Унгария опъва нервите на ЕС с жестовете си към Русия

Орбан и Путин - сътрудничество, основаващо се на сходни за момента интереси
Обновена: 3 фев 2017 06:35 | 2 фев 2017 20:44, Елка Василева
267
Унгария опъва нервите на ЕС с жестовете си към Русия
Владимир Путин и Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

След рухването на комунизма стана обичайна практика да се свалят съветските паметници в Източна Европа. Така че, когато миналия месец в Унгария беше издигнат един такъв паметник преди визитата на президента Владимир Путин, това привлече внимание, пише Ройтерс.

Скромният петметров мемориал се намира в град Естергом - исторически град на брега на река Дунав. Той изобразява ангел, а на постамента са изписани слова на признателност към руските войници, сражавали се там през двете световни войни.

Унгарските медии цитираха руския посланик Владимир Сергеев, който заяви, че монументът демонстрира силата на унгарско-руското сътрудничество.

"Това е много символично", каза той.

Унгарските жестове към Русия безпокоят останалите държави членки на ЕС и Брюксел точно когато те се борят с последиците от затоплящите се отношения между Москва и Вашингтон при новия американски президент Доналд Тръмп.

В Европа цари истинско безпокойство от подкрепата на Тръмп за предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Путин е гласовит поддръжник на евроскептичните партии, а Орбан е един от най-евроскептичните лидери в съюза.

С Тръмп в Белия дом и един Европейски съюз, борещ се да възпре вълната от популизъм, заливаща континента, правителството на Орбан очаква по-добри връзки с Вашингтон и призовава за нови отношения между ЕС и Русия.

Днешната среща между Путин и Орбан в Будапеща е седмата им, като през последните две години те са се срещали три пъти, каза на пресконференция в Москва помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

По думите на Ушаков двете страни поддържат "доста активен политически диалог".

В ЕС Унгария поддържа руски интереси като отмяна на санкциите, които бяха наложени след анексирането от Русия на Крим през 2014 г. Търговските връзки включват споразумение за доставка на газ с компанията "Газпром" и сделка, предвиждаща Русия да финансира и построи атомна електроцентрала. И двете страни искат да увеличат двустранната търговия.

Орбан също така копираше част от действията на Кремъл, предприемайки репресивни мерки срещу неправителствени организации, обвинявани от него, че използват финансиране отвън, за да подкопават политическия ред.

Има поле за още по-голямо задълбочаване на отношенията между Унгария и Русия и ако ЕС започне да мърмори, Орбан вероятно ще посочи към Тръмп, каза Петер Креко, лектор в Университета на Индиана.

"Всичко, което Орбан трябва да направи, е просто да посочи Америка", заяви Креко. "Ако Русия е добра за тях (американците), защо ние да проявяваме сдържаност?"

Унгария подкрепя критиките на Тръмп срещу стратегията на НАТО към Русия и окачестви санкциите срещу Москва като "безсмислени".

Орбан имаше сблъсъци с правителството на Обама заради ерозия на демократичните ценности от неговото правителство, според критици.

Но след като Тръмп вече влезе в Белия дом, Будапеща очаква, че ще има по-голямо поле за маневриране. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто каза пред Ройтерс, че очаква в американско-унгарските отношения да настъпи "огромно подобрение" след обещанието на новия американски президент да намали "износа на демокрация".

По думите му Европа и Русия "се нуждаят от нов тип отношения".

Поведението на Унгария рязко контрастира с това на останалата част от ЕС, където предполагаемата намеса на Русия се възприема с такава тревога, че някои страни като Финландия например решиха да създадат специализирани служби, които да й противодействат.

Чешкото правителство също формира специална звено за борба срещу "информационната война", водена от руски хакери. Във вторник то заяви, че е регистрирало хакерски атаки, подобни на тези, за които се подозира, че са организирани от Русия срещу САЩ.

Германия също заяви, че е засякла нарастване на руската подривна пропаганда.

Но въпреки приятелските си отношения с Русия Унгария остава твърдо в евроатлантическия свят, каза Андраш Рац, експерт по Русия в будапещенския университет "Петер Пазман".

Според две скорошни социологически проучвания унгарците в огромното си мнозинство не искат по-близки отношения с Русия, като само шест процента от тях смятат страната си за източноевропейска.

"Това тяхното не е приятелство", каза Рац за Орбан и Путин. "Няма общи ценности, на които да стъпи дългосрочен съюз. Това е сътрудничество, основаващо се на сходни за момента интереси."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До АнонименЗАЕДНО С ПУТИН --РУСКА ТРОЍКА
138
3
 
13
 
! Отговори
дАДО Гошо преди 7 години
Браво на Орбан и Путин !Русия направи много за България като отмени плащането на лихвите за Белене но много малко се шуми за 100 МИЛИОНА ПРОШКА. А ко беше от САЩ ВСИЧКИ МЕДИИ У НАС ЩЕ СЕСКЪСАТ ОТ СЪОБЩЕНИЯ. М Н О Г О Ж А Л К О!
137
13
 
6
 
! Отговори
просто човек преди 7 години
Социализмът е рая на недъгъвите. Честен работлив човек не би се повлякъл зад социалист. По-лесно и по-достойно е да си го произведе или заслужи с труд.
136
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 199Разликата мужду нормалните дългове и тези към Русия, е огромна,защото последните,руснаците ползват за политически рекет и икономическо изнудване.
135
1
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
ЕС да свиква ;-)
134
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
orban da opane i merkel
133
16
 
12
 
! Отговори
ГЛУПАКА преди 7 години
До АНОНИМЕНСимпатяго,това което си написал е сто процента истина и се отнася за човек като теб.Никога не работил и стоящ денонощно пред компютъра.Богат се става с бачкане , а вие искате тези дето се мъчат да ви научат да ловите риба и сами да забогатеете да ви дадат това което имат и да ви направят незаслужено богати. Но не забравяйте,че сте българи и пак ще бъдете недоволни,защото те пак ще забогатеят повече от вас.Просто сте със сбъркана психика.А на унгарците им желая завръщането на СИВ.
132
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ще умрат от яд.
131
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа като континент ок,но като съюз не !Видя се и се вижда,че е абсолютно безполезен !!!!!!!!!!!!!!
130
2
 
54
 
! Отговори
seira преди 7 години
ВСЕКИ РЪКОВОДИТЕЛ, ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАН ОТ НАРОДА СИ, НЕ САМО МОЖЕ, НО И Е ДЛЪЖЕН ДА ОТСТОЯВА ИНТЕРЕСА МУ!В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ОРБАН ДАВА ПРИМЕР НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ МУХЛЬОВЦИ ОТ ЕС!
129
2
 
42
 
! Отговори
ViP преди 7 години
Европейския "съюз" се разпада,дай боже :)Сбирщина от чичковци и лели с мн дебели интереси, и с една единствена цел...да изцеждат на макс всяка една своя "членка"..и да й заповядват с кой да общува и кой не !!!!!Всички там са бакпулвери....
128
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТДа,но ще живееш в нормална страна,подредена,където законите и услугите са на ниво.Ще ядеш нормална храна,ще ползваш добро здравеопазване,образование.Накрая ще имаш рлибична пенсия,но трябва да се работи.
127
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
189Не стига,че гръцките олигарси,заедно с руските ограбиха Гърция до шушка и сега ЕС трябва да налива стотици милиарди в тази страна,ами и на Унгария да помага.За пари от Брюксел чака и Италия...Унгария няма да спечели от тази сделка,защото за руснаците тя е чисто политическа.
126
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боя се,че след обвързването си с Русия,посредством големи енергийни пректи,ще се наложи Унгария да иска помощ от ЕС.Руснаците знаят,как да направят някого свой длъжник.
125
0
 
39
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Понеже много бленувате за страхотната Европа и всички си мислите как ше отидете там ше бачкате 2 год и ше се върнете тука с апартамент. Малко ще ви разбия фантазиите понеже съм живял в Белгия - заплата 1400 евро обаче наем 500 евро и не можеш да имаш съквартирант щото те облагат мъжката и заплатата става 1000 ерво. Тва обаче няма да ти го кажат по новините щото европа е СТРАХОТНО място за живеене!
124
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ес е фашизоидна структура без бъдеще .британския парламент сложи началото на края на западната цивилизация ,а орбан защищава погазените от ес интереси на унгария.така трябва
123
4
 
55
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
"Лошият "Путин искаше всяка година България да печели по стотици милиони евра от транзитните такси , но тъпанарите от ГЕРБ и БСП не искат, щото от ЕС не дават. А Мутрата обича да го потупват по рамото.Царството на Еврогей атлантизма свърша. Хора като Тръмп, Путин, Орбан, Марон льо Пен са гаранция за това. Бъдещето е разпад на ЕС или нов съюз , в който всяка държава да бъде 100% независима.От членството ни ЕС България е последна по доходи в света и втора по смъртност. Да ти пикая на добрия ЕС.
122
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан е единствения неславянин който прави метани на Путин, защото Унгария е на страната на Русия в конфликта с Украйна, тъй като и те имат претенции към украинците, заради тамошното унгарско малцинство !
121
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще някой интересува ли го ЕС? Да се мазниш на еврочиновниците днес е като да се натискаш да влизаш в БКП през 1988.
120
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей нямат умора в триенето тия соропитеци от днес