Как Ислямска държава яхна сирийската революция

Активисти се притесняват, че заради ИД ще се забравят зверствата на Асад
24 сеп 2014 21:52, Мария Захариева
156
Как Ислямска държава яхна сирийската революция
Снимка: Reuters

Ремал Нофал, студентка от сирийския град Ракка, който в момента де факто е столица на Ислямска държава, си спечели репутацията на намахана активистка, пише сайтът mashable. Тя протестира не само срещу режима на Башар Асад, но и срещу екстремисти от ИД.

Когато Ислямска държава превзела града й, тя ги обвинила, че са яхнали революцията. „Къде бяхте, когато бяхме изправени пред куршумите на режима?“, попитала тя съдията на религиозния съд, след като неин приятел е бил задържан от ИД. „Вие сте потисници, също като диктатора Асад“, казала тя.

Дори след като била затворена в мазе заради дързостта си, тя продължила работата си върху кампанията си срещу ИД. В групата си във Facebook тя е успяла да събере стотици противници на екстремистите.

„Не вдигнахме тази революция, за да се възползват от нея тези хора“, подчертава тя. „Мъчениците загинаха за свобода, достойнство и за да може държавата да бъде на гражданите. Аз няма да се откажа от тези искания“, настоява Ремал.

Екстремистите от Ислямска държава затвърдиха контрола си над града през януари. След това започна и разрастването на групировката и владенията им. В кампанията им за сплашване на населението попада и Ремал, която първо била пратена в мазе, а след това ислямистите я накарали да напусне държавата си.

„Казаха ми, че имам една седмица да напусна Ракка, затова напуснах“, разказва тя.

Този успех на ИД над Ремал показва колко ефективни са екстремистите в заглушаването на опонентите си и изолирането на хората, които живеят в Ракка. Малкото активисти, които все още работят в района, разказват колко уплашени са хората и твърдят, че практически е безсмислено да се работи там.

Освен ако не са одобрени от ИД, публичните срещи между хората са забранени. В района работят само няколко медии и активисти. Активистите се притесняват, че ислямистите ще успеят да пренасочат вниманието на хората от бруталността и насилието към заради започналите удари на САЩ срещу територии под контрола на ИД.

Фара Назиф, работила в области, контролирани от ИД и от режима на Асад, твърди, че е много по-лесно една жена да бъде активист на териториите, контролирани от режима, тъй като придвижването е много по-лесно. „Не трябва да се носи бурка и да се тревожите за нищо“, разказва тя. Заедно с други жени контрабандно пренасят храни и лекарства до нуждаещите се. Могла дори да присъства на тайни срещи.

Въпреки че режимът е бил опасен, Назиф признава, че в териториите на ИД е много по-трудно, тъй като на жените е забранено да напускат дома си без роднини от мъжки пол, което прави активизмът на жените невъзможен.

Тя и други активисти успяват да запазят някои дейности в град Деир аз Зор, когато той бил под контрола на Ал Кайда. Но след настъпването на ИД през лятото всичко спира. „Няма вече кампании за чиста вода, за образование и човешки права. Правата на човека са нещо забранено“, разказва тя.

Друг бивш активист, който запазва анонимността си, разказва, че реално не знаеш кой е от Ислямска държава. „Всеки може да е шпионин“, допълва той.

Въпреки че бруталността на ИД е безспорна, активиститът се притеснява, че фокусът на международното внимание ще бъде изместен и зверствата на Асад ще бъдат забравени. „Режимът е по-кръвожаден от ИД, те също организират кланета, също влизат във всекидневието ти“, разказва той.

Въпреки насилието ИД не е спряла революцията.

Активистите са на мнение, че въздушните удари трябва да са насочени и срещу ИД, и срещу режима на Асад.


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
0
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Най вероятно въпросната мома е някой космат арабин агент на Башар , живяла в столицата на ИД била в мазе ,а си ръководила групата във фейсбук като реклама на Милка направо .
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как Ислямска държава яхна сирийската революция?С парите и оръжието, подарено им от Барак ХЮСЕИН Обама !!!
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ех тези "храбри" студенти бре, ех този фейсбук!Как само свалят правителства,правят революции, съсипват военни режими въоръжени до зъби.Също като едно време ремсистите с къдравите перчеми и позивите!Романтиката разкъсва оковите!
79
3
 
23
 
! Отговори
ИГРАЕТЕ СИ С ОГЪНЯ! преди 6 години
До ПЕНТАГОНОВКАКВО ФИНАНСОВО КРАНЧЕ ЗАТВАРЯТЕ? ОТ ВАШИНГТОН КЪМ ИДИЛ ЛИ? ТОВА ФИНАНСОВО КРАНЧЕ ЛИ ЗАТВАРЯТЕ? ЧЕ НАЛИ ТОЧНО ВИЕ ФИНАНСИРАХТЕ ИДИЛ И ГИ ОБЯВИХТЕ ЗА БОРЦИ ЗА СВОБОДА? КОГО ЩЕ ПРАВИШ НА ***? НАЛИ ВИЕ ОТ ПЕНТАГОНА ВЪОРЪЖИХТЕ ИДИЛ? А КОГАТО ОНИЯ ЗАПОЧНАХА ДА КОЛЯТ ВАШИТЕ ХОРА ОБЪРНАХТЕ ПЛОЧАТА? ЗА "ДОБРАТА" ИДИЛ.ДОКАТО ВИ ВЪРШЕХА МРЪСНАТА РАБОТА В СИРИЯ БЯХА ДОБРИ, КАТО ЗАПОЧНАХА ДА СЛЕДВАТ СВОИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ, СТАНАХА ЛОШИ. ВЕЧЕ НЕ СА ВИ СЛУГИ И СТАНАХА ЛОШИ
78
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бауАко си живял в някое затънтено село, много ясно че не си виждал в селския хоремаг черна и бяла техника. Аз живея в един от най-големите български градове и магазините ни пращяха по шевовете от бяла и черна техника. Купувал съм всичко без опашки, записвания и подкупи. Това, че ти си селянин и не си виждал у ваше село такова животно, домашна техника, не ти дава право да говориш от името на гражданите. А коли не произвеждахме и се чакаше. Всички останали соцстрани правеха коли и не чакаха
77
1
 
9
 
! Отговори
Папю преди 6 години
Да и сега Сирийската революция подцвилва и тропка с копитца
76
0
 
10
 
! Отговори
1982 ГОДИНА!!! преди 6 години
До Анонимен 141"А ти знаеш ли, че Иво Инджев свали Петър Младенов с прословутия запис - "да дойдат танковете "Би трябвало да знаеш."В ГОЛЯМА ГРЕШКА СИ. ИЛИ ЛЪЖЕШ ИЛИ МАНИПУЛИРАШ. ЗАПИСЪТ ГО НАПРАВИ ЕВГЕНИЙ МИХАЙЛОВ, КОЙТО Е КИНООПЕРАТОР И НЕ Е АГЕНТ НА ДЕСЕ. АГЕНТЪТ И ДОНОСНИК ИВО ИНДЖЕВ С КАКВО ЩЕ НАПРАВИ ТЕЛЕВИЗИОНЕН ЗАПИС? С ХИМИКАЛКАТА ЛИ? ТОВА КОЕТО СИ ПИСАЛ Е ОБИДА И НЕПРИЗНАВАНЕ ЗА ЕВГЕНИЙ МИХАЙЛОВ. ТОЙ НАПРАВИ ЗАПИСА ЗА ПЕТЪР МЛАДЕНОВ СЪС СВОЯТА КАМЕРА, О НЕУКИ!
75
3
 
6
 
! Отговори
rm преди 6 години
Ей, за какво е статията, вие пак 5 страници за бай ви тодър сте изписали. Не сте мръднали на йота за 25 години, все в миналия век живеете. Абсолютни ненормалници.
74
2
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
всички много се кефят на разните протестиращи борци за свобода, и като се обърне лодката разбира се лошите са виновни, путин, ислямистите, кой ли не. що за форма на тъпота е това? но хората все пак макар и бавно поумняват. ако преди 5 години кажех че протестиращите са *** всички ме гледаха странно. днес много хора вече разбират тая позиция - или скачаш според тоягата, или хващаш тоягата. ако има избори - гласуваш, ако няма - организираш преврат. протестите са идиотия.
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните използвани от САЩ глупаци за сваляне на неудобни превителства. Взели малко да се осъзнават но са още далеч от пълното осъзнаване че са ги използвали за пушечно месо и са ги захвърлили. За украинците е още далеч. Като почне същинската гражданска война между въоръжени гропировки на олигарсите за разпределяне на власт и собственост като в Либия тогава ще почнат да се осъзнават. Това предстои.
72
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кавото са се борили това и получиха. Имаха светска държава с ред и просперитет но я разрушиха за да дадат път на крайния ислямизъм подлъгани от лъжите на запада за демокрация и човешки права. То точно в щатите няма демокрация защото всичко се контролира с невидими лостове от олигарсите им - и президента и конгреса и медиите. Има само 2 партии които всъщност са 2 крила на една и съща партия - тази на богатите.
71
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До АнонименГрешите!Пък и на тези сваляния и издигания през ранните 90 години си бяха дело на ДС. Погледнато така Инджев може и да е участвал!!!
70
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 777Имат си интереси!!!Но не ги оставят да си ги практикуват! Предлагат им да си сменят интересите за хамериканска мечта... Явно не им допада и затова ще падат глави!
69
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1982 ГОДИНА!!!А ти знаеш ли, че Иво Инджев свали Петър Младенов с прословутия запис - "да дойдат танковете "Би трябвало да знаеш.
68
1
 
32
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Тази кака Ремал, къде беше преди САЩ да бяха й платили да ръси простотии по медиите. Като е било толкова зле при Асад, що хората не бягаха с една бохча на рамо!?? Що се разбягаха, когато революционери като нея заръбаха хамерикански корабийки!???
67
3
 
34
 
! Отговори
иван преди 6 години
Това животно осъзнава ли , че ако тотално падне режима на Асад , държавата ще се върне 1000г. назад към халифата и ще може да излезе на улицата само когато я погребват!Години наред Асад се мъчи да ги приобщи и да ги научи да живеят като на запад , а те го мразят!
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пентагона отдавна си мечтаеха за такъв полигон. Тука има с години да се сипят бомби и да се изпробват нови самолети и тактики.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бауАз все още не познавам държава по света, която да подарява коли,телевизори, хладилници. Дори богатата Америка не подарява на мързеливия бай ганьо или БАУ ганьо. Ако не работи някъде и ръцете му са в задника нищо няма да получи. Сега защо бягат да бачкат на запад? Що не си седят тук в бегето?
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от джихадистите са безработни в ЕС и нямат друг шанс освен да изкарат някой долар от петрол в армията на джихада и Ал Кайда.
63
4
 
3
 
! Отговори
ПЛУВА ЛИ КОРАБЧЕ? преди 6 години
До Одисей 1"112 Първо материала не е качествен , явно си нямаш понятие от дървесина , прекален постен е става едиснвено за талашитени плоскости , сега им викат пдч или мдф"ОТНОВО ЛЪЖЕШ НАГЛО! ЗА НИКАКВИ ТАЛАШИТИ НЕ СТАВА ВЪПРОС, А ЗА ЦЕЛИ ВАГОНИ, С КАЧЕСТВЕН ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ,ДОКАРВАН С КОРАБИ И ФЕРИБОТИ. АЗ ЛИЧНО РАБОТЕХ В ЕДИН СКЛАД ЗА ТАКЪВ ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ, ПОЛУЧАВАН ОТ КОМИ И МЕН НЕ МОЖЕШ МЕ ИЗЛЪГА, КАКТО РАЗНИ УЧЕНИЦИ И ЛАПЕТИИ. БЯХА ВАГОНИ С ПЛЪТЕН КАЧЕСТВЕН ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ.