Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ

Защо й е на Русия град Славянск? Той е в центъра на находището
Обновена: 29 апр 2014 08:44 | 28 апр 2014 18:57, Елка Василева
327
Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ
Снимка: Reuters

Ключът за обяснение на това защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна може би е шистовият газ, пише ТСН.Тиждень.

Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света.

Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, защита на рускоезичното население, славянските патриоти и срещу митичните бандеровци и хунтата в Киев.

Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл и вкарани в главите на обикновените хора от Донбас, за да бъде скрита истинската цел на спецоперацията на Русия, пише NEWSru.ua.

В градчето Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век – шистов газ.

Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.

Общата площ на находището шистов газ е почти 8 000 кв.км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

По последните потвърдени данни, американците ги дават, това са 3,6 трилиона куб.м, които те ясно виждат как да бъдат добивани. Това е значителен обем, голям обем, защото ако Украйна увеличи добива с 15-20 млрд. куб.м, тя вече ще стане износител, казва генералният директор на центъра за изследване на енергетиката Александър Харченко.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеще изгода за Украйна.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович беше подписано споразумение между компаниите Shell и "Надра Юзовская" за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

Подписването на това споразумение е изгодно за Украйна, тъй като това ще са инвестиции, с които Украйна ще увеличава собствения си добив на газ и в резултат ще  повишава нивото на икономиката си.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, казва експертът Александър Тодийчук, който е президент на Киевския международен енергиен клуб.

От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром, пише ТСН.Тиждень..

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната – в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

„В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци. Те знаят за врага, готвят се да го убиват и го убиват. И много успешно правят това“, отбелязва Александър Харченко.

Московски вестници нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение, пише още ТСН.Тиждень. Така откъсването на части от Донбас от Украйна има пряко отношение към най-големите джобове в Русия, а не към славянското единство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До rumen221Аха.. Затова, като гледам, САЩ вече е пустиня. Защото там се добива шистовия газ вече в огромни количества. САЩ спря да внася газ (преди внасяше от Катар). Моля, дайте снимките от пустинните области в САЩ, станали такива от газодобива.
262
4
 
5
 
! Отговори
Румен преди 9 години
Наясно ли сте, какво представлява добива на шистов газ?! Технология, при която чрез взрив се нагнетяват хиляди тонове вода, примесена с крайно отровни химикали (над 500 елемента) дълбоко в земната ***, което води до тежко отравяне на почвата и подпочвените води, и превръщане на района в негодна за обитаване пустиня, в която всичко живо измира. Точно интересите на Шел и Шеврон са в основата на американската агресия в Украйна.rusofili.bg/%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0
261
4
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
ХА-ХА-ХА Хънтър Байдън, син на американския вицепрезидент Джо Байдън, влезе в борда на директорите на най-голямата украинска частна газодобивна компанияБурисма Холдингс. съобщава УНИАН- Още ли има полу и пълни ***, които не разбират кой и защо подпали *** и избива украинският народ и леви и десниhttps://youtube/watch?v=Fs1BsfWMmpA&feature=youtu.be.
260
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прохамерикански дрънканици - находището в Черно море до Крим е 2+ трилиона куб.м при това без дупчене и други разходи.Цялата дандания е кой да плати 17трн$ дълг на щатите.Те сами не могат растежа на дълга с лихвата изпреварва погасяването с 1.5трн$А Европа се дърпа и от тук хватката е ясна блокаж на руския газ и внос от САЩ, същото със стоманата т.н.
259
2
 
16
 
! Отговори
луд умора няма преди 9 години
И тъй и тъй запяхте любимата американска шистова песен,я се заинтересувайте,какво ,аджеба стана с разработката на "богатите шистови находища" в Полша,които щяха да залеят Европа с евтин газ.Позаинтересувайте се джорналисти ,стига сте мълчали така гръмогласно.То и румънците се засилиха,ама нещо и те се умълчаха.Сега е ред да се реве в посока Украйна.
258
8
 
3
 
! Отговори
офф преди 9 години
До майкопродавниками освен да ти пратя директен линк към снимка на сонда за добив ПОСРЕД ГОРАТА .Да вдиш как едно дърво няма изсъхнало.
257
9
 
23
 
! Отговори
! преди 9 години
Ако беше вярно с Русия нямаше да се преговаря, щеше вече да е заграбила каквото и трябва. Този може да лъже някой друг.
256
14
 
48
 
! Отговори
майкопродавник преди 9 години
Добива на шистов газ унищожава земята!След него остава лунна територия!Потърсете в нета,има много материали!
255
5
 
17
 
! Отговори
гео преди 9 години
Където има икономически интереси се запалва война.Винаги е било така, и за съжаление тоя ад продължава и през 21 век.Да се молим по-скоро да се изпълнят думите на пророк Исая: "Вместо мед ще донеса злато, И вместо желязо ще донеса сребро, Вместо дърво мед, И вместо камъни желязо; Тоже ще направя мирът да бъде твой надзирател, И правдата твое началство.Няма вече да се чува насилие в земята ти, Опустошение и разорение в пределите ти; А ще наречеш стените си Спасение И портите си Хвала."
254
7
 
49
 
! Отговори
От САЩ преди 9 години
290. В щата Пенсилвания , всички тези химикали са отишли във водата , която е станала черна и с миризма на развалени яйца . Има пострадали хора , та чак заразена вода е проникнала в съседен щат. Правителството се намесва и спира фирмите, които произвеждат и дупчат земята . В Ню Йорк , също е спряно производството през 2011 на шистов газ. Сенатора на Пенсилвания е бил подкупен. Но след скандалното разкритие на щетите - шистовия газ е спрян . Спрян е и в Германия !
253
7
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
290. Искат да дупчат точно където са ЖИТНИЦИТЕ на държавите ! Ще им унищожат земята , но ще им внасят ГМО продукти . Двойна зараза !
252
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
newmedia21.eu/izsledvaniq/tyutyunev-dim-i-oblatsi-ot-shistov-gaz-v-tra-bite-na-profesionalni-zama-gliteli/
251
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gasland/Газланд е филмът,който разкрива истината за Шистовия газ,препоръчвам на всеки да го гледа!!! Има го в колибка... newmedia21.eu/izsledvaniq/tyutyunev-dim-i-oblatsi-ot-shistov-gaz-v-tra-bite-na-profesionalni-zama-gliteli/ И този материал по темата е интересен.Истината трябва да се знае!!!
250
46
 
21
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Боби--285 ;Стига си писал Глупости.Газпром плаща затия ИДИОЩИНИ. Технологиите се менят бързо.Руснаците да му мислят че са 100 г след маймуните.те ни пречат и не искат да знаем какво имаме.Плащат на продажната русофилска зган.
249
5
 
6
 
! Отговори
Bhimavajte преди 9 години
Tova e absoljutna laja. No ne e laja fakta, 4e sa zapo4nali dejstvija za otkaz ot valutnija bord i za priemane na evroto v BG. Tova 6te e kraja na kolonizacijata na darjavata ni. Opitvam se da si otgovorja na edin vapros. Moje li njakoj da mi pomogne? Ako 4lenstvoto na BG v NATO i ES e goljamoto dobro", to za6to togava 6vejcarija ne e nito 4len na NATO, nito na ES? S kakvo tazi strana se otli4ava ot ostanalite evropejski darjavi?
248
7
 
40
 
! Отговори
не_данъкоплатец преди 9 години
До Анонимен 291Съгласен на 100 % с теб !!! Бих добавил и Донбаския въгледобивен басей, който е най богатия в цял свят. Янките откога му се точат и пишат врели-некипели за шистов газ...
247
34
 
10
 
! Отговори
stoyan.hlebarov преди 9 години
А вие,които защитавате Газпром,не сте ли руски ***!?Колкото и да омаловажавате с глупавите си писания,опасността за Газпром и Русия-тя не може да се скрие,нито може да накара света да се подвежда под *** писания на уж"екологични"организации,за"опасността"от добива на шистов газ!Защото-каквато и да е тази опасност,тя не може да бъде по голяма от ползите,които ще донесе шистовия газ!Те са толкова големи,че от тези ползи,ще могат да се отделят средства и за рекултивация на терените,от които се
246
5
 
34
 
! Отговори
1001 нощ преди 9 години
Журналисти са провели свое разследване за тайната ...1) И открили древен космически кораб на 30 млн години2) злато колкото луната3) вечен енергиен двигател4) портал към други измерения5) неква невероятна друга глупост!Абе това новини ли са или измислици -премислици?
245
5
 
39
 
! Отговори
0т 291 преди 9 години
... и вижте къде дупчат в САЩ- само в пустинята!
244
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шистовия газ е само за камуфлаж, реално целта е да се укриват ТОКСИЧНИ ХИМИЧНИ И РАДИОАКТИВНИ отпадъци, това е далаверата, това е голямата далавера, тук са големите печалби, за това химичната съставка е "секретна", а газът е само страничен ефект и не носи печалба за компаниите дето го добиват. Най-голямото набутване за домакина е унищожаването на природата. Не напразно, добива се насочва към най-плодородните земи, вижте къде искаха да дупчат у нас, вижте къде искат да дупчат в Украйна.