските банки...Демек да са не натоварват с излишни ТРАНСФЕРИ "лев/евро"..ТОВА Е !!!..Отделно дето в ЕЗ ние ставаме НИКОИ,просто слуги във финансово отношение..
38
3
 
11
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
А какво стана с референдума? Няма ли някой да запита за нещо българите през така наречената "демокрация"?
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще ни съсипят тия хора ей.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо този отказа да поеме МС и го дадоха на главанавчев нито акъл нито образование.
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние не искаме да влизаме там и ще ви държим отговорни.
34
3
 
9
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 седмици
Каква еврозона? Какви 5 девалвирали лева? ЕС подготвя процедура по замразяване и в последствие за прекратяване на членството заради Унгария и Задунайская губерния, а те сънуват еврозона!
33
4
 
8
 
! Отговори
аха преди 2 седмици
А трябва ли да влизаме? Понеже аз не мога да крадна резерва на борда, нито да "закръгля" нагоре цените в евра. Та какъв ще ми е на мене кярът, ако влезем в Зоната? Май само ще съм прекаран.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Става ли въпрос за крадене, всичко може.
31
5
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Радев не заблуждавай хората.Няма да стане от 01/01/2025.В ЕЦБ се усетиха,че Асен Василев е Шарлатанин и подава фалшиви данни за инфлацията и дефицита.
30
3
 
12
 
! Отговори
Упрсвителят преди 2 седмици
Мола Ви сееее треба а гепнем едни 70 милярда последно ДС ТЪЙ ИСКАТ МОЛА ВИ СЕЕЕЕЕ И КРАЙ С БГ
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ааааайди мола еи се разберете има едни 70милярда а ги гепнем и много и здраве на Бг