Смартфонът като шанс да изразиш фотографа в себе си

Huawei покани трима фотографи да тестват камерите на новия ѝ смартфон P50 Pro
Спонсорирано съдържание | 27 яну 2022 17:49, Александър Попов

През 2013 г. тогавашният датски премиер Хеле Торнинг-Шмит предизвика фурор със селфито си с американския президент Барак Обама и британския ѝ колега Дейвид Камерън. Шест години по-късно Дженифър Анистън счупи рекорда за най-бързо набиране на милион последователи в Instagram – след като пусна селфи с колегите си от сериала „Приятели“. Всичко това е свидетелство, че свикнахме смартфоните да са винаги в джоба ни и да ни дават възможност да уловим всеки важен за нас миг.

Днес нещата не са много по-различни. Всички търсим устройства, които имат по-добри параметри що се отнася до камерата, защото малко или много в тях виждаме начин да разкрием фотографа в себе си. Само погледнете Instagram – една от най-популярните социални мрежи в света беше изградена върху идеята, че хората искат да споделят своите мобилни фотографии, независимо дали са Дженифър Анистън, датският премиер или потребител с влечение към снимането.

За да отговори на тези тенденции, технологичният гигант Huawei създаде P серията си смартфони, чийто фокус е върху камерата. В чест на пускането на новите две устройства от P семейството – Huawei P50 Pro и P50 Pocket, компанията откри изложба, в която се включиха трима таланти – младата Александра Караджова, актьорът и фотограф Владимир Карамазов и модният фотограф Константин Кръстев – Коко. Използвайки възможностите на модела P50 Pro, те комбинират студийна, травъл, стрийт и репортажна фотография, разгръщайки потенциала на смартфона.

Владимир Карамазов например залага на монохромната фотография, на портрети и кадри на бързо движещи се обекти, а по думите му смартфонът успява да се справи отлично с всяка от тези задачи.

“Интересуват ме човешките истории и исках да видя дали с един телефон ще мога да ги предам  така, както с фотоапарат. Оказа се, че мога, и че в някои случаи дори е по-удобно“, сподели той при откриването на изложбата.

P50 Pro предлага перископна камера с до 100-кратно приближение, кобинирана с ултраширокоъгълна камера и стабилизация, даващи възможност за създаване на качествени кадри дори на много отдалечени обекти. При снимките на обекти в движение, като кадрите от мотописта, направени от Карамазов, на помощ идва системата XD Optics, която се грижи за корекциите на оптичното разминаване. Нейната задача е да възстанови детайлите в снимките.

От своя страна, Александра Караджова тества възможностите на P50 Pro в Португалия. Тя самата се занимава с повече травъл фотография и използва първото си посещение в страната като повод да направи снимките, включени в изложбата. Александра залага предимно на черно-бели кадри, като за целта е ползвала функцията за монохромни снимки в смартфона. Въпреки първоначалния си план да снима сърфисти под вода, тя променя в движение плана си, а в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 ще откриете уловени от нея моменти на рибари и скейтбордисти.

Третата, но не по важност, част от изложбата, включва нежна студийна фотосесия, дело на Костадин Кръстев – Коко, когото публиката в България познава добре като моден фотограф. Черно-белите кадри включват такива на родни звезди като Диляна Попова, а цялата серия носи името Scent of Petals, преплитайки красотата на жената с тази на цветята. По думите на Костадин Кръстев „живеем във време, в което има жизнено необходима нужда от поети“, а със снимките си с P50 Pro той акцентира именно на своята поетична страна.

Вторият смартфон, който Huawei представи тази седмица – P50 Pocket, отново залага на страхотни фотографски възможности, комбинирани с иновациите в областта на огъващите се дисплеи. Устройството има флуоресцентен режим на снимане, който ще даде на всеки потребител възможността да се развихри в творчески план.

Красивите 24 фотографии на Владимир Карамазов, Александра Караджова и Костадин Кръстев – Коко, включени в изложбата „Open for More Art” ще бъдат достъпни за публиката до 5 февруари във Vivacom Art Hall Оборище 5.


Още по темата: P50 Pro
Още от

Спонсорирани публикации