Какво трябва да знаем за хиперпигментациите?

Спонсорирано съдържание | Обновена: 8 юни 2021 15:10 | 8 юни 2021 15:10, Александър Попов
Какво трябва да знаем за хиперпигментациите?

Сигурно често сте си задавали въпроса защо се появяват тъмните петна по лицето или ръцете? Защо те са белязали кожата на едни хора, а други са пощадили? Дали с напредването на възрастта всички ние ще се окажем с постоянно появяващи се тъмни пигментации тук и там и ще се разделим с порцелановата си кожа?

На тези въпроси ще се постараем да ви отговорим тук, но ако сте любопитни за повече можете да се разровите и по-дълбоко в дебрите на дерматологията.

Какво представляват хиперпигментациите?

Това са участъци от кожата, обикновено на лицето, деколтето и ръцете, където има струпване на пигмента меланин. Те изглеждат като малки кафяви петна или фина по-тъмна мрежа, обхващаща по-широка зона от кожата на лицето. Тези петна по кожата стават по-тъмно кафеви през летните месеци или при по-интензивно излагане на слънце.

Пигментът меланин се произвежда от специални клетки в кожата, които се наричат меланоцити. Тяхната функция е да защитават дълбоките слоеве на кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, които могат да проникнат до клетките и да увредят тяхната структура и ДНК. Затова се натрупват в определени зони, където има такъв риск. Всъщност, така желаният летен тен е точно защитна реакция на кожата в опит да предпази тялото ни от UVA и UVB лъчите.

Кога се появяват тъмните петна?

В дадени ситуации, меланоцитите се активират и започват интензивно да произвеждат и да натрупват пигмент. Това най-често се случва на места, където кожата е била наранена или е имало възпаление. Например, след акне, на мястото на възпалените пъпки често остават червени петна, които постепенно се превръщат в кафяви такива. Меланинът се активира и при сериозни хормонални промени в организма – по време на бременност или по време на хормонална терапия при жени, но също и при прием на някои лекарства. Петната, които се появяват по време на бременност, са съсредоточени по скулите и челото и образуват така наречената „маска на бременността“, която остава задълго и след раждането.

Важно е да се отбележи, че има и доста козметични процедури и продукти, които правят кожата фоточувствителна. Това най-често са процедурите за подмладяване и епилация с лазер, след които е задължителна много висока слънцезащита. От козметичните продукти, тези които съдържат алфа- и бета-хидрокси киселини, ретинол или деривати на витамин А, както и бензоил пероксид, със сигурност правят кожата силно чувствителна на слънчевата радиация.

Как да се предпазим от пигментации?

Единственият сигурен, доказан и ефективен начин е само един – да се пазим от ултравиолетовата радиация. Това обаче е крайно невъзможно, защото ние всички си падаме по слънцето и неговите палещи лъчи. За щастие, решението отдавна е намерено от дерматолозите и от козметичната индустрия и това е слънцезащитния крем, който - всички вече знаем - е задължителен и зиме, и лете. Ако кожата ви е по-матова, това означава, че е по-склонна да се пигментира и тогава препоръчаният SPF e не по-малко от 30, като най-добре е да изолзвате SPF 50+. Същият фактор се препоръчва и по време на бременност, лазерни и козметични терапии, както и при акне. Колкото по-интензивно е слънцето, толкова по-често трябва да нанасяте слънцезащитния си крем, а когато сте на плаж, интервалът задължително е през 2 часа. Важно е и количеството, което слагате на лицето си. Експертите препоръчват около 1 чаена лъжичка да се нанася на цялото лице и деколтето, за да сте сигурни, че сте постигнали пълна и надеждна фотопротекция.

Как да се избавим от хиперпигментациите?

Тук идва трудната част, защото премахването на натрупаните вече тъмни петна е бавен процес. Той изисква много търпение и стриктно спазване на режим за грижа за кожата в продължение на месеци, а запазването на резултатите - дори и на години. Първите видими резултати при употреба на изсветляващи кремове или серуми настъпват едва след 16 седмици, което е направо отчайващо за по-нетърпеливите. Но, уви, това е истината и ако някой ви обещае друго - не му се доверявайте.

Най-важното правило остава едно – ежедневна, направо фанатична слънцезащита. Дори 1 час незащитено излагане на слънце може да ви върне назад в терапията с няколко месеца и да направи петната отново тъмни и видими. Процесът на изсветляване на кожата може да включва употреба на специализирани дермо-козметични продукти, химични пилинги или лазерни процедури. Всички те целят да премахнат вече пигментирания слой клетки, да засилят процеса на обновяване на кожата и да блокират свръхпроизводството на пигмента меланин.
Комбинацията от апаратни процедури, съчетани с правилната козметика и слънцезащита, са може би най-правилният подход в терапията на хиперпигментациите. За да се поддържа добрият резултат, меланинът трябва да се държи под контрол, а слънцето и ултравиолетовата светлина трябва да докосват лицето само през слънцезащитен филтър.


Още по темата: хиперпигментация
Още от

Спонсорирани публикации