Как да се прокарват руските интереси в Украйна

"Независимая газета": Има два пътя за съпротива срещу сближаването на Киев с НАТО
17 фев 2015 22:08, Елка Василева
96
Как да се прокарват руските интереси в Украйна
Снимка: Reuters

Донецката и Луганската народна република ще настояват за извънблоков статут на Украйна, заяви Денис Пушилин, зам.-председател на Народния съвет на ДНР. Ако пък Киев започне да се движи към НАТО, ръководствата на самопровъзгласените републики ще сметнат Минските договорености за "нищожни", пише в редакционна статия "Независимая газета".

В никой от документите, подписани в Минск, не се споменава нищо за извънблоков статут на Украйна. Киев не поема никакви ангажименти, засягащи контактите с НАТО или други организации. С други думи, лидерите на ДНР и ЛНР поставят на украинските власти допълнителни условия, ненаписани на хартия. Съответно Киев също може да формулира собствени условия. Този взаимен шантаж поставя под съмнение перспективите за мирно уреждане.

За руското ръководство естествено е изгодно Украйна да има извънблоков статут. Влизането й в НАТО в момента среща спънки, включително формални - заради наличието на спорна територия.

Киев не признава Крим за руска земя, а Москва - за украинска. Ако оставим това условие извън скоби, политическият елит в самопровъзгласените републики може да избира между два пътя за съпротива срещу сближаването на Киев с НАТО.

Първият представлява легализация в рамките на украинската политика. По-специално чрез присъствие на депутати от Югоизтока във Върховната рада и парламентарни групи, бранещи интересите на Донецк и Луганск, а до голяма степен и руските интереси.

Минските договорености не предвиждат такава възможност, по-точно не стигат дотам. Те предполагат само местни избори според украинското законодателство, специален статут на някои райони от Донецка и от Луганска област, а също така реформа на конституцията и децентрализация на властта. Сиреч става дума за автономия с доста широки възможности за самоуправление и неясни (или дори липсващи) механизми за легално влияние върху общоукраинските процеси, външната политика на страната и т. н.

Вторият път за ДНР и ЛНР е да упражняват натиск върху Киев, използвайки войната като главен аргумент. Сближи ли се Украйна с НАТО, подновява се стрелбата в Югоизтока. В Киев впрочем има доста политици, недоволни от Минските споразумения - те нямат нищо против да решат въпроса с военна сила, като убедят Запада, че трябва да достави оръжия. При всяко положение, ако съдим по думите на Пушилин, ръководствата на самопровъзгласените републики клонят към втория път.

Минските договорености (стига да се спазват) защитават интересите на рускоезичното население на Донбас, тоест премахват първоначалната причина за конфликта. Освен това оформят зона на руско влияние в земите на Украйна. Друг въпрос е за какво влияние говорим. Наличието на конфликтни територии, чиито фактически власти заплашват Киев с война, спомага за радикализация на украинските елити и подчертано западна ориентация на цялата украинска политика.

Съвпада ли това със стратегическите интереси на руската власт? Напълно, ако стратегическата й цел включва "обединяване на руския свят", максимална реконструкция на съветската империя, въвличане на териториите с рускоезично население в орбитата на Москва. И съвсем не съвпада, ако Русия се изживява като свръхдържава от нов тип, чиито интереси може да бъдат прокарвани без военни заплахи и промени в границите.

Украинският елит вече се трансформира и никой от състава му не би желал, нито би могъл да отстоява руския дневен ред. А в зоната на руско влияние в Украйна властта принадлежи на хора, издигнати от военната вълна. Не се знае дали те имат потенциал да управляват територията в мирни условия; колкото до отношенията между Киев и Москва, те може само да ги изострят - но май няма вече накъде.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: УкрайнаРусияДНРЛНР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До 75 На колко годинки си ти?Какво разбираш от политика?Нищо!Ходил ли си воиник и тн.Еиии ти си нямаш понятие от нищо.Дрънкаш ги като едно дете което си няма понятие от нищо.Все едно си на 6, 7 години.Я момко ми кажи една рота колко воиници наброява.Сукалче необразовано!
67
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Никои не ме е питал мен както и българският народ чрез референдум желая ли да бъде България в ЕС и НАТО както и сега желая ли този заем от 14милиарда .А уж народът бил суверенът да решаваРеферендумът казма накъде желае народа..Но това са само дрън дрън приказки. .Всичко става без мнението на гражданите и то по съдбоносни решения.Ще се радвам Украина да влезе в НАТО и ЕС и после да гледав с кеф и задоволство опулените им физиономии.
66
4
 
8
 
! Отговори
Аз съм прост... преди 9 години
Защо този зор украина да е в нато? Ето Финландия държава от ЕС не е член на нато, да сте чули да се притеснява от военно нахлуване? Значи просто сащ искат да разположат бази след първото звено на руската про!
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тя и Украйна някога преди повече от 1000 години е била половината българска. А пък украинците започнаха като нашите макета да си измислят история
64
2
 
0
 
! Отговори
gljf преди 9 години
тая празна кратуна пак се изказа.
63
11
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До mitko------------Виждам че има много неграмотни хора тука--Крим винаги е бил Украински-той няма сухопътна връзка с Русия и още от времето когато е бил отнет (незаконно) от Турция,той е бил към Украина в границите на руската империя.Всички згради,пътища,водохранилища са построени от Украина-да не би някой *** да си мисли,че са носени тухли и вар с лодки от Русия ?Белгородска,Воронежка,Брянска област също са украински и трябва да се върнат на Украина-след като Русия се разпадне.
62
0
 
3
 
! Отговори
Михал преди 9 години
До mitko--63; Митко по--спокойно бе. Ще ти се пукне злъчката от напъни. Започна да мирише наоколо
61
0
 
4
 
! Отговори
Михал преди 9 години
До NOI--61;По време на съветската инвазия в Афганистан загинаха 15 000руснака и 73 българи. Кажи нещо по въпроса
60
1
 
0
 
! Отговори
yan преди 9 години
Гледам снимката вдясно и прескачам.Ако всички, които виждат тенденциозните и писания, спрат да четат и коментират под тях, това подобие на обективен журналист ще остане без работа.
59
2
 
7
 
! Отговори
Коритаров преди 9 години
Просто е - аз ще отговоря- украинците просто трябва да пожелаят на двустранна основа една голяма американска база на украинска територия. Така руското условие НАТО да не стъпва в Украйна ще бъде удовлеворено. Но в отговор Германия трябва да предяви претенции за Калиниградска област, за да има баланс в изискванията.
58
4
 
4
 
! Отговори
сова преди 9 години
*** защо не напишеш как да се прокарат западните ( американските) интереси в Украйна. Разбира се че Русия има интереси, там живеят руснаци и много е важно кой е до границата и.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле и това ако е анализ...платена помия!
56
7
 
14
 
! Отговори
mitko преди 9 години
Истината е една:-САЩ вече се виждха-след Косово с огромна "наблюдтелна централа"-и в Крим.Да,ама не.Крим винаги е бил руски и онова дебело украинско *** Н.Хрещчов не трябваше да им го подарява на хохлите.Но нещата се оправиха и янките са бесни.Да,ама не им се уреди...Ако продължават-скоро и в Америка ще има руски "доброволци"...
55
2
 
8
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Сигурно, въпреки такива слабоумни статии, разбирате колко се промениха нещата в Украйна последните няколко дни. Толкова много въпроси се появиха... И това Дебалцево, кой го сложи там?
54
6
 
16
 
! Отговори
NOI преди 9 години
ДО КАКА *** !ГОЛЯМ СЛУГИНАЖ ГОЛЯМО ЧУДО....НАТО КАКВО НА МАЙКА СИ ШОРТИТЕ ДИРЯТ НА ИЗТОК ??? НИЕ ОТКАКТО СМЕ ЧЛЕНОВЕ НА ТАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ДА УГОДИМ НА МАЙМУНЯКА ПАСИ И СВИТАТА МУ ЦЪФНАХМЕ И ВЪРЗАХМЕ. Е ЗАГИНАХА НАШИ ВОЙНИЧЕТА ТУК И ТАМ ПО СВЕТА НО ТЯХ НЕ ГИ БОЛИ ОТ ТОВА. АКО МОЖЕ ДА ПРОДАТ И НАС НАКЪДЕТО ВЪРВИМ ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ !!!
53
2
 
1
 
! Отговори
От сутринта радвате преди 9 години
Много ме кефи като почнат да пишат; " те ще победят щото повече вярват" . Защо не сте малко реалисти? Те ще победят защото имат повече оръжие и хора а на другите им свършиха кинтите.Морално-волевите качества нямат нищо общо с това когато стреляш по танк дали го правиш с прашка,пистолет или съвременно противотанково оръжие.Купува си мерцедес не тоя който вярва достатъчно дълго и достатъчно силно,че ще си го купи а тоя дето има пари в джоба или в банката.
52
5
 
16
 
! Отговори
:-) преди 9 години
По-трудният въпрос е: Как да се прокарат американските интереси в Украйна? За една година западът не можа да намери правилен отговор. Дали ще успее изобщо някога?
51
3
 
7
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До AzПравилно, Аваков е арменец. Интересното е, че е рускоговорящ и не знае украински.
50
4
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Е , НАКРАЯ ДА ПРОЧЕТЕМ и една статия на *** Василева -браво !
49
5
 
17
 
! Отговори
Az преди 9 години
Няма много смисъл в тази статия, при положение че 1/3 от населението на Украйна са етнически руснаци, а още 1/3 с руски майчин език, та хич не е трудно да се сети човек към кого гледат. Виж как да се прокарат американските интереси в Украйна, без да има и един американец там, е повече от интересно, но едва ли авторката ще сподели мнението си по въпроса ....