Колко ни струва насилието и можем ли да помогнем за овладяването на тази пандемия в пандемията?

Кампания „Невидимата първа линия“ подкрепя пострадалите от насилие: сега и вие можете да се включите
Спонсорирано съдържание | Обновена: 7 дек 2021 13:55 | 7 дек 2021 13:53, Александър Попов
Колко ни струва насилието и можем ли да помогнем за овладяването на тази пандемия в пандемията?

Европейският институт за равенство между половете (EIGE) изчисли, че цената на насилието, основано на пола в ЕС възлиза на 366 милиарда евро годишно. Насилието срещу жени представлява 79% от тези разходи, възлизащи на 289 милиарда евро.

Човешкият живот, болката и страданието нямат цена. Разбирането за цената на насилието обаче може да помогне на страните от ЕС да насочат ресурсите си там, където те наистина са необходими, и там, където те са най-рентабилни. Средствата, похарчени за подпомагане на жертвите, не са достатъчни. Услугите като центрове за временно настаняване и подкрепа съставляват едва 0,4% от разходите за насилие. Най-големите разходи са за покриване на щетите от физическия и емоционален тормоз (56%), следвани от тези за наказателно правосъдие (21%) и загуба на трудоспособност и възможност за икономическа активност (14%). Другите изразходвани средства могат да включват такива за гражданско правосъдие (например за бракоразводни дела и производства за попечителство над деца), помощ за настаняване и закрила на детето.

През последните две години една пандемия превзе живота ни. Пандемия, в която си отидоха много хора, много семейства загубиха близки. Докато обаче пандемията от COVID-19 поглъщаше света, паралелно се разрази и една друга, невидима пандемия, която също разбива семейства и отнема животи.

От март миналата година, когато първият локдаун ни направи затворници в собствените ни домове, поне 42 жени са изгубили живота си, убити от свои бивши или настоящи партньори, синове, бащи или други близки до тях мъже. Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за ръст на сигналите с около 30%.

Прокуратурата на Р България отчита тройно увеличение на делата за домашно насилие за 2021 г. За периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. в Софийска районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно насилие, от тях са образувани 127 досъдебни производства. За сравнение - за същия период през 2019 г., има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие.*

И всичко това се случва на фона на едно твърде масово разпространено разбиране, че насилието над жени е „семейна работа“, а не обществен проблем. Нещо, което трябва да стои зад затворените врати на дома. Нещо, за което мълчим, дори ако чуваме писъци от съседния апартамент, защото не е наша работа.

Най-лесно е да извърнем глава и да си кажем, че това не е наш проблем и че сме безсилни да помогнем. Но това изобщо не е вярно.

Можете да помогнете на пострадалите от домашно насилие по няколко начина. Първо, да не мълчите, ако станете свидетели на насилие. И като съседи, и в училище, и когато научите, че ваша колежка, позната, роднина, страда и мълчи, защото не вярва, че може да се измъкне от порочния кръг на насилието. Кажете й, че сте до нея и я посъветвайте да потърси подкрепа. Споделете й за Горещите телефонни линии, на които може да се обади:

·     112 – Единният номер за  спешни повиквания

·     0800 18 676 – Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие, която поддържа „Асоциация Анимус“

·     0800 11 977 – Денонощна телефонна линия за пострадали от домашно насилие на Алианса за защита от насилие, основано на пола

Сега можете да помогнете и по друг, прагматичен и ефективен начин. Като подкрепите професионалистите, които работят всеки ден на първа линия в подкрепа на пострадалите от насилие. Това са психолозите, юристите и социалните работници от консултативните и кризисните центрове за настаняване на жени и деца, пострадали от домашно насилие. Те са невидимите герои, които остават встрани от суетата на телевизионния екран, но които всеки ден спасяват животи.

Включете се в кампанията „Невидимата първа линия“ и дарете. Набраните в кампанията средства ще бъдат дарени от Български фонд за жените на кризисните и консултативни центрове в цялата страна за покриването на най-належащите им нужди. Сред тях са: закупуване на хигиенни и санитарни материали, предпазни средства и тестове за овладяване на разпространението на COVID-19, заплащане на държавните юридически такси за представителство на пострадалите в съда, допълнителни часове работа на психолози и юристи, поради увеличения брой случаи, учебни пособия за децата, спешна хуманитарна помощ за жените, които излизат от кризисен център и др.

Включете се с дарение според вашите възможности. Всяка сума и подкрепа е важна. Можете да го направите до 18 декември по един от следните начини:

·     На silna.info

·     В кампанията ни в Платформата.бг - bit.ly/Dari-Platformata

·     С DMS SILNA на 17 777 или онлайн дарение на bit.ly/DMS-Silna

·     На касите на EasyPay в цялата страна с КИН 4236895688

Ако дарите 50 или повече лева, ще получите като подарък документалната книга „Невидимата първа линия“, създадена от Български фонд за жените като част от едноименната им кампания.

Включете се, дарете и споделете, за да помогнем заедно на най-уязвимите жени и деца.

*Данните са публикувани в сайта на Софийска районна прокуратура.


Спонсорирано съдържание