Самоубийството на децата булки в Афганистан

150 милиона момичета под 18 години по света са жертви на сексуално насилие
5 яну 2013 12:03, Елка Василева
211
Самоубийството на децата булки в Афганистан
Горчива е съдбата на момичетата и жените в Афганистан. Снимка: архив, Reuters

В Афганистан за момичетата, обещани за съпруги на далечен роднина, дори да са едва на 9 години, смъртта често пъти е единственият изход, защото само с един краен жест брачният договор може да бъде обявен за невалиден. Това бе добре известно на 18-годишната Насрин от провинция Кундуз, която през декември взе една ловна пушка и се застреля, пише в. "Кориере дела сера".

Насрин не е единственият пример. 17-годишната Фатима от Кабул опита да направи същото преди няколко месеца, но при нея нещата се развиха по-зле. Тя оцеля и за да бъде анулиран нейният годеж, трябваше да се яви пред съда, където действат законите на шериата и където, за да бъде чут гласът на едно момиче, то трябва да доведе най-малко 5 души, които да свидетелстват в негова полза и които естествено трябва да са от мъжки пол.

Според хуманитарните организации, които действат в Афганистан, броят на момичетата, които решават с един краен жест да сложат край на семейните обиди или на нежеланите бракове, нараства.

Другата алтернатива пред тези момичета е бягството. Тази опция отваря вратите на затвора за много жени, според правозащитната организация Хюман райтс уоч. Понастоящем около 500 жени се намират сега в затвора, защото са се опитали да се спасят от принудителен брак или от съпруг-насилник.

Третата опция е убийството на разбунтувалата се годеница. През ноември в Кундуз 14-годишната Гиза беше обезглавена безмилостно, след като отказа да се омъжи против волята си.

Двама мъже, идентифицирани от полицията като Садък и Масуд, бяха арестувани за това престъпление. Според афганистанските медии двамата са близки роднини на Гиза и са искали да се оженят за нея пряко волята й. Но момичето и баща й няколко пъти отхвърлили настойчивите им предложения за брак. Тогава двамата се съюзили и нападнали девойката, когато тя се прибирала вкъщи, след като отишла за вода до кладенеца. Тялото й беше намерено насред поле в окръг Имам Шахиб.

Друг нашумял случай беше този на 20-годишна жена, която също беше обезглавена от семейството на съпруга си, защото отказала да проституира, за което настоявало то. Миналия септември пък петима души бяха арестувани, защото бичували 100 пъти на публично място 16-годишна афганистанка, обвинена, че имала сексуална връзка.

През 2009 г. благодарение на влизането в сила на закон за премахване на насилието срещу жените в Афганистан бяха забранени принудителните бракове и практиката да се подарява момиче, за да се решава спор, както и други прояви на насилие.

Но за много афганистански жени действителността не се промени. Според данни на британската организация Оксфам 87 процента от афганистанките са се оплакали, че са станали жертва на насилие, било то сексуално, физическо или психологическо.

Това обаче е само малка част от горчивата истина, касаеща нелеката съдба на момичетата в някои части на света.

Неправителствената организация План съобщава, че днес 10 милиона деца по света са принудени да се омъжват насила. Което означава едно момиче на всеки три секунди. Сто и петдесет милиона момичета под 18 години са жертви на изнасилване или на други форми на сексуално насилие. Кога международната общност ще започне действително да разследва всички тези престъпления?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
21
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Какво очаквате от мюсулмани = животни. Та те живеят в 15 век. Дори и тогава в Европа и в християнския свят не са правени подобни издевателства над момичетата. Затова Европа трява час по-скоро да вземе крути мерки и да ограничи мюсулманството по нейните територии. Ако някой мюсулманин иска да живее в европейска страна - няма проблем, но ще се дръжи като европеец, ще спазва законите на съответната страна и жените ще се обличат човешки, не като пингвини. Иначе да изповядват квото си щат.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЕрдалСъщите сте и "християни" и "мюсюлмани" и "атеисти" навсякъде по света. Ето тук се запрепирахте къде имало повече хомосексуални , сякаш тяхната сексуалност ви влияе по някакъв начин на вас .Никога няма да имате мир помежду си , защото нямате мир със самите себе си. Всички мразите доброто и обичате войната , затова и като не разбирате нещо се стремите да го унищожите.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
JIVIAL SAM V TURCIA I SAM VIDIAL CHE TURKINITE SA NE PO MALKI *** OT RUSKINITEA PO SELATA BASHTITE SI PRODAVAT DASHTERITE - FAKT
45
6
 
6
 
! Отговори
Ердал преди 11 години
В новия състав на американския Сенат за пръв път има бисексуален сенатор, пише в. "Стампа". Това е Кристен Синема, която е на 36 години. Тя е една от 20-те жени в Сената /рекорден брой/, от които 16 са от Демократическата партия.Самата Кристен е демократка. Кристен е и една от 6-те членове на конгреса, които са открити хомосексуалисти, но е единствената, която твърди, че е бисексуална. !!! Даа говорим ли още.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ISLIAMA E NAI-HUMANATA RELIGIA . ZATOVA SA OSTE V 17 VEK . TE SA KATO MAKEDONCITE . PROSTI I JESTOKI POSERKOVCI .
43
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 11 години
Радвам се че тук доста хора са чели и Стария и Новия Завет. Коптите (араби хрисияни) твърдят че майката на Исус, Мъриям (Мария) е била от техния род, дори има една билка на името на Мария "мърмие" днес я наричат "мърва" използват я за лечение на простудни болести. Казват че майката на Исус е била много известна народна лечителка, но няма доказателства че тя е от рода на коптите. Исус е бил от Давидово коляно, влиятелен сред народа, дълбоко религиозен справедлив и чист човек неудобен за своите
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЕрдалКакво значи и как се интерпретира са две различни неща . Факт е обаче , че в тия земи властват изкривени закони оправдаващи и дори подтикващи към насилие.Жените са *** и инкубатори , децата войници и мъжете фанатици .Това разбира се не е от религията , защото всяка религия има потенциала да бъде човеконенавистна, липсата на религия пак не е решение, *** не са много по-хуманни и също са женомразци и войнолюбци. Проблемът е в хората , лоши са и затова лошо живеят.
41
7
 
7
 
! Отговори
сектор Кабул преди 11 години
Кориере де ла *** елегантно премълчава сексуалното робство на десетки хиляди жени от Източна Европа и пост-съветските републики на територията на Италия. Но пък с каква топлота и разбиране се отнася към афганското момиче, отказало да встъпи в брак.Господа евромасони, юдеохристияни, демонократи, реститути, толерасти прочее ***, защо не вземете не просто да спрете с вашите интриги и манипулации, а да си направите публично харакири. Светът ще бъде далеч по-добро място за живот след вашата смърт
40
11
 
8
 
! Отговори
Ердал преди 11 години
До Теолог - Недей бърка АЛЛАХ погледнете при вас как е ,геове на всеки метър ,бракове между мъж със мъж и какво ли не още помия колкото искаш .
39
19
 
7
 
! Отговори
Ердал преди 11 години
Поредната провокация срещу мюслуманите ,знаете ли какво по точно означава ШЕРИЯТ,това е самият КОРАН и ако там действа законът на шерията няма как някой на сила да те накара да направиш нещо против волята си,защото при шерията законите са железни.Никой на сила не може да те накара да си промениш вярата и на сила да те накара да станеш мюслуманин ,защото това противоречи на Шерията и на самият Коран .Във БГ а и във целият свят изнасилвания има всеки ден ,ама това не се вижда дори и със 85 годишни
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NE ZNAM ZA UPADAKA NA RIMSKATA IMPERIAAMA SEGA MUSULMANSKITE NARODI SA NAI ZAPADNALI I NEPROSVETENI
37
0
 
9
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
На Атила ,Българи,Сармати и ... им е било през ... за каква точно религия е ставало на въпрос.Интересното е ,че християнството оцелява след тоталния погром над империята.В същия период една по голяма религия изчезва-изводите -сами.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
По тези краища май 8-ми март не го празнуват
35
0
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
Евреите и до сега твърдят че Исус е техен. Името му е било Иешуа и това никой не го отрича. Знае се къде е роден, знае се коя е майка му и семейството в което той е бил първороден затова на з0 тия ден от раждането му е направен "пидеон" - откупване от Бога което при евреите се прави само на първородно ако е мъжко бебе. Негов братовчед е Иоан Кръстител (Йоханан ха Матвил) също религиозен с 6 месеца по-възрастен от Исус също убит от римляните но чрез обезглавяване. Целия им род са били религиозни
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TAIA SNIMKA OT KOI ZOOPARK E
33
1
 
7
 
! Отговори
54 преди 11 години
Не че днес в Ерусалим около Божи гроб е нещо друго... и араби и евреи са направили хиляди магазинчета и сергии продават ли продават и доказват силата на оскверения материален свят
32
2
 
9
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Тея на снимката да не са пчеларки?
31
1
 
6
 
! Отговори
знам от книгите преди 11 години
Исус е бил предаден от своите, евреите които са използвали религиозните места за молитви за да правят бизнес и да продават. Там са идвали много набожни хора да се молят, а търговците са обграждали местата със сергии. Исус е бил дълбоко религиозен и не е искал лъжи и пазарлъци да оскверняват святите места затова богатите еврейски търговци решили да се отървят от него и го предали на Пилатис римския тамошен тамошен владетел, като го обвинили че смущава живота им и им и бунтува религиозните.
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В 21-ви век сме,а някои народи все още живеят като варвари с варварски закони,мъка мъъка
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nikoi ne moje da spre razvitieto na civilizaciata i jelanieto za po dobar jivotnito mohamed preliubodeeca nito koido i da bilo