Казахме ли ви?

Крайните десници отново на гребена на вълната след атаките в Париж
17 яну 2015 20:26,
143
Казахме ли ви?
Снимка: архив, Reuters

Ужасяващите терористични атаки в Париж продължават да отекват из Европа. Политически лидери от ЕС се присъединиха към милиони французи, излезли на шествие срещу насилието и нетолерантността, а на целия континент продължават да се организират публични бдения, помени, пазене на минута мълчание в памет на жертвите.

Но налице са не само смирените реакции. Водачите на крайно дясното обвиниха ислямската религия и заклеймиха имигрантите, бяха осквернени множество джамии, а ксенофобско движение в Германия събра десетки хиляди на протест срещу “ислямизацията на Европа”. Според Си Ен Ен тази крайна позиция от страна на общественост и политици получава силен импулс след трагичните събития в Париж.

Антиимиграционните и антиислямските настроения в Европа са силно застъпени в последните години. Мнозинството европейци нямат проблеми със свободното движение в рамките на държавите от ЕС, но са с крайно негативно мнение, когато става въпрос за имиграция на хора извън съюза.

Особено що се отнася до мюсюлманите. Повечето от половината европейци считат, че ислямът не е съвместим със западния свят, а 1/3 от британците и 2/3 от испанците виждат в тази религия пряка заплаха за сигурността си. Атаките в Париж могат само да послужат като потвърждение и да разколебаят сериозно тези, които са с по-умерени възгледи по въпроса.

Именно подобни настроения, съчетани със страховете от икономически срив и съмненията в бъдещето на общоевропейския проект, доведоха до възхода на популистките и крайнодесните партии.

Тенденцията се вижда в почти всяка страна-членка, а общото присъствие на крайнодесни в новия Европейски парламент стигна до 20% след миналогодишните избори. За лидерите на тези партии случилото се в Париж е “казахме ли ви, че ще стане така” момент.

Найджъл Фараж от Британската партия на независимостта обяви, че вината за трагедията е в “петата колона в нашите страни”, визирайки имигрантите-мюсюлмани. Холандският политик Геерт Вилдерс беше категоричен, че е време за “деислямизация”. Водачът на френския “Национален фронт” Марин льо Пен призова за край на отричането и лицемерието по отношение на мюсюлманските имигранти. Александър Гауланд от “Алтернатива за Германия” отсече: “Всички, които игнорират ислямската заплаха, разбраха, че са в грешка”.

Сега, повече от всякога, тези изявления отекват силно в съзнанието на европейските граждани, ужасени от поредното безмилостно терористично нападение на територията на ЕС.

За Си Ен Ен първото пряко следствие ще е за европейските мюсюлмански общности. Атаките на религиозна основа ще зачестят и страхът и отчуждението ще се засилят. Сегрегацията ще се задълбочи, а това е изключително благодатна почва за радикализиране. Накратко, съществува сериозен риск от отлъчване на европейските мюсюлмани.

Политическите климат и култура в Европа също ще се променят. Екстремистките атаки ще принудят големите управляващи партии да вземат конкретни мерки и да се отдалечат от типичната си (с някои изключения) умерена, центристка политика. Затягане на мерките за сигурност, по-строги имиграционни закони, недопускане на бежанци от военни зони. В резултат ще бъдат жертвани доста от настоящите права на европейските граждани. Подобно решение е нож с две остриета, защото създава среда, в която радикалите ще намират нови и нови оправдания за действията си.

Твърде вероятно е не само мюсюлманите да пострадат. От доста време насам се повдига въпросът за имигрантите от Централна и Източна Европа и ограничаването на свободното им придвижване към по-богатите страни от ЕС. В настоящата ситуация подобни ограничения изглеждат далеч по-вероятни за приемане и прилагане.

Европа е на път да издигне нови стени. Дали ще се стигне дотам зависи от политическата класа, която трябва да вземе трудни решения и трябва да го направи много бързо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най добре е мюсюлманското население да напусне Европа и да си живее по техните закони и правила,ако искат да се върнат в 7-ми век,това си е техен избор. също християнското население,доколкото още не е прогонено от арабските страни да се прибере в Европа. турция също да си прибере мюсюлманите от европа
73
3
 
27
 
! Отговори
смешен плач преди 9 години
Ами нали след края на Студената война запада остана без враг,как тогава да продава оръжие и ВПК да работи на пълни обороти!?Това са много пари!Трябва им враг,и те го създават,за да се борят с него,толкова е просто!
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нали те ни учиха на толерантност и интеграция на малцинствата.х сега да честито
71
2
 
32
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Еврогейовете лека-полека,започнаха да се пробуждат от сладкия унес и летаргия,в който си спяха!Водещо място в света,висок стандарт,но как,на каква цена,и за чия сметка?Може би,идва време,за плащане на сметките?Няма как,да живееш от ограбване на по-слаби страни,да си присвояваш ресурсите им,да сееш там война,смърт и омраза,и да смяташ,че всичко ти е простено и оправдано!Лицемерието е пълно - нима имаше шествие,заради изгорените живи,невинни хора в Украйна?Ама за 15 французи ореваха орталъка!
70
5
 
48
 
! Отговори
смотан преди 9 години
България е най-пострадалата страна от исляма. Те за 12 човека се вдигат, а хилядите невинни българи изклани от същата тази *** преди векове!?
69
1
 
38
 
! Отговори
РианА преди 9 години
Който дразни лъвът после реве.Американците са виновни за този хаос и терор
68
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не бяха съсипали Арабския свят, тези неща нямаше да се случват. В дъното е демона на злото САЩ и неговите слуги Англия, Франция и Италия. Имат късмет ,че и сърбите не им отмъстиха.
67
5
 
33
 
! Отговори
Хуя Мора преди 9 години
Крайно време е белия, изповядащ християнство европеец да се надигне и да изгони от родните си земи турско-арабските мискини изповядващи ислям. Друга алтернатива просто няма.
66
1
 
6
 
! Отговори
/// преди 9 години
голямо заглавие... кой го измисли?
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вяра и религия са различни понятия.Човек вярва,в истината,в надеждата,в приятелството ..
64
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един ден всички ще бъдем атеисти,но когато човечеството узрее за това.
63
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nito Gospod,Нито Аллах. съществува.
62
5
 
2
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 9 години
До муспи:Безбожни богохулнико, ти Му хвърляш ръкавицата. Той съответно ще ти обясни кой е Той!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както винаги,Вие ни държите информирани.Сигурен съм че сте ни казали,и съм сигурен и какво не сте.Няма тероризъм,как някакъв бай Мангао тръгва и създава държава с милиарди бюджет,Днес.Това е поредният окултен ритуал извършен от същите ***,които желаят Ние да вярваме,че има тероризъм.Целенасоченото неусведомяване се заплаща на определен етап,нищо лошо разбира се,но помислете за себе си,Днес
60
2
 
7
 
! Отговори
Марки преди 9 години
Муспи, Бог поругаем не бива! Името което си написал е на Твореца и Учителя на нас земляните. Ако го наричаш дявол, то значи сме в Геената, а това не е така. Там Муспи няма избор, тук има избор, има грешки, има и поправки на грешките.Поправките биват лични, обществени и накрая Природни. Дерзай, има какво да научиш, има!
59
5
 
9
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Марки 65, - Тези дето владеят света и са бесове на дявола Йехова наистина са хазари, но древни евреи не е имало. Не е имало израел, давидови и соломонови империи, разкопано е както никъде по света и няма нищо открито. Палестинците са населявали тези земи и винаги са биле тези диваци. Старият завет е откраднат епос от някъде и многократно пренаписван от рабите на някаква световна мафия, която придобива племенен вид след като яхва хазария - области от Полша и Русия с местно население.
58
2
 
25
 
! Отговори
Марки преди 9 години
Докторе, бачкай здраво, както казват дойчовците, работата ще те направи свободен. Но и те не са виновни, янките им издърпаха докторите в САЩ и те правят същото. Ние пък ще си внесеме иракски ходжи и африкански шамани, вършели същата работа като вас.
57
0
 
0
 
! Отговори
Марки преди 9 години
Д, де да беше така, живот щяхме да си живеем!
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що бе, ти за 4к месечно, няма ли да напишеш нещо като- долу ушанките, долу джуджето, Крим е американски, яжте калашници, да живее филантропина Сорос!...?
55
2
 
21
 
! Отговори
Лекар в Германия преди 9 години
До АнонименАз лично не съм на социални, плащам данъци и социални в Германия. Българите, които познавам също работят здраво, за да плащат пенсиите на германските пенсионери.