Самоубийството на децата булки в Афганистан

150 милиона момичета под 18 години по света са жертви на сексуално насилие
5 яну 2013 12:03, Елка Василева
211
Самоубийството на децата булки в Афганистан
Горчива е съдбата на момичетата и жените в Афганистан. Снимка: архив, Reuters

В Афганистан за момичетата, обещани за съпруги на далечен роднина, дори да са едва на 9 години, смъртта често пъти е единственият изход, защото само с един краен жест брачният договор може да бъде обявен за невалиден. Това бе добре известно на 18-годишната Насрин от провинция Кундуз, която през декември взе една ловна пушка и се застреля, пише в. "Кориере дела сера".

Насрин не е единственият пример. 17-годишната Фатима от Кабул опита да направи същото преди няколко месеца, но при нея нещата се развиха по-зле. Тя оцеля и за да бъде анулиран нейният годеж, трябваше да се яви пред съда, където действат законите на шериата и където, за да бъде чут гласът на едно момиче, то трябва да доведе най-малко 5 души, които да свидетелстват в негова полза и които естествено трябва да са от мъжки пол.

Според хуманитарните организации, които действат в Афганистан, броят на момичетата, които решават с един краен жест да сложат край на семейните обиди или на нежеланите бракове, нараства.

Другата алтернатива пред тези момичета е бягството. Тази опция отваря вратите на затвора за много жени, според правозащитната организация Хюман райтс уоч. Понастоящем около 500 жени се намират сега в затвора, защото са се опитали да се спасят от принудителен брак или от съпруг-насилник.

Третата опция е убийството на разбунтувалата се годеница. През ноември в Кундуз 14-годишната Гиза беше обезглавена безмилостно, след като отказа да се омъжи против волята си.

Двама мъже, идентифицирани от полицията като Садък и Масуд, бяха арестувани за това престъпление. Според афганистанските медии двамата са близки роднини на Гиза и са искали да се оженят за нея пряко волята й. Но момичето и баща й няколко пъти отхвърлили настойчивите им предложения за брак. Тогава двамата се съюзили и нападнали девойката, когато тя се прибирала вкъщи, след като отишла за вода до кладенеца. Тялото й беше намерено насред поле в окръг Имам Шахиб.

Друг нашумял случай беше този на 20-годишна жена, която също беше обезглавена от семейството на съпруга си, защото отказала да проституира, за което настоявало то. Миналия септември пък петима души бяха арестувани, защото бичували 100 пъти на публично място 16-годишна афганистанка, обвинена, че имала сексуална връзка.

През 2009 г. благодарение на влизането в сила на закон за премахване на насилието срещу жените в Афганистан бяха забранени принудителните бракове и практиката да се подарява момиче, за да се решава спор, както и други прояви на насилие.

Но за много афганистански жени действителността не се промени. Според данни на британската организация Оксфам 87 процента от афганистанките са се оплакали, че са станали жертва на насилие, било то сексуално, физическо или психологическо.

Това обаче е само малка част от горчивата истина, касаеща нелеката съдба на момичетата в някои части на света.

Неправителствената организация План съобщава, че днес 10 милиона деца по света са принудени да се омъжват насила. Което означава едно момиче на всеки три секунди. Сто и петдесет милиона момичета под 18 години са жертви на изнасилване или на други форми на сексуално насилие. Кога международната общност ще започне действително да разследва всички тези престъпления?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
23
 
13
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Статията е препечатка от някоя западна простотия. Хубаво е да гледаме глобално за правата на жените в света, но първо трябва да си оправим нашите си проблеми. Когато в нета има МИЛИОНИ видеота с момичета праскащи се от 14 години, когато студентките на запад вече предпочитат да участват в порно за да си платят квартирата, учебниците и обучението, то тогава ние като цивилизация нямаме никакво право да се бъркаме в проблемите на другите.
87
0
 
7
 
Отговори
Прочетете 136 и 137 преди 11 години
Комплексиран човек споделя мечтите си. Ще му се българите да са такива, каквито ги е описал в тези коментари. Няма кой да му каже, че ще бъде по-добре за него да иде при някой психотерапевт.
86
1
 
28
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Един бивш професор от авганистански университет , беше направил филмче , как е изглеждал Афганистан .На едно туржество мъжете в костюми , жените добре облечени с прически и предимно с кок. Така както всеки европеец е изглеждал по това време . Някои говореха английски . Паралелно даваше хората днес , потресавашата беднос някой си учеха децата , имаше и жени учителки , които не бяха сигурни дали няма да ги убият .Този професор , със сълзи на очо , вярваше в този Афганистан от неговата младост
85
15
 
10
 
Отговори
до 136 преди 11 години
При вас пък цели семейства с няколко поколения карат клетите булки да изневеряват. Каквито и примери да даваш, винаги вие ще сте най-лошия пример. Аре, върви яж свинска пържола, пийни водка,пусни си порно и се успокой вече :D
84
38
 
14
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Мюсюлманина не позволява на жена си да ходи на работа за да не му изневери затова ходи на работа и сам издържа семейство а християнина изпраща жена си да проституира за да го издържа. Голям процент от българите са такива научеха се от *** да мързелуват и жените им да ги хранят. Затова няма семейства а децата им ги раждат *** за да вземат някой лев от държавата и после ги хвърлят на същата държава да им ги издържа.Мързеливи МафиотиТЪПИНекадърни МЪЖЕ
83
3
 
36
 
Отговори
До 131 преди 11 години
Мек ти е, нали? Мама ли е виновна, че си толкова смешен, жалък и злобен? Подобие на мъж...като ви отказват жените, са все ку..и, а истината е, че вие, мъжете, вече за нищо не ставате.
82
7
 
11
 
Отговори
до 131 от ава преди 11 години
Ние като народ вече гуим ценностната си система. Може ли жените да гледат само материалното и да се предлагат по най-долен начин? Но лошото е, че вече и истински мъже не останаха в тази държава - вечните мамини синчета, вечно се оплакват, вечно друг им е виновен. Един път отговорност за постъпките си не поели. А за прафисиите - не разбирам кои от тях визираш. За мен всеки трябва да работи това, което му се отдава независимо от пола. За съжаление тук всеки работи това, което най-малко разбира.
81
5
 
17
 
Отговори
до 126 от 114 преди 11 години
И при тях не е озаконено мъжът да малтретира жена си. Самата религия налага строги наказания за прегрешилите независимо дали са мъже или жени. Въпросът е,че в Афганистан масата мизерстват и нямат достъп до образование и са неграмотни,не заради самата религия. Те надали имат пари да си купят корана-отделно той е само на арабски,а в някой части на Афганистан си имат свойте езици и диалекти и не говорят арабски, така че вярвам в една грешна интерпретация на корана, а малко от тях реално са го чели.
80
4
 
21
 
Отговори
д-р Менгеле преди 11 години
Аааа , господа ***, що пишете глупости? В Афганистан има демокрация от най - висша проба - американска! Нали затуй висят там братята пиндоси повече от 10 години - да садят демокрация. А може би садят нещо друго - от което се изкарват бая пари?
79
1
 
11
 
Отговори
az преди 11 години
бе тия питекантропи в кой век живеят !!!!!!!!!
78
1
 
16
 
Отговори
114 преди 11 години
До 120 Вярно е това че в Блъгария много жени тъпрят много неща от мъжете си - и изневери, и малтретиране. Но поне това не е узаконено, не е масово явление. И тези жени амт избобр - да се разведат, да заведат дело при домашно насилие и т.н. Кажи ми коя мюсулманка има право да се разведе защото мъжа и я пребива. Не само това, ами има право да я убие ако реши че е погледнала да речем съседа. Ти да познаваш разведена мюсулманка. съмнявам се,и това не е защото всичко им е пълно и равно в семейството
77
9
 
5
 
Отговори
До бачкатор преди 11 години
Информацията ти е на 50 % а ето защо, жена със жена,мъж със мъж или жена със мъж които направят прелюбодеяние биват убивани бой със камъни или със пръчки ,и така трябва да бъде!! Закона не се отнася само за жената имаш грешка. Не се толерира единият пол за сметка на другият
76
0
 
12
 
Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
АЗ ПЪК МИСЛЕХ ЧЕ СНИМКАТА Е ОТ ПАЗАРДЖИК/С ТАЗИ РАЗЛИКА ЧЕ МАЛКИТЕ *** ТАМ СА ЩАСТЛИВИ И ХИЧ НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ САМОУБИВАТ
75
2
 
10
 
Отговори
до 117 преди 11 години
Не си прав. Според шериата и мюсюлманите трябва да са девствени при сватбата. Жените изцяло се забулват, но мъжете също не трябва да носят панталони по-къси от коленети им и гърдите им не трябва да се виждат.
74
2
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЛИ МИРОТВОРЦИТЕ - ХАМЕРИКАНЦИ СА ТАМ ВЪОРЪЖЕНИ ДО ЗЪБИ
73
8
 
12
 
! Отговори
до 114 преди 11 години
Нека не сравнявяме двете религии. Има доста българки, които търпят мъжете им системно да им изневеряват и да ги малтретират. Има много българки, които сами отглеждат децата си, а мъжът грам отговорност не поема. Просто мюсюлманите са прекалено фанатични, а ние пък сме прекалено разхайтени. И принципно съм била в чужбина и единствените хора, които са ми помагали са били турци, а не българи. Живяла съм на общежития и с мароканци и други араби и винаги са били по-съобразителни от християните.
72
3
 
19
 
! Отговори
до 109 преди 11 години
Кой изнася българки в чужбина?Българските "мъже".Какъв мъж може да е някой,който иска да го хрантути жена,след като природата е съдала мъжа да закриля жената,докато тя е бременна,ражда и отглежда децата му.Маса мъже са сводници на собствените си жени.Това са същества със сбъркана психика.Ако толкова много български са ***,защото токава има непрекъснато търсене на нови,че и тормоз и принуда?И благодаря,не съм поданик на мъжа си,че да имам "РЕСПЕКТ" от него-да не ми е баща!
71
4
 
37
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Искам само да добавя още нещо - според техния Шериат, ако една жена е изневерила на мъжа си следва да бъде убита публично. Ако един мъж изневери на жена си - няма проблеми! Това го казвам в случай че някое бг момиче се подлъже по кротките им приказки.
70
2
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Ислямското летоброене или нулевата им година започва официално от 622 след Христа. Следователно мюсюлманите сега живеят в 1391 г (по техния календар). Това е то -просто са изостанали от нас с 6 века. След 600 години може и да станат нормални хора.
69
2
 
13
 
! Отговори
dragunov_7.62 преди 11 години
Проблемът не е в религията а в културата и бита на хората , тази традиция съществува много преди исляма и християнството да се появят .