Спално бельо от сатен – как да изберем?

Копринен или полиестерен сатен
Спонсорирано съдържание | 7 дек 2021 09:00, Камелия Цветанова
Спално бельо от сатен – как да изберем?
Снимка: Pixabay

Сатененото спално бельо създава специално усещане в спалнята – то е гладко и леко, ефирно и нежно, лъскаво и елегантно. Днес не е особено трудно да намерите спално бельо от сатен, но дали ще можете лесно да изберете подходящата за Вас материя? В следващите редове ще откриете кратки съвети от специалисти, които ще Ви помогнат в избора.

Какво е сатен

Всъщност понятието „сатен” не описва вида на материала, от който е направен платът. „Сатен” е типична техника на сплитане на нишките – коприна, полиестер или найлон, които обаче задължително трябва да са дълговлакнести. Благодарение на тази техника тъканта става изключително гладка, като от едната си страна има специфична лъскавина, която гали окото и създава усещането за лукс.

Сатенът сам по себе си е изключително приятен на допир, тежък е и пада на красиви дипли. Това е причината да се използва не само за спално бельо, а и за нощници, пижами, бални дрехи.

Копринен или полиестерен сатен

Първото нещо, което трябва да проверите, е етикетът на продукта – на него ще намерите информация дали става дума за сатен от истинска, естествена коприна, или от полиестер.

Коприненият сатен има гланцово лице с богат блясък. Именно той има онази мека, деликатна структура, която ще промени начина Ви на почивка. Платът не е хлъзгав, не се наелектризира и не лепне неприятно по тялото. В същото време коприната не е еластична.

За разлика от него изкуственият сатен е създаден от синтетични влакна – полиестер, вискоза, найлон. Той също има блясък, но според някои специалисти блясъкът е прекален. Самата материя е доста по-хлъзгава и създава статично електричество, но пък цената му е значително по-ниска.

Другото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е броят на нишките. Колкото по-голям е броят на нишките в плата, толкова по-качествен, здрав и нежен е той. Така че се погрижете да вземете възможно най-големия брой нишки, който можете да си позволите.

Грижа за сатененото спално бельо

За да се радвате дълго време на своите сатенени чаршафи, трябва да полагате добра грижа за тях. Важно е да не ги оставяйте дълго време огряни от пряка слънчева светлина, тъй като цветовете им лесно избледняват. Не ги перете на температура над 40 градуса. Всъщност за предпочитане е да ги перете на ръка или, в най-лошия случай, на програма за деликатни материи в пералнята. Използвайте специални препарати за пране. Когато ги изцеждате, не ги усуквайте, а ги оставете да се отцедят сами. И никога не ги оставяйте в сушилнята.

 


Още по темата: сатен
Още от

Спонсорирани публикации