Западът е на ръба на опасна криза, която сам предизвика

Проблемът с Русия не е в нейната сила, а в слабостта й
9 фев 2015 20:30,
201
Западът е на ръба на опасна криза, която сам предизвика
Снимка: Reuters, архив

Китайският философ Сун Дзъ е казал: "Стратегия без тактика е най-бавният път към победата. Тактика без стратегия е шумът преди поражението." В украинската криза Путин разгръща стратегия. Западът разгръща тактика, пише Лорд Ашдаун за в. „Индипендънт“.

Западът пропиля най-голямата стратегическа възможност в най-ново време, след като реагирахме на рухването на Съветския съюз не с дългосрочен план да приемем Русия сред нас, а като я потъпкахме с вашингтонско чувство за триумф и превъзходство.

Вместо да отворим вратите за стратегическо партньорство с Москва, ние пратихме още неопитни млади мъже от Харвардското бизнес училище да приватизират нейните предприятия и да я учат на западния начин на действие. Резултатът беше процъфтяване на корупцията, унижението от годините на Елцин и тромав опит да увеличим своята "победа от Студената война", като се стремим да разширим НАТО и Европа до самата руска граница. Тази глупост непременно щеше да доведе до последица и нейното име е Владимир Путин.

Проблемът с Русия сега не е нейната сила, а нейната слабост. Значителните енергийни приходи от добрите времена не бяха вложени в модернизиране на Русия, а бяха или пропилени у дома, или изнесени в чужбина от олигарсите за купуване на яхти и лондонски имоти. Сега руската икономика се олюлява под въздействието на падащите цени на петрола и западните санкции.

Населението рязко намалява. Продължителността на живота на мъжете, която е 64 години, поставя държавата на Путин сред 50-те страни с най-ниско ниво на обновление на населението в света.

Празните пространства на източните територии на Путин сега все повече зависят икономически не от руснаците, а от засилващо се нашествие на китайски малки предприятия и търговци. Като се прибави към всичко това вътрешната борба на Русия със сунитския джихадизъм в ислямските републики Чечения и Дагестан, не е никак чудно, че мнозина в Москва се тревожат за запазването на целостта на Руската федерация в дългосрочен план.

Именно това е проблемът. С една силна, самоуверена Русия би било по-лесно да се работи. Но една слаба Русия - при това слаба и ръководена от разчитащ на силовия подход лидер - не може да устои да не се разсейва с военни авантюри.

И така, сега сме изправени пред много опасна криза. Това, че отчасти ние предизвикахме тази ситуация, дава възможност да се обясни как сме стигнали дотук, но не подсказва какво би трябвало да направим по-нататък. Понеже Путин решава да отправи предизвикателство не само към суверенитета на Украйна, а и към самата основа, върху която почива мирът в Европа през последните петдесет години.

Когато свърши Втората световна война, Европа реши да сложи край на продължаващото от хилядолетие водене на военни кампании, движени от допускането, че големите сили имат правото да потискат свободите (дори съществуването) на по-малките държави, ако смятат, че те попадат в техните сфери на влияние. Вместо това в бъдеще мирът в Европа трябваше да се основава на принципите на сътрудничеството, мирното съвместно съществуване и правото на всички държави - големи и малки – да определят бъдещето си въз основа единствено на волята на своя народ. Като отрича това право на Украйна с аргумента, че тя е в сферата на влияние на Русия, Путин иска от нас да изоставим тези принципи. Ние не можем да го направим. Така че какво би трябвало да направим?

Нашият най-силен инструмент за влияние все пак са икономическите, а не военните средства. Санкциите оказват въздействие. Възможно е дори Путин да тласка ситуацията към пряк военен сблъсък в опит да намали икономическата болка. Затова първият елемент от нашата стратегия би трябвало да бъде търпеливо да следваме курса на икономическите санкции. Вторият е да продължим започнатото от Запада чрез канцлера Меркел и президента Оланд. Да продължим да полагаме усилия за мир въз основа на прекратяване на огъня и по-голяма автономия за Източна Украйна.

Това значи ли да няма пряк военен отговор? Да, освен ако НАТО не бъде пряко заплашена.

Значи ли да няма военна дипломация? Не. Правилната реакция на извършваното от Русия въоръжаване на украинските бунтовници е ясно да се покаже, че ние сме готови да направим същото за украинското правителство. Но не сега, не бързо и не наведнъж. Това, от което имаме нужда, е по-скоро процес, отколкото събитие. Да започнем по малко, бавно и неагресивно - например с комуникационно и разузнавателно оборудване. Постепенно да увеличаваме, когато трябва.

Всички тези усилия са необходими, но не са достатъчни. Ние още нямаме по-широка дипломатическа стратегия. Все пак пред очите ни стои такава, стига да можехме да я видим.

Западът не постига успех в Близкия изток срещу Ислямска държава. Ръководената от САЩ коалиция е твърде малка, твърде сунитска и й липсва международна легитимност. Това е област, в която нашите проблеми са проблеми и на Русия - ние може да бъдем заплашени от джихадисти, завръщащи се от бойното поле.

Но Русия е част от бойното поле. ИС няма да бъде победена само със западни бомби и оръжия. Тя обаче може да бъде победена от доста по-голяма международна коалиция, включваща Турция, Иран, а защо не и Русия. Това би подсилило нашата кауза с истинска дипломатическа и военна огнева мощ. И би предложило на Русия партньорство по въпрос, който я заплашва навярно дори повече от нас.

Както би трябвало да сме научили досега, винаги е неразумно да притискаш Русия в ъгъла - дори когато тя сама се е натикала там. Затова следването на балансирана политика, съчетаваща твърд курс за Украйна с предложение за партньорство срещу джихадистката заплаха, е доста смислено и вероятно даже е начало на стратегически, а не просто на тактически подход към украинската криза.

(БТА)


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 8 години
О-бама о-кеф
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има още един проблем-Русия просто е права-защитава своите интереси и своите сънародници.Западът и този път с камък в пазвата се прави на партньор.На нашите "фронтови" страни е отредена ролята на озлобени,гладни ***.
116
0
 
4
 
! Отговори
до 160 преди 8 години
И къде видя държава на Путин в Украйна.
115
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз прочетох само половината и се отказах....Путин бил отправял предизвикателство?! Путин си защитава държавата.Не е отправял предизвикателства и не е нападнал друга суверенна държава.Действиятя му са отговор на приближаването на потенциално вражеска военна инфраструктура до границите на Велика сила. Щом САЩ и ЕС действат като колонизатори, значи и Русия има право да се защити. А авторката на тази статия е поредния псевдо журналист, не умеещ обективно да отрази действителността.
114
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успях да прочета 1/4. Напълно става ясно че това е поредният платен бълвоч
113
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Апропо, това е войната Хазария срещу славяните живеещи върху територията и. Цялото държавно ръководство и повече от половината Рада е от хазари( наричащи себе си евреи). Нацгвардията и заградотрядите се командват от хазари. Такива са фактите.
112
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има неща дето трябва да се знаят от всеки. Правят се мобилизационни вълни изключително от славянското население. Захвърлят се лошо въоръжени и снаряжени срещу своите братя, там попадат в котли, отзад са хазарските загряд отряди, които ги разстрелват при опит за отстъпление. Това се повтаря и повтаря до безкрайност. Това драги е чисто ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ и освобождаване на територии и всеки, който подкрепя хунтата е или платен или пълен ***!!!
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарката Несторова доста успешно се конкурира с другарката Василева!БРАВО!
110
0
 
10
 
! Отговори
Stamat преди 8 години
Maria, ama si gi natvorila edni...Velika Rossiq!
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Войната на Русия срещу Украйна - Това да воюваш със себе си е много тъпо.
108
0
 
19
 
! Отговори
Проф. Здравков СУ преди 8 години
"НИЕ" означава НИЕ ЗАПАДНА ЕВРОПА ли? Ние, западът и САЩ ли? Ние БЪЛГАРИТЕ от кога сме на запад МАРИЯ, че ни причисляваш към този геополитически регион? България къде се намира на картата на Европа, я кажи между Франция и Италия нали? Излезте от чалготеките! Прочетете една книга!! Стойте в университета!!! СЛАБ 2 по Журналистика, БЕЛ, История и География, а /Слаб 2/ означава Мария, че знанията ти са равни на "F" да не се чудиш! Да пишеш статии не е същото като да ходиш на кръчма! Моля Ви!!!
107
0
 
29
 
! Отговори
Проф. Здравков СУ преди 8 години
Пиша Ви директно от факултета по журналистика към Алма Матер. По-неграмотна, невярна и некадърно написана статия, не съм виждал през живота си! Фактологически, пунктуационно, морфологично и най-вече етично неиздържано произведение. Да се прави журналистика по този начин е все едно кравар да запише ядрено химичен синтез, резултата = Чернобил. НО най-дразнещото е че цялата статия е написана като обръшение от "НИЕ". Кои сме ние? Днес.БГ? БТА? Мария и Иванчо? ЕС и САЩ? Българите? КОЙ, МАРИЯ? КОЙ?
106
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Населението на Русия на Путин наистина намалява драстично и ако ти руски гъзолизецо наистина се интересуваше,щеше да знаеш,че имаше недоволство срещу политиката на твоя вожд именно по тази причина.Но ти си червено *** и пишеш това,което са ти заповядали руските ти господари за да получиш малко копейки,с които да си купиш семки и бонбонки.
105
5
 
28
 
! Отговори
Az преди 8 години
Четох до пасажа "населението рязко намалява". Очевидно автора пише наизуст без никаква фактологическа подготвка, защото трябваше да знае, че населението на Русия се УВЕЛИЧАВА. И то не заради Крим, а заради високата раждаемост. Статистика не е ли виждал ? Много се чудя, от къде се пръкват тези велики експерти на международното положение, които две страници не са прочели, но дават щедро акъл ? Чудя се и на БГ журналистите , които сляпо преписват без грам вложена мисъл .... много зле !
104
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 141Чети внимателно и запомни - доставки ПРЕЗ Украйна. А темата колко от "руския" газ е руски, а не казахски, тюркменски, узбекистанки го оставяме за домашно!
103
1
 
20
 
! Отговори
до 141 преди 8 години
Извинете,а украинския газ от къде идва?
102
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЮжният поток е едно от многото руски обещания. Като на сватба - обещавам каруцата и воловете. Европа със всеки изминат ден намалява потреблението на руски газ . От турския газопровод никой освен Русия нямя интерес - Турция има достатъчно доставчици на газ, а на Европа доставките през Украйна са достатъчни!Накрая едно малко сравнение. Никой не иска в дома му срещу получаването на нов водомер да му определят в коя партия да членува и за кого да гласува!
101
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия също е толкова слаба , че тръгна да прави Южен поток , и да го финансира до Австрия , че "могъщата" ЕС няма пари , то се видя какво направи с Набуко , едно голямо НИЩО , а и ЕС не стига че му се прави гратис тръбопровод , а и поставя условия , какво ще тече в нея , СМЕШНИЦИ , не стига че искат да седнат на една маса и гратис да се наядат , а и ще поставят условия , какво да има на масата , сега като са гяволи , тръбата до ЕС , а нататък сами да си я финансират
100
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е толкова слаба , че направи зимна Олимпиада в Сочи на стойност 50 милиарда , а силните страни от ЕС , чакат субсииди от ЕС за 6 години 9 милиарда , които няма да ги получат , но са били много добре , че са част от европейското семейство , само че коя част са ;)
99
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама с терористи като путин не преговаря