Кремъл използва "дипломацията на пушките"

Засега тя работи без засечки
17 апр 2015 19:39, Елка Василева
208
Кремъл използва "дипломацията на пушките"
Снимка: архив, Reuters

Руският зам.-външен министър Михаил Богданов, специален представител на президента за Близкия изток. направи изявление, което бе неочаквано за международната общественост.

По думите му Русия не само има интерес да поднови оръжейните доставки за Либия, но е готова и реално да подпомага либийските власти в укрепването на армията, държавните органи и силите на реда. Стига само да постигне разбиране в Съвета за сигурност на ООН, наложил ембарго върху военното сътрудничество с бившата Джамахирия, пише Олег Одноколенко в "Независимая газета".

Ще отбележим, че военнотехническото сътрудничество (ВТС) между Русия и Либия наистина има богата история.

Геополитическите амбиции на Муамар Кадафи обхващаха голяма част от африканския континент, налагайки нуждата от солидни доставки на оръжия и бойна техника.

Бившият либийски лидер бе в доста трудни отношения със Запада (заради пътническия самолет, взривен над шотландския град Локърби през 1988 г. - бел. на вестника), тъй че основен военен доставчик му бе отначало Съветският съюз, а после Русия автоматично наследи тази роля.

Достатъчна представа за мащабите на това сътрудничество дава например фактът, че през 2008 г. Русия издейства за своя отбранително-промишлен комплекс нов договор за много милиарди и в замяна опрости на Либия стария й дълг (пак за доставки на оръжия, бел. на вестника) от 4,5 милиарда долара.

Година преди да започнат бомбардировките с Либия бе сключен и още един договор - за 1,3 милиарда евро, предвиждащ покупка на руски оръжия, включително стрелкови, които сетне се озоваха в ръцете на враждуващите племена.

Днес също не е никак сигурно, че оръжията - ако Либия получи такива, няма да попаднат например у бойците на Ислямска държава: естествено никой не може да гарантира това.

Либийски пратеници обаче все така дейно търсят подходи към арсеналите на различни страни, продаващи бойна техника и въоръжения. Видяхме такива и в Москва.

Темата Русия да поднови оръжейните доставки в Либия за пръв път бе повдигната пред руския външен министър Сергей Лавров от Мохамед Абделазиз, оглавявал либийското външно ведомство, и по всичко личи, че гостът още тогава е срещнал пълно разбиране. Руската столица внимателно проучи перспективите да поднови ВТС с официалното либийско правителство и тази година, когато Абделазиз посети Москва вече като специален представител на председателя на либийския парламент.

Колко са напреднали преговорите за оръжейни доставки, водени от либийски представители в други столици? Темата е деликатна, тъй че данните са ограничени. Затова пък добре се знае позицията на британския първи дипломат Филип Хамънд и на испанския му колега Хосе Мануел Гарсия-Маргальо.

Те заявиха по-рано, че няма как да се вдигне ембаргото върху оръжейните доставки за Либия, защото днес в страната "няма правителство, което да контролира цялата територия, нито единни въоръжени сили, които да бъдат подкрепени от международната общност".

Изявление, което може донякъде да се приеме за обща позиция на целия западен свят.

Важно е да отбележим, че и руската позиция не е различна - Москва също обвързва възможността да поднови ВТС с Либия с отмяна на ембаргото на Съвета за сигурност. При все това, след като Владимир Путин анулира забраната да се доставят на Техеран зенитно-ракетни комплекси С-300, самото споменаване, че Русия е заинтересована от оръжейни договори с Либия, буди крайно безпокойство на Запад.

Съвсем разбираемо, защото ВТС - т.нар. дипломация на пушките, е твърде ефикасен инструмент в голямата политика. Дори само петте дивизиона С-300, които може да бъдат доставени още тази година, ще гарантират на иранските стратегически обекти защита и от израелски ракети, и от американски - ако например се появят проблеми с договорките около ядрената програма на Иран.

Което променя коренно политическата ситуация в целия Близък изток. Освен това вдигането на забраната върху доставките на С-300 в Техеран отваря нова страница в руско-иранските отношения, забележимо охладнели след присъединяването на Русия към международните санкции срещу нашия каспийски съсед.

С други думи там, където възможностите на външното министерство са ограничени, ролята на дипломатическо ведомство успешно се играе от министерството на отбраната. Вчера например на 4-ата Московска международна конференция по сигурността министърът - армейски генерал Сергей Шойгу, обсъди с шефа на индонезийското военно ведомство Рямизард Рячуду изгледите за развитие на двустранното сътрудничество, включително във военната сфера.

Ще посочим, че ВТС има специална роля в руско-индонезийското партньорство още от 60-те, когато Индонезия купи от Съветския съюз крайцер от проекта 68-2. Оттогава Джакарта е твърде активен консуматор на руски оръжия и бойна техника.

Днес този вид сътрудничество набира темпове. Смята се, че в рамките на ВТС с Индонезия може да продължат доставките на хеликоптери Ми-17, Ми-35, бойни машини БМП-3 и противокорабни крилати ракети "Яхонт". Джакарта се разглежда и като потенциален купувач на мобилни ракетни комплекси "Клаб-М", крилати ракети "Брамос" и преносими комплекси "Игла". Проявява също интерес към десантни кораби на въздушна възглавница "Зубър" и малки подводници.

Друга перспективна насока в двустранното ВТС очертава офертата на руското дружество "Рособоронекспорт" да изгради комплексна система за противовъздушна отбрана на Индонезия.

Отношенията между Русия и Индонезия впрочем не се свеждат само до търговия с оръжия. Миналата година военни моряци от двете страни участваха в общо учение, а занапред, както смята Рямизард Рячуду, "съвместни учения трябва да се организират не само в рамките на ВМС, но и на ВВС и в рамките на сухопътните войски от страните ни".

Прочее, опитите да бъде затворен прозорецът на Русия към Югоизточна Азия едва ли ще успеят. Поне докато се търсят руски оръжия. А как ще потръгнат нещата с оръжейните доставки за Либия - времето ще покаже. При всяко положение, "дипломацията на пушките" работи засега без засечки.
 

/БТА/
 


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 126-като е толкова велика Русия ,що не се преселиш върху ,,величието ,,и бе овен,ами тролиш .*** си ти
53
2
 
19
 
! Отговори
Хубава статия, почти преди 7 години
До ПЕНТАГОНОВНикът ти от формата на черепа ли ти е? Само *** ъгли! Индонезия е мултиконфесионална страна. Освен мюсулмани, има будисти, хиндуисти, католици, анимисти. Писна ми да просвещавам тъпоъгълници! Индонезия е мирна страна, но много мощна и винаги е била в добри отношения с Русия. Русия е действително най-великата страна, а народа й го обичаме. С изключение на шепа кресливи соросопентагонални ***!
52
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименвинеНай-великата държава е България бе ***. Аман от руски ***
51
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее Русия, най-великата държава в света.
50
2
 
10
 
! Отговори
Янис Варуфак-ф-факис преди 7 години
ВАСИЛЕВ. ГОЦЕ ПЪРВАНОФ ПРИБРА ИРАСКИСКИЯ ДЪЛГ..ГОЦЕ ВЗЕ В ДЖОБА СИ 3 МИЛИАРДА ДОЛЛАРА. ОТКЪДЕ ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ПАРТИЯ И ЗА РЕЖИЙНИ ??ТОВА Е ОГРОМНА ЛЪЖА ЧЕ ИРАК НЕ БИЛ ПОНЕ ВЪРНАЛ НЯКАКВИ ПАРИ.ВСЕКИ МЪЛЧИ, ЗАЩОТО МНОГО ХОРА СИ ДЕЛЯХА ОТ ТАМ СЪЩО !!
49
1
 
30
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Ами кой каквото има-това изнася!Ние като нямаме нищо само внасяме...Между другото,*** нали ревяха,че Русия изнасяла само суровини?Е сега ще получат удовлетворение-руски износ на готова,високотехнологична и с висока добавена стойност продукция на силно конкурентен пазар.Някакви забележки?Може би ще кажете,че само САЩ има право да изнася оръжие?
48
13
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До циника А младежката колко е? Знае се, че винаги младежката е доста по-висока от общата. Освен това във Фашистка *** Статистиката е известна с потьомкинските си деревни?
47
11
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До циника40% младежка безработица в много от държавите---------------- Според тебе във Фашистка *** колко е младежката безработица?
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Дежурна журналистка"Моята приятелка, Елха, ми създава много работа, всеки път, когато е на смяна. Тази вечер по нищо не се отличава от всички предишни"Няма ***. Такова лице не съществува. Това е псевдоним, използва се от различни журналисти. Директората на Истината в Брюксел който беше открит наскоро спуска теми които всяка страна членка трябва да публикува за да имат възможност гражданите на ЕС демоктратично да научат истината, и "***" е един вид инструмент на истината.
45
0
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
А бе, прави ли ви впечатление, че някакви хора четат новините само за да обясняват после в коментарите как всъщност трябвало да се напишат тия новини, че даже и кои точно новини трябвало да се напишат!Да им се чудиш, що въобще четат новините!
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 109РУСИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА!
43
0
 
4
 
! Отговори
грую преди 7 години
До Дежурна журналисткаМоже ли да Ви помоля за една вувузела?? Е, не съм "казашки със сирене" ама все пак..............
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПЕНТАГОНОВ САЩ-муджахедини ,АлКайда , ИДИЛ, Ал Багдади на снимки с Маккейн,България-Правец-Н. Младенов (синът на ДС)- ГЕРБ, покана ,среща с ръководителите на ,,Сириската опозиция,,и ХОП ,ръководителите на ,,Сирииската опозиция,,,вече шефове на ИДИЛ. Честито!И нии, сме дали нещо на ...ИДИЛ.Че и оръжие ,на туй отгоре!
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и САЩ са най-големите играчи в света, ако нямат тези оръжия те нямаше да са толкова мощни. Кой как води дипломация знаем всички - и едните и другите с бой когато трябва и когато решат да налагат кефовете си из света. Лошото е , че невинни хора го отнасят навсякъде където има наченки на военни действия.
40
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее Русия?Да -> +Не -> -
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агент Кени Стоктън!ЦРУ!! - *** с раздвоеното съзнание...Ми спрете му тока в тази лудница бе, нека се кротне, да си пийне хапчетата и да събере сили за утре, когато пак ще ни освежава със скечовите си от измисленото ЦРУ.Вижте там, санитарите! Сложете му една успокоителна ризичка, че може и да е опасен.
38
0
 
7
 
! Отговори
Ето и линка преди 7 години
Лист на войните на USA:en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, пропагандаторите от Днес БГ.Не спряхте да пишете глупости за Путин. Вероятно затова ви и плащат от USA посолството или някое предателско НПО, което върти подривна дейност с пари от САЩ...Ама спрете се бе, че изтъркахте тази плоча. Втръснахте на всички.Хайде сега за разнообразие напишете нещо за политиката на цветните революции на САЩ, политиката на канонерките, пак на САЩ, политиката на демократичните бомбардировки от САЩ и ред други подобни. Няма да пишете нищо, не лаете който ви храни
36
0
 
14
 
! Отговори
Дежурна журналистка преди 7 години
Моята приятелка, Елха, ми създава много работа, всеки път, когато е на смяна. Тази вечер по нищо не се отличава от всички предишни - безобразни буламачи от несвързани извадки от любими дезинформационни централи, поднесени в съвършено просташки журналистически диалект. Все пак, аз неуморно продължавам да й помагам и в случая й препоръчвам да прочете практически безкрайния списък от войни (пардон, дипломация с пушки), който любимият й идол EUSA е записал в тефтера си до сега. And still counting...
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските *** пишат по трима в статия - един се прави на лош, един му се противопоставя, а един се прави на умерен и така си прокарват опорните точки. Най-добре въобще да не им се отговаря.